A FAO (Food and Agriculture Organization) élelmiszer árindex (FFPI) 2025. májusában átlagosan 0,8 %-kal alacsonyabb, mint áprilisban. 6 %-kal meghaladta a tavalyi szintet, de 20,3 %-kal elmarad a 2022. márciusában elért csúcsértéktől (1. ábra). Miközben a tej- és a hús árindex emelkedett, a gabona-, a cukor- és a növényi olajok árindexe csökkent.
1. ábra: Élelmiszer árindex 2000 és 2025 között
A FAO gabona árindex májusban átlagosan 1,8 %-kal alacsonyabb az áprilisi, és 8,2 %-kal a tavalyi értéknél (2. ábra). A kukorica világpiaci ára a hónap folyamán jelentősen csökkent. Ebben az Argentínában és Brazíliában folyamatban lévő betakarítások játszottak szerepet, mivel a kínálat jelentős növekedése az árakra negatív hatást gyakorolt. Az Amerikai Egyesült Államokban a 2025-ös rekord kukoricatermésre vonatkozó várakozások tovább fokozták az árakra nehezedő nyomást. A kukorica mellett a cirok, az árpa és a búza világpiaci ára is csökkent. A búza árcsökkenése mérsékeltebb volt, a visszafogott globális kereslet és az északi félteke javuló termésviszonyai miatt. A hónap végi csapadék csökkentette az aszály kockázatát Európa egyes részein, a fekete-tengeri régióban és az Amerikai Egyesült Államokban is. Ezzel szemben a rizs árindex májusban 1,4 %-kal emelkedett, amit az illatos fajták iránti szilárd kereslet és a hosszúszemű rizs magasabb árai okoztak. Utóbbit részben befolyásolta az egyes exportáló országokban az amerikai dollárral szembeni árfolyam-felértékelődés is.
A FAO növényi olaj árindex májusban átlagosan 3,7 %-kal alacsonyabb, mint áprilisban, de még mindig 19,1 %-kal meghaladja az egy évvel korábbi értéket (2. ábra). A folyamatos csökkenés a pálma-, a repce-, a szója- és a napraforgóolajok alacsonyabb jegyzéseit tükrözi. A pálmaolaj nemzetközi ára már a második egymást követő hónapban csökkent jelentősen. Ezt elsősorban a szezonálisan magasabb kibocsátás és a délkelet-ázsiai exportlehetőségek támogatták. A szójaolaj világpiaci ára szintén csökkent, ami a dél-amerikai kínálat növekedésével magyarázható, de az Amerikai Egyesült Államokban a bioüzemanyag-alapanyag iránti visszafogottabb kereslet is nyomást gyakorolt az árakra. A repceolaj ára is csökkent az Európai Unióban közelgő betakarítás okozta várható kínálatjavulás miatt. A napraforgóolaj ára a globális importkereslet gyengülése és a versenyképesség csökkenése miatt mérséklődött.
2. ábra: ábra: Gabona-, növényi olaj- és cukor árindex 2000 és 2025 között
A FAO cukor árindex májusban átlagosan 2,6 %-kal alacsonyabb az áprilisi értéknél, ami a harmadik egymást követő havi csökkenést jelenti, és 6,6 %-kal elmarad a tavalyi értéktől (2. ábra). A csökkenést a cukor iránti gyengébb globális kereslet okozta, de a bizonytalan világgazdasági kilátások miatti aggodalmak szintén szerepet játszottak ebben, amik az ital- és élelmiszer-feldolgozók keresletére jelentős hatást gyakorolt. Emellett a 2025/26-os globális cukortermelés kedvező előrejelzései további nyomást gyakoroltak az árakra, mivel nagyobb indiai és thaiföldi termelés várható a monszunszezon korai kezdése révén.
A FAO hús árindex májusban átlagosan 1,3 %-kal haladta meg a felülvizsgált áprilisi, és 6,8 %-kal a tavalyi értéket (3. ábra). A növekedés hátterében a szarvasmarha-, a juh- és a sertéshús magasabb nemzetközi árai álltak, amelyek ellensúlyozták a baromfihús jegyzésének csökkenését. A juhhús árai emelkedtek, amit az óceániai magasabb jegyzések, valamint főként a kínai-, a közel-keleti- és az európai erős importkereslet támogatott. A sertéshús ára is emelkedett, amit a globális kereslet erősödése és a német exportárak meredek emelkedése is támogatott, miután az ország visszanyerte a ragadós száj- és körömfájás mentes státuszát. A szarvasmarhahús világpiaci ára új történelmi csúcsra emelkedett a szilárd globális kereslet és a főbb termelő országok szűkös exportképes készletei miatt. Ezzel szemben a baromfihús ára csökkent, miután május közepén egy brazíliai gazdaságban kimutatott magas patogenitású madárinfluenza járvány miatt az importőrök korlátozták a beszállítást. Ez jelentős többletkínálatot eredményezett.
A FAO tej árindexe májusban átlagosan 0,8 %-kal magasabb, mint áprilisban, és 21,5 %-kal meghaladja az egy évvel ezelőtti értéket (3. ábra). A nemzetközi vajárak továbbra is magas szinten maradtak, amit az ázsiai és közel-keleti erős kereslet tartott fent az ausztráliai tejkínálat szűkülése mellett. Az Európai Unióból származó vaj iránti kereslet csökkenése azonban korlátozta a további áremelkedést. A sajtárak már a második egymást követő hónapban emelkedtek, amit a tartós élelmiszeripari kereslet - különösen Kelet- és Délkelet-Ázsiában - és az Európai Unióban az év eleji járványok miatti rendelkezésre álló mennyiség szűkülése okozott. A teljes tejpor ára áprilishoz képest további 4 %-kal emelkedett, amit a kínai erőteljes kereslet és a korlátozott kínálatnövekedés is támogatott. Ezzel szemben a sovány tejpor ára májusban kismértékben csökkent, mivel a vajtermelő régiók bőséges exportképes kínálata ellensúlyozta a közel-keleti és észak-afrikai kereslet növekedését.
3. ábra: Hús- és tejtermék árindex 2000 és 2024 között
Forrás: FAO
NAK / Fodor Attila