A szamóca ágazat a legfontosabb termesztési régiókban változatos képet mutat. Míg egyes országokban stabil a termelés és a kereslet, más országokban a szélsőséges időjárás, a piaci verseny és a fogyasztói preferenciák változása számos kihívást okoz.
Olaszországban a szezon május elején kezdődött, míg Szicíliában a szakaszos ültetéssel biztosított a folyamatos kínálat. Franciaországban a termelés és az értékesítés a spanyol import által támasztott verseny ellenére is igen erős. Németországban a hűvös időjárás visszafogta a keresletet. Spanyolországban a kínálat csökkenése áremelkedést okoz. Ausztriában a burgenlandi jégeső súlyos kárt okozott, ami aggodalmat keltett a termelők körében. Hollandiában a vártnál alacsonyabbak az árak. Dél-Afrikában a kereslet a magas árak ellenére is stabil. Egyiptomban sok exportőr a frisspiaci szamóca alacsonyabb ára miatt a fagyasztott szamócára tér át. Marokkóban jelentősen csökken a szamócatermesztés, a termelők a piaci kihívások miatt más növényekre térnek át.
Olaszországban a szamóca ágazatban május elején erős aktivitás volt tapasztalható az emelkedő hőmérséklet, a korlátozott mennyiségű spanyol import, valamint a dél-olaszországi kínálat csökkenése miatt. A termelés Észak-Olaszországban, különösen Veneto és Emilia-Romagna tartományokban összpontosul. Bár Emilia-Romagna termelési volumene alacsonyabb, a minőség továbbra is magas. Május elején a szamóca ára 500 g-os kiszerelésben Veronában 1,8 EUR, míg Romagnában 2,1 EUR volt. Szicíliában a szezon novemberben kezdődött és májusban fejeződött be. A termelők a korai és késői fajták szakaszos ültetésével hét hónapon keresztül biztosítják a folyamatos ellátást. A fő fajták a Fortunteka Savana és Marimbella volt. A termelés egyenletes, nem jelentkezett komoly növényvédelmi probléma. Az átlagár 3,5 EUR/kg volt. Basilicata régióban a terméshozamok alacsonyak és az időjárási körülmények is kedvezőtlenek. A szezon a késői szüret kezdete ellenére május végéig tart. A prémium fajták árai továbbra is kedvezőek, míg a többi fajta ára stabilizálódott részben az import fokozatos csökkenésével. Bár kínálati hiány tapasztalható, az időjárási feltételek javulásával a készletek várhatóan a hónap végére növekedni fognak.
Május eleje óta Franciaország számos kulcsfontosságú termesztési régiójában már folyik a szüret. A napsütéses időjárás és a meleg hőmérséklet kedvezett a termésmennyiség ugrásszerű növekedésének. A következő hetekben jelentős mennyiségek várhatók, mivel egyes régiókban folytatódik a termelés felfutása. Májusban a termelés a belföldi piac mintegy 70%-át látja el. Annak ellenére, hogy jelentős mennyiségű termést szüreteltek, a piaci felvétel viszonylag zökkenőmentes volt. Ez nagyrészt az ágazat jó szervezettségének köszönhető. A szezon gyakran a spanyol szamóca konkurenciájának árnyékában kezdődik. Idén az időjárási zavarok miatt minőségi és mennyiségi problémákkal kellett szembenézniük a spanyol termelőknek, így a francia szamóca gyorsabban került a polcokra. Az árak általában stabilak, de a szabadföldi szamóca megjelenése nagyobb áringadozást eredményez.
Németországban a belföldi szamóca egyre inkább előtérbe került a piacon, de minősége változó volt: egyes szemek túl nagy méretűek vagy túl halványak voltak, ami negatívan befolyásolta eladhatóságukat. Ezzel szemben a piacot uraló holland import általában jó minőségű volt, de korlátozott elérhetősége lehetővé tette a magas ár fenntartását. Azonban az árkategóriák fajtánként és színenként eltértek. A belföldi és a holland mellett a görög, az olasz és a spanyol termékek is elérhetőek voltak. Spanyolország a legfontosabb importtőr, amelyet Görögország és Hollandia követ. A spanyol import mennyisége jelentősen csökkent, míg a Görögországból származó szamóca mennyisége növekedett. A belföldi termelés is kismértékben mérséklődött. A betakarított termés egyharmada termesztőberendezésből származik, mely aránya az elmúlt évtizedben több mint háromszorosára nőtt. Regionális szempontból Alsó-Szászország Németország legnagyobb termőterülete, azonban Észak-Rajna-Vesztfália és Baden-Württemberg régiók is kulcsszerepet játszanak a belföldi termelésben.
Spanyolországban Huelva termelése az idei szezonban alacsonyabb volt, mint tavaly. Sőt a jelenlegi szezon lesz a negyedik egymást követő év, amikor a forgalomba hozott termelés mennyisége csökken. Az esőzések miatt csak április első felében növekedett a betakarított mennyiség, mivel a növények elérték a termelési csúcsot. A kínálat csökkenése miatt az árak emelkedtek, melyek jelentősen meghaladták az elmúlt öt szezon átlagárát.
Ausztriában Burgenland egyes részein nagy károkat okozott a jégeső, ami jelentősen hátráltatja a szabadföldi termesztést. Főként a korai fajták váltak eladhatatlanná. A bécsi nagybani piacon a Belgiumból és Spanyolországból származó import dominál. Emellett az olasz szamóca széles körben elérhető a szupermarketekben, ami alternatív kínálatot jelent a fogyasztók számára.
Hollandiában az árak jellemzően az anyák napja előtti héten emelkednek, azonban a vártnál még mindig alacsonyabbak, 1,7-1,8 EUR körül mozogtak kilogrammonként. A meleg időjárás felgyorsította az érést, ami a szokásosnál korábbi betakarítást eredményezett. Még a fóliaalagutas szamóca is hamarabb érik. Emellett a német szamóca is tovább növeli a piaci kínálatot, nyomást gyakorolva az árakra.
Belgiumban szintén nőtt a termelés, ami a fogyasztói kereslethez igazodik. Az elmúlt hetek időjárásának és a múlt heti meleg napoknak köszönhetően a szabadföldi termesztés is elindult. A kereskedelem gyorsan reagált az import spanyol szamócáról a belga/holland gyümölcsökre való átállásra. Az árak kissé csökkentek, részben a megnövekedett termésmennyiség miatt, azonban várható a stabilizálódása a jó minőség miatt.
Angliában a kedvező időjárás, vagyis a meleg nappalok és a hűvös éjszakák kedvezően hatnak a földieper minőségére. Az importált szamóca iránti kereslet erős volt télen, ami kedvező alapot biztosít a belföldi termékek számára. A termelők optimisták a szezonnal kapcsolatban, bár a várakozások szerint júliusi túlkínálatra lehet számítani. Remélik, hogy elkerülhetőek a tavalyi évben tapasztalt termelési csúcsok, és a kedvező piaci körülmények támogatják az értékesítést.
Svájcban a betakarítási csúcsidőszak május közepén várható, azonban a hideg és csapadékos időjárás átmenetileg lelassította az érési folyamatot. A visszaesés ellenére a szezonra vonatkozó kilátások továbbra is pozitívak.
Észak-Amerikában a kaliforniai szamócakínálat továbbra is erős. Santa Maria, Baja és Salinas kilátásai továbbra is kedvezőek. Santa Maria régió várhatóan a következő két hónapban is magas termelési szintet és jó minőséget tart fent. Emellett Salinasban most kezdődik a szezon, a csúcsmennyiség május közepétől júliusig várható. A szamóca iránti kereslet erős, amit az idén későbbre eső húsvéti ünnep is támogatott. Ez lehetővé tette az ágazat számára, hogy nagyobb mennyiségű bogyós gyümölcsöt szállítson. Továbbá az anyák napja is erős keresletet okozott.
Dél-Afrikában az árak még mindig magasak a legtöbb vásárló számára, az állandó keresletet továbbra is főként a vendéglátóhelyek, éttermek és szállodák generálják. Jelenleg a piacon 1,45 és 1,9 EUR között mozog egy 250 g-os csomag ára, ami a kiskereskedelmi üzletekben akár a 3 EUR-t is elérheti. A növekvő belföldi kereslet és a Közel-Keletre irányuló exportigény miatt Dél-Afrika szerte bővült a termesztési területet.
Egyiptomban a friss eper szezonja novemberben kezdődött és márciusban fejeződött be. Az árak nem feleltek meg az exportőrök várakozásainak, ezért sokan a szokásosnál korábban, már november végén átálltak a fagyasztott szamóca szállítására a szokásos január-februári időszak helyett. A szezon kezdetén az exportőrök magasabb árakat állapítottak meg, hogy megpróbálják ellensúlyozni a növekvő termelési költségeket. Az árak a szezon kezdete után egy héten belül összeomlottak, és közel 70%-kal estek vissza. A kereslet csúcspontja november és január között volt. A legfontosabb piacok közé tartozott Európa, az arab országok és néhány ázsiai célállomás. Ezen a csúcsidőszakon túl azonban az egyiptomi friss szamóca piaca korlátozott maradt.
Marokkóban a szamócaágazat hanyatlásnak indult, mivel sok termelő jövedelmezőbb kultúrák, mint például áfonya és avokádó termesztésére tért át. Ennek elsődleges oka a megnövekedett verseny okozta árcsökkenés, miközben a marokkói szamóca továbbra is 10-15%-kal drágább, mint az egyiptomi szamóca. Emellett a termelők számos kihívással küzdenek, többek között a heves esőzésekkel, a növények minőségének romlásával, a betegségeknek való fokozott kitettséggel és a munkaerőhiánnyal a betakarítási csúcsidőszakokban. Ez a marokkói szamóca termőterületének jelentős csökkenését okozta. A friss szamóca szezonja jellemzően március végéig tart, amikor az európai vámok kivetésre kerülnek. Ez egyre gyakrabban okozza a friss piacról a fagyasztott termékek értékesítésére való áttérést. Idén azonban a frisspiaci szamóca exportja a szokásosnál is korábban, március első hetében véget ért.
Forrás: freshplaza
NAK / Fodor Attila, Dr. Kozak Anita, Dr. Sidlovits Diána