Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi étrendi iránymutatások alábecsülhetik a hús táplálkozásban betöltött szerepét, továbbá, hogy kiemelten fontos biztosítani azt, hogy az étrendi iránymutatások úgy maradjanak összhangban az éghajlati célkitűzésekkel, hogy mindeközben garantálják a megfelelő tápanyagbevitelt is. 

Az elmúlt években a mezőgazdasági inputköltségeinek meredek emelkedése jelentős aggodalmat keltett a globális élelmezésbiztonsággal kapcsolatban. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSz Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) által kiadott, a 2024-2033. közötti időszakra vonatkozó Mezőgazdasági kitekintés (Agricultural Outlook 2024-2033) ─ amely immár a 20. kiadásánál tart ─ átfogó, tízéves előrejelzést nyújt a mezőgazdasági árukról és halpiacokról nemzeti, regionális és globális szinten.

Az OECD és a FAO által közösen, a tagországok és a nemzetközi áruforgalmazó szervezetek hozzájárulásával készített kitekintés a szakpolitikai tervezés kulcsfontosságú hivatkozási alapjává vált. Ez a mérföldkőnek számító kiadás kitekintést nyújt a mezőgazdaságban az elkövetkező évtizedben várhatóan bekövetkező fejlődési irányokra, változásokra vonatkozóan. Az anyag előretekintő módon nyújt betekintést a fennálló gazdasági kockázatok, a megemelkedett energiaárak, valamint a COVID-19 világjárvány okozta tartós hatásokról, továbbá a növekvő geopolitikai feszültségek és az éghajlatváltozás hatásainak összefüggései tekintetében. Vizsgáljuk meg a 2024-2033. közötti időszakra vonatkozó jelentés legfontosabb megállapításait és perspektíváit, összpontosítva azokra a felmerülő kérdésekre, amelyek megkérdőjelezhetik és átformálhatják a már meglévő táplálkozási irányelveket.

Fotó: ELV - OECD-FAO Agricultural Outlook 2024-2033: New Insights and Emerging Questions on Rethinking Dietary Guidelines

Élelmiszer-fogyasztásra vonatkozó becslések - Mi az oka az egy főre jutó húsfogyasztás jelentős csökkenésének?

Már a 2023-2032. közötti időszakra vonatkozó kitekintés kidolgozása során is az élelmiszer-fogyasztás becslésére egy továbbfejlesztett módszert alkalmaztak, melynek során bizonyos statisztikai elemek beépítésével figyelembe vehetővé váltak az élelmiszer-veszteségek és az élelmiszer-pazarlás mértéke egyaránt, ezáltal is támogatva azon fenntartható fejlődési célkitűzést, hogy az egy főre jutó élelmiszer-pazarlás 2030-ig a felére csökkenjen. Az OECD-FAO 2022-2031. közötti és a 2024-2033. közötti időszakokra vonatkozó becsléseinek az összehasonlítása azt mutatja, hogy az egy főre jutó húsfogyasztás minden kategóriában és az összes régióban jelentősen csökken. A legjelentősebb visszaesés a baromfi esetében tapasztalható, különösen az Egyesült Államokban (-17,2 kg) és az OECD-országokban (-10,4 kg). A sertéshúsfogyasztás mértéke továbbra is az Európai Unióban a legmagasabb, bár ez is csökken, míg a marha- és juhhús mérsékeltebb, de következetesebb csökkenést mutat az előrejelzések szerint.

Ezek a csökkentések azonban túl meredeknek tűnnek ahhoz, hogy az étkezési szokások tényleges változásait tükrözzék. Az ok egy módszertani váltásban rejlik: a kitekintés újabb ─ azaz a 2023-2032. és a 2024-2033. közötti időszakra vonatkozó ─ kiadásai már a „tényleges kiskereskedelmi fogyasztás”, azaz az egyének által ténylegesen elfogyasztott élelmiszer-mennyiség alapján számítják ki a fogyasztást, nem pedig a korábbi „látszólagos rendelkezésre állás” módszerével, amely nem vette figyelembe az ellátási láncban bekövetkező veszteségeket és a pazarlást. Ennek eredményeképpen a régebbi adatokkal való közvetlen összehasonlítás félrevezető lehet, ha nem veszik figyelembe a módszertani frissítést.

India és a délkelet-ázsiai országok, a globális fogyasztás új fő mozgatórugói

Az elmúlt 20 évben a fejlődő országokbeli feltörekvő gazdaságok egyre inkább alakították a globális mezőgazdasági és halászati piacokat és ez a tendencia várhatóan folytatódik. A fogyasztás növekedését az alacsony és közepes jövedelmű országokban a növekvő népesség és a javuló jövedelmi viszonyok hajtották, ami az innováció és a természeti erőforrások nagyobb mértékű felhasználása révén hozzájárult a termelés fokozódásához. Míg korábban Kína vezette a globális fogyasztás-növekedési listát, azonban befolyása az előrejelzések szerint csökkenni fog a lassuló jövedelemnövekedés, a kiegyensúlyozottabbá váló táplálkozás és a népességfogyás miatt. Ezzel szemben India és a délkelet-ázsiai országok várhatóan a globális fogyasztás fő mozgatórugóivá válnak és 2033-ra együttesen a növekedés 31%-át adják majd.

A mezőgazdasági és halászati termékek teljes felhasználása az előrejelzések szerint a következő évtizedben évente 1,0%-kal fog növekedni, főként az alacsony és közepes jövedelmű országokban. Elmondható továbbá, hogy a globális élelmiszer-fogyasztás az előrejelzések szerint évente 1,2%-kal nő a népesség növekedése és a jövedelemviszonyok javulása miatt. A legtöbb régióban a növények takarmányozási célú felhasználásának növekedése várhatóan meghaladja a közvetlen élelmiszer-felhasználás növekedését, amit az állati eredetű élelmiszereknek az étrendben való nagyobb arányú megjelenése felé való elmozdulás, valamint az állattenyésztési ágazat bővülése és intenzívebbé válása okoz. A kalóriabevitel az előrejelzések szerint a közepes jövedelmű országokban 2033-ig 7%-kal emelkedik, főként az alapvető élelmiszerek, állati termékek és zsírok magasabb aranyú fogyasztásának köszönhetően. Az alacsony jövedelmű országokban a növekedés mindössze 4%-os lesz, ami túl lassú ahhoz, hogy teljesüljön a 2. számú fenntartható fejlődési cél célkitűzése, azaz az éhezés 2030-ig történő megszüntetése. Az alacsonyabb jövedelmi viszonyok szintén akadályozzák a táplálkozás javulását ezekben a régiókban, ami az alapvető élelmiszerektől való folyamatos függőséghez vezet. Ezzel szemben a magas jövedelmű országokban a zsírok és édesítőszerek bevitele kiegyensúlyozottá válik vagy enyhén csökken, ami az egészséggel és fenntarthatósággal kapcsolatos növekvő aggodalmakat tükrözi.

Kevesebb élelmiszer-veszteség és -pazarlás, alacsonyabb üvegházhatásúgáz-kibocsátás és kevesebb alultáplált ember

A következő évtizedben a mezőgazdaság üvegházhatásúgáz-kibocsátási intenzitása várhatóan csökkenni fog, mivel a termelés növekedése inkább a termelékenység fokozódásán, mint a termőterületek bővítésén múlik. Bár a mezőgazdaságból származó közvetlen kibocsátás az előrejelzések szerint 5%-kal nő, ez a növekedés lassabb, mint a termelés általános növekedése, ami a relatív szétválást jelzi. A termelékenység javulása növeli majd a kibocsátást, különösen a növénytermesztés, az állattenyésztés és a haltermelés területein. Ennek ellenére az alacsony és közepes jövedelmű országokban tapasztalható, továbbra is fennálló termelékenységbeli különbségek továbbra is befolyásolhatják a mezőgazdasági jövedelmek alakulását, az élelmezés-biztonságot és növelhetik az való függőséget.

Amennyiben az élelmiszer-veszteség és az élelmiszer-pazarlás mértékét 2030-ig sikerülne a felére csökkenteni, akkor a mezőgazdaság globális üvegházhatásúgáz-kibocsátása 4%-kal mérséklődhetne és 153 millióval csökkenhetne az alultáplált emberek száma. Az idei évben kiadott kitekintés forgatókönyve azt mutatja, hogy az élelmiszer-veszteségek és az élelmiszer-pazarlás mérséklődésével csökkennének az élelmiszerárak, ami fokozná az alacsony és az alacsonyabb közepes jövedelmű országokban a fogyasztást. Miközben azonban mindez a fogyasztók és a környezet számára előnyös lenne, a termelőknek kihívásokkal kellene szembenézniük az alacsonyabb árak és a termelés csökkenése miatt.

A nemzetközi agrárkereskedelem továbbra is kulcsfontosságú a globális élelmezésbiztonság szempontjából, világszinten az élelmiszerekkel bevitt kalóriák 20%-a a nemzetközi kereskedelem révén válik elérhetővé. Míg a kereskedelmi volumen várhatóan növekedni fog, a geopolitikai feszültségek és a világjárványok sebezhetővé tették az ellátási láncokat. Latin-Amerika, Észak-Amerika és Európa nettó exportvolumene növekedni fog, míg Ázsia és Afrika egyre inkább az importra fog támaszkodni. A stabil, rugalmas kereskedelmi rendszerek elengedhetetlenek az élelmiszerhez való hozzáférés biztosításához és a vidéki térségekbeli megélhetés támogatásához. Bár a kulcsfontosságú árucikkek reálárai nemzetközi szinten némileg csökkenhetnek, ez az infláció, a valutaárfolyam-problémák és a magas helyi költségek miatt nem biztos, hogy csökkenti a kiskereskedelmi élelmiszerárakat, ami kockázatot jelent a kiszolgáltatott lakosság számára.

A meglévő étrendi iránymutatások alábecsülhetik a hús táplálkozásban betöltött szerepét

Az egy főre jutó húsfogyasztás becsült adatainak legutóbbi felülvizsgálata ─ melynek során már a látszólagos rendelkezésre állás” módszeréről a tényleges bevitelre való áttérés és az adatoknak az élelmiszer-veszteséggel és az élelmiszer-pazarlással történő kiigazítás megtörtént ─ számos fontos szempontot vet fel az étrendi iránymutatások kidolgozásával és aktualizálásával kapcsolatban. Egyesek aggályukat fejezik ki amiatt, hogy az újabb, pontosabb adatok szerint több régióban a tényleges húsfogyasztási szintek alacsonyabbak a korábban feltételezettnél, ezért kérdésként merül fel, hogy a jelenlegi táplálkozási ajánlásokat esetlegesen nem kellene-e felülvizsgálni. Ez felveti azt a kérdést is, hogy a jelenlegi iránymutatások nem becsülik-e akaratlanul alá a hús táplálkozásban betöltött szerepét, különösen ott, ahol a bevitel már így is elégtelen.

Egy másik kiemelten fontos szempont annak biztosítása, hogy az étrendi iránymutatások úgy maradjanak összhangban az éghajlvédelmi célkitűzésekkel, hogy mindeközben garantálják a megfelelő tápanyagbevitelt is. Fel kell mérni, hogy lehetséges-e egyensúlyt teremteni a közegészségügyi célok és a környezeti fenntarthatóság között anélkül, hogy a húsfogyasztás tovább csökkenne azokban a népességcsoportokban, ahol az már jelenleg is alacsony.

Szükségessé válik azt a kérdést is feltenni, hogy a jelenlegi iránymutatások reálisak-e és alkalmazhatóak-e az alacsony jövedelmű országokban, ott, ahol a gazdasági korlátok gátolják a tápanyagokban gazdagabb étrendre ─ beleértve az állati eredetű élelmiszereket magasabb arányban tartalmazó étrendekre ─ való áttérést. E kontextusban érdemes megvizsgálni, hogy az étrendi ajánlások tükrözik-e/tükrözniük kell-e a táplálkozási szükségleteket és a tényleges élelmiszer-hozzáférést.

Az élelmiszer-veszteség és a hulladékcsökkentési stratégiáknak az élelmiszertermelők megélhetésére gyakorolt lehetséges hatásai szintén aggodalomra adhatnak okot. A termelés mérséklődése és az árak csökkenése negatívan befolyásolhatja a gazdálkodók jövedelmi viszonyait, ami arra késztet, hogy feltegyük a kérdést: a húsfogyasztásra vonatkozó túlságosan korlátozó ajánlások károsíthatják-e a vidéki gazdaságokat anélkül, hogy jelentős közegészségügyi előnyökkel járnának? Végezetül felmerül az a kérdés is, hogy vajon az étrendi iránymutatások megfelelően figyelembe veszik-e a veszteségeket a teljes élelmiszer-ellátási lánc mentén, nem csak a fogyasztói szinten? Lehet, hogy hatékonyabb lenne rendszerszintű megközelítéseket alkalmazni az élelmiszer-felhasználás általános hatékonyságának javítása érdekében, ahelyett, hogy elsősorban az egyéni fogyasztás csökkentésére összpontosítani.

Forrás: https://meatthefacts.eu/

OECD-FAO Agricultural Outlook 2024-2033: New Insights and Emerging Questions on Rethinking Dietary Guidelines

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám