Mezőgazdasági termelés

A téli és tavaszi fagyok évről évre gondot okozhatnak, főleg a szőlő- és gyümölcstermelő kertészeket érinthetik komolyan. A Köd-Sárkány fantázianevű berendezés alkalmas lehet a tavaszi fagyok elleni védekezésre.


A téli tartós kemény lehűlések ellen nincs hatékony védelem, de a tavaszi virágzáskori fagyok okozta károk kivédésére vagy mérséklésére léteznek sikeresen alkalmazható megoldások. A 2016. évi tavaszi fagyok körülbelül 300 ezer tonnás terméskiesést, ezzel mintegy 30-32 milliárd forintos kárt okoztak a hazai kertészeti ágazatnak.

Teljes egészében magyar fejlesztés eredménye a Köd-Sárkány fantázianevű berendezés, mely alkalmas lehet a tavaszi fagyok elleni védekezésre. A gép fejlesztője és gyártója egy magyar tulajdonban lévő biomassza kazánokat gyártó vállalkozás. A Köd-Sárkány nagy előnye, hogy szinte mindenütt előforduló olcsó tüzelőanyagokkal – így szalma-, széna-, kukoricaszár-bálával, az ültetvények ápolási munkáinál keletkező metszési nyesedékkel vagy akár rönkfával is – üzemeltethető. A gép lényegében egy vontatható kazán, melynek égéstere egy dupla falú, kúpos végű fektetett hengerben helyezkedik el. A henger kúpos végén egy a traktor TLT-tengelye által üzemeltetett ventilátor található. A tüzelőanyag berakodására a henger sík alapjának kinyitásával van lehetőség. A pluszban kialakított szögletes ajtó a rönkfák berakodását könnyíti meg.

Üzemeltetéséhez egy minimálisan 45 LE teljesítményű traktorra van szükség. Működési elve végtelenül egyszerű:
- A berendezés tűzterében elégő tüzelőanyag hőt, füstöt és vízgőzt állít elő.
- A ventilátor egyrészt friss levegőt szív át a tűztér két fala között, ezzel a tűztér falát is hűti. Másrészt az égéstérből szívja a forró füsgázt.
- A friss levegő és a forró füstgáz az elülső kúpos részben keveredik.
- A meleg keverék a kifúvókon át két irányba – a géptől balra és jobbra – távozik úgy, hogy kilépés előtt egy elekromos szivattyú vizet porlaszt bele.
- A meleg, vízpárából és füstből álló, a levegőnél nehezebb fajsúlyú keverék szétterül és fűti az ültetvényt. A füst és a pára a kisugárzó földhő egy részét is visszatartja.

Működtetés közben a vontatmánnyal hurkokat leírva kell haladni, lehetőleg előre tervezett fordulókkal. A haladás 8 km/h sebességgel javasolt úgy, hogy a korábbi fordulókat közölve 7-10 percenként visszaérjünk egy adott pontra. A visszatérés gyakoriságát lényegében a külső hőmérséklet szabja meg. Óránkénti üzemeltetési költsége lényegesen alacsonyabb, hatásfoka pedig jóval magasabb, mint a pusztán propángáz égetésével hőt termelő berendezéseké.

A gép illeszkedik a Vidékfejlesztési Program VP3-5.1.1.1-16 kódszámú ,,Éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatása” című pályázati felhívásban szereplő kötelezően megvalósítandó önállóan támogatható tevékenységek pontjának c) alpontjához, mely szerint
,,Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása: Ezen célterület keretén belül többek között az alábbi beruházásokra lehet támogatást igénybe venni: tavaszi fagykár megelőzését szolgáló eszköz, berendezés, technológia beszerzése és telepítése (különösen füstölő, ködképző berendezés-, légkeverő, valamint fagyvédelmi gépek beszerzése, telepítése)". 

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése