Az idei évben is képviselte magát a gyógynövény ágazat (Spices and Herbs Global Expo) a Rimini-ben megrendezett Macfrut zöldség- és gyümölcs Expo keretein belül.
A szakmai vásáron számos olasz gyógynövényszövetkezet mutatkozott be, illetve a kiállítással párhuzamosan zajlott a MESMAP szakmai konferencia. Emellett a gép- illetve berendezésgyártók is jelen voltak, akik - alkalmazkodva az olasz gyógynövény szövetkezetek jellemző méretéhez - a kis- és középméretű üzemek számára kiválóan használható berendezéseket (pl. desztilláló, maceráló, daráló, növényprés) mutattak be.
1. ábra: 500 literes illóolaj lepárló
A külföldi standok között kiállítóként megjelentek olyan nagyobb európai szereplők (HERBAS, SCORPION) is, akik a nagyobb volumenű feldolgozáshoz és üzemmérethez kapcsolódva segíthetik a gyógynövény termelő és feldolgozó vállalkozásokat speciális gépeikkel. A kiállítók között a hazai Gyógynövénykutató Intézet Kft. is jelen volt és a klasszikus termékeit, illetve aktuális kutatási projektjeit mutatta be.
Az összefogásban rejlő erő – az olasz szövetkezetek bemutatkozása
A szakmai vásáron számos gyógynövény termelői szervezet is bemutatkozott az olasz gyógynövénytermesztők országos szövetsége (FIPPO) ernyőszervezettel közös standon.
Az alábbiakban röviden bemutatjuk a jelen lévő és kiállító, illetve a szakmai konferencián részt vevő olasz szakmai és érdekképviseleti szervezeteket, illetve a gyógynövény ágazatban tevékenykedő termelői szövetkezeteket.
Gyógynövénytermesztők országos szövetsége (FIPPO)
Az 1995-ben alapított szövetség mára több, mint 300 gazdálkodót tömörít, beleértve kapcsolt vállalatokat, társaságokat és szövetkezeteket, ami az olaszországi gyógynövénytermelők körülbelül felét teszi ki. A FIPPO tagjai több, mint 1700 hektáron gazdálkodnak, ami a becslések szerint Olaszország gyógynövénytermesztő területének 70-80%-a. Ezen területek több, mint 80%-át biogazdálkodással kezelik.
Asso Erbe szövetség
Az 1981-ben alapított ASSO ERBE (Gyógy-, illat- és aromanövények feldolgozóinak, importőreinek, exportőreinek, nagykereskedőinek, külföldi házak képviselőinek olasz szövetsége) az egyetlen olyan kereskedői szövetség, amely a gyógy- és wellness-termékekben felhasználható növényi anyagokat és származékaikat gyártók, feldolgozók és kereskedők szegmensét képviseli.
Erbe Aromatiche Pancalieri szövetkezet
1985-ben alapították azzal a céllal, hogy összefogják a helyi vállalatokat, koncentrálják a kínálatot, valamint javítsák a munkakörülményeket és a jövedelmezőséget. A szövetkezet mára a legnagyobb gyógyszeripari, szeszipari, élelmiszeripari és kozmetikai vállalatok partnere. Jelenleg összesen 204 hektáron koordinálja 23 termelő munkáját, összesen 25 fajt termesztenek, saját illóolaj lepárlóval és szárítóval rendelkeznek.
Asso integratori
Nonprofit szervezet, amely kifejezetten a gyógyszeripar és az élelmiszeripar képviselői számára nyújt szolgáltatást. Jelenleg 70 taggal rendelkezik, akik számára információs és kommunikációs hálózatot működtet a termékekre vonatkozó szabályozással, piaci információkkal kapcsolatban, illetve figyelemmel kíséri a legújabb tudományos eredményeket és piaci tendenciákat.
Az olasz kiállítók jól reprezentálták az olasz gyógynövényalapanyag előállítás működését és azt, hogy összefogással hogyan tudnak alkalmazkodni a nemzetközi piac jellegzetes kihívásaihoz a termelők. Az olasz termelők, akik jellemzően kis területen termelnek és gyakran feldolgozó kapacitásaik is hiányosak, felismerve az összefogásban rejlő lehetőséget, kisebb-nagyobb szövetkezetekbe tömörülve végzik termelői, feldolgozói és értékesítési tevékenységüket. Az olasz gyógynövényágazatban működő szervezettség a hazai termelők számára és akár más ágazatokban is követendő példa lehet a jövőben a kisebb termelők piaci helyzetének javítására.
Átalakuló piaci trendek és kereslet - MESMAP gyógynövény konferencia
A Macfrut Expo keretein belül rendezték meg a háromnapos MESMAP gyógynövénykonferenciát, melynek központi témái a mediterrán gyógynövények termesztése, piaca, illetve minőségi és beltartalmi jellemzőik voltak.
A geopolitikai és társadalmi-szociális változások hatására az exporttal szemben előtérbe került a helyi önellátás, illetve összességében a saját termelés erősítése és a stratégiai készletfelhalmozás. A technológia és az MI egyre nagyobb térnyerése a tömegtermékek előállításának kedvez. Ennek következtében a kézműves termékek előállítása egyre drágább lesz, így ezek egyre nagyobb mértékben lesznek réspiaci termékek. A klímaváltozásból adódóan megváltozó környezeti tényezők a hagyományos termelési területek áthelyeződését, illetve az alkalmazott technológiák megváltozását fogja magával hozni. A biotechnológiai eljárások térnyerésével a jövőben egyre inkább elmosódik a határ a természetes, természetazonos és a szintetikus alapanyagok között.
Mindezeknek elsősorban a növényi alapú gyógyszerek termékcsoportra lesznek hatással olyan értelemben, hogy míg várhatóan a jövőben is a növények lesznek a kiindulópontjai és inspirációi a klinikailag igazolt hatású, egy komponensű termékeknek, addig a nagy mennyiségben előállított „tömegtermékek” alapanyagi a jövőben feltehetően szintetikus eredetűek lesznek, illetve komplex növényi kivonatok helyett csak egy -két összetevőt fognak tartalmazni. Az egész növényeket vagy komplex kivonatokat tartalmazó hagyományos növényi készítmények esetében jelentős árnövekedés várható, így azok elsősorban a felsőbb fogyasztási rétegek számára lesznek elérhetők.
Ennek megfelelően a gyógy- és aromanövények felhasználásának két párhuzamos irányvonala alakult ki: egyrészt az aktív hatóanyagok meghatározása, izolálása és az aktív összetevők alkalmazása, másrészt komplex, adott esetben a teljes növényt magába foglaló anyagok és kivonatok alkalmazása, ahol a hatásmechanizmust nem lehet egyetlen hatóanyagra visszavezetni.
A gyógynövények iránti kereslet dinamikusan változik, a felhasználás új tudományos eredmények, illetve média hírek hatására akár teljes mértékben irányt válthat. Ennek megfelelően azonosítani lehet az elmúlt időszakban eltűnőfélben lévő, illetve ezzel veszélyeztetett termékeket, így pl.: teafa, macskagyökér, orbáncfű, kava kava. Ezzel szemben az utóbbi években jelentősen megnőtt a kereslet a kender, a kurkuma, a bodza és a cékla iránt, az utóbbi teljesen átlagos zöldségből „vedlett át” szuperélelmiszerré igen rövid időn belül.
Minőségbiztosítás a növényi eredetű termékek piacán
A covid járványt hátrahagyva is folyamatosan nő a gyógynövények és a gyógytermékek iránti kereslet, az alapanyagellátás azonban egyre nehezebb. Mindezekből következnek az egyre súlyosabb minőségi problémák.
Ennek megfelelően az olasz gyógynövénytermesztők országos szövetsége (FIPPO), illetve az Asso Erbe szövetség elnökei kiemelték a minőségellenőrzés és minőségbiztosítás fontosságát. Szemléltették a minőségi problémákat, a legújabb, erre irányuló összehasonlító vizsgálatok szerint a növényi alapú kivonatok csaknem fele nem elfogadható minőségű.
Megnőtt tehát a minőségellenőrzések szerepe a növényi alapú gyógytermékek esetében. Ezzel párhuzamosan az utóbbi évtizedekben elérhetővé váltak a DNS analízis alapú technológiák, amelyek a legapróbb növényi részek esetén is lehetővé teszik a pontos fajmeghatározást, illetve szennyeződésként vagy hamisításként jelen levő, optikailag nem megkülönböztethető fajok elkülönítését és azonosítását.
NAK / Dr. Kozak Anita