Mezőgazdasági termelés

Megkezdődött a legnagyobb gazdálkodói kört érintő egységes kérelem benyújtási időszaka. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara több mint 600 falugazdásza országszerte ingyen, személyesen segít a gazdálkodóknak a kérelmek beadásában.


Megkezdődött április 7-én az egységes kérelmek 2017. évi benyújtási időszaka, ennek keretében a gazdák 41 jogcímen igényelhetnek támogatást és/vagy kifizetést, beleértve egyes vidékfejlesztési intézkedések kifizetéseit is.

 

Szankció nélkül is lehet

 

A kérelmek benyújtására 2017-ben is csak elektronikus úton, a Magyar Államkincstár erre létrehozott internetes felületén van mód. Egyes vidékfejlesztési támogatások esetekben az ügyfelek nem rendelkeznek támogatói okirattal, de kifizetési kérelmeiket az egységes kérelemben jelölhetik, jelöljék, amennyiben a pályázati felhívások ezt lehetővé teszik. Ilyen érintett intézkedések többek között a VP_AKG, a VP Nem termelő beruházások illetve a VP_Erdősítés.

Az ügyfelek 2017. május 15-ig nyújthatják be szankciómentesen támogatási kérelmeiket, majd ezen benyújtott kérelmeket késedelmi szankció nélkül 2017. május 31-ig adatváltozás keretében módosíthatják. Az egységes kérelem felületén, de annak nem részeként benyújtott állatalapú közvetlen támogatási kérelmek esetében a már benyújtott támogatási kérelmek 2017. május 15-e után csak szankció mellett módosíthatóak.
Amennyiben valamely jogcímben, intézkedésben május 15-ig nem nyújtottak be kérelmet, úgy május 16. és június 9. között a késedelmesen benyújtott intézkedésre, jogcímre a vonatkozó támogatási összeget munkanaponként 1% késedelmi szankcióval csökkentik. A 2017. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítják.

 

Felkészültek a falugazdászok

 

A kamara falugazdász-hálózata ingyen segíti a gazdálkodókat az egységes kérelmek időbeni és előírások szerinti benyújtásában. 2014 óta minden évben a kérelmek 70-80 százalékát a falugazdászok segítették beadni. Átlagosan egy hektárra 70 ezer forintnyi támogatást kaptak az igénylők, javarészt a NAK aktív közreműködésével. A NAK hagyományosan évente mintegy 130 ezer gazdálkodó egységes kérelmének benyújtásában segédkezik, tavaly mintegy 150 milliárd forint közvetlen támogatás igénylésében működött közre.

A NAK hatszáznál több falugazdásza idén is szakmailag felkészülten áll a gazdálkodók rendelkezésére a kérelmek kitöltésében, beadásában valamint a későbbi fázisokban is segítve. Mindehhez a gazdálkodóknak javasolt időpontot egyeztetni a falugazdászokkal, akiknek elérhetőségei megtalálhatók a NAK internetes portálján. A gyorsabb ügyintézés érdekében a személyes találkozóra tagjainknak érdemes a benyújtáshoz szükséges dokumentumokat és – akiknek van – a kártyaalapú őstermelői, vagy új kamarai igazolványukat magukkal vinniük. Továbbá a kamara technikai segítséggel, informatikai eszközökkel is rendelkezésre áll, ami hagyományosan a kisebb gazdálkodók számára nagyon fontos az internetes benyújtáshoz.

 

Segítő szakmai kiadványok

 

Idén több apró jogszabályi módosítás is szükségessé tette a NAK által készített Zöldítés gazdálkodói kézikönyv frissítését; az idei egységes kérelmek beadásakor már ebből tájékozódhatnak az érintettek. A kérelmek benyújtásában a kamara egy másik kiadványa, a változatlan tartalmú Közvetlen támogatások kézikönyv is segíthet. Mindemellett tagjaink még rugalmasabb kiszolgálása érdekében a kamara ügyfélszolgálata idén márciustól már ingyenesen hívható belföldi vezetékes illetve belföldi mobilhálózatból, a +36 80 900 365-ös telefonszámon (hétfőtől csütörtökig 8:00-17:00, pénteken 8:00-14:30), illetve továbbra is elérhető az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése