Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában bemutatja, hogy a vágóhidakon milyen szigorú higiéniai és biztonsági intézkedéseket alkalmaznak, továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy az innovatív, megújuló energiaforrásokra támaszkodó megoldások révén hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tehető a teljes húsipari értéklánc.

Amint arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk, a vágóhíd kulcsfontosságú szerepet tölt be a húsfeldolgozási láncban és az állatok levágása során nagyon fontos a szigorú higiéniai gyakorlatok betartása. A vágóhidakon számos elővigyázatossági intézkedést alkalmaznak, például kötelező védőruházatot viselni azon személyeknek, akik a vágóhelyiségbe belépnek, kötelező a lábbeli fertőtlenítése és minden egyes munkaközi szünet vagy a mellékhelyiség használata után kötelező a szappanos kézfertőtlenítés. Ezenkívül magára a vágás folyamatára is szigorú szabályok vonatkoznak. A beleket és a belső szerveket úgy távolítják el, hogy azok a hasított testtel a lehető legkevésbé érintkezzenek. A darabolt részek vágóhídon történő tárolására és a szállításra szintén kiemelt higiéniai szabályok vonatkoznak. A vágóhelyiségbe csak a vágást végző alkalmazottak léphetnek be. A higiéniai előírásokat a vállalat higiéniai kódexe tartalmazza, melyben rögzítetteket minden alkalmazottnak be kell tartania.

 

Fotó: ELV - Slaughter processes: hygiene practices and role in a sustainable, circular economy

Minden a tiszta vágásra összpontosít

A vágáshoz használt késeket rendszeresen fertőtlenítik, hogy megakadályozzák a hasított testek bakteriológiai szennyeződését. A kések tárolására szintén szigorú higiéniai szabályok vonatkoznak. A gépeket és a vágóhelyiségeket legalább naponta tisztítják és fertőtlenítik. Ez vonatkozik a húst szállító teherautókra is. A vágósoron bakteriológiai vizsgálatokat végeznek az esetleges beszennyeződések megelőzése érdekében. A tisztítás és a higiéniai szabályok betartásának szisztematikus ellenőrzése a vágási- és feldolgozási folyamat során használt víz minőségének ellenőrzésére is kiterjed. Az ellenőr ideiglenesen leállíthatja a vágósort azokon a vágóhidakon, amelyek nem a higiéniai szabályoknak megfelelően működnek. A vállalatoknak ilyen esetekben először fertőtleníteni kell a vágósort vagy a vágóhelyiséget, mielőtt a munkafolyamatok ismét megindulhatnak.

A vágóhídon dolgozók hajhálót, sisakot, füldugót, overallt és gumiköpenyt, valamint az általuk végzett munka típusától függően csizmát vagy acélbetétes lábbelit viselnek. Ékszerek, piercingek viselése és a smink tilos. A késekkel dolgozó alkalmazottak rozsdamentes acél láncszemekből készült védőkesztyűt viselnek a balesetek megelőzése érdekében. Az állatok egyes részeit elővigyázatosságból megsemmisítik, mert azok közegészségügyi kockázatot jelenthetnek. Ez a helyzet áll fenn például a szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalma (BSE) esetében. A kifejlett szarvasmarhák kockázatot jelentő részei nem dolgozhatók fel emberi fogyasztásra szánt élelmiszer, állati takarmány vagy állateledel előállítás céljából. A levágott kifejlett szarvasmarha agya és gerincvelője úgynevezett specifikus fertőzési kockázatú anyagnak (SRM) minősül, amelyeket el kell égetni. Az ártalmatlanítás törvényileg kötelező. A különleges fertőzési kockázatot jelentő anyagok közé tartozik a lép, a koponya, a mandulák, a vastagbél, a vékonybél utolsó négy métere, a vakbél és a bélfodor, amelyeket az „állati eredetű hulladékok” csoportjába sorolnak és megsemmisítenek. A specifikus fertőzési kockázatú anyagokra vonatkozó szabályok a kifejlett szarvasmarhákra és egyéb kérődzőkre, például juhokra és kecskékre vonatkoznak.

A víz- és energiafogyasztás csökkentésére irányuló intézkedések

A vágóhidak sok vizet használnak. Ennek az az oka, hogy az állatokat érkezésükkor le kell ápolni, a vágóhelyiségeket és a gépeket pedig gyakran tisztítják és fertőtlenítik. A vállalatok intézkedéseket hoztak a vízfogyasztás csökkentése érdekében. Ez a vágóhídon keletkező használt víz összegyűjtésével és a haszongépjárművek, valamint az istállók tisztítására történő alkalmassá tételével érhető el. A vágóhídon keletkező használt víz („technológiai víz”) húsfehérjéket, zsírokat, vérmaradványokat és szénhidrátokat tartalmaz. Ezt a vizet először tisztítják és fertőtlenítik. Ez történik a csatornahálózatba kerülő szennyvízzel is. A vágóhidak a víztakarékossági intézkedések keretében szórófejeket alkalmaznak és amikor magasnyomású gépekkel tisztítanak, akkor csökkentik a víznyomást. A vízfogyasztás a hűtőgépek párologtató kondenzátorainak használatával, valamint a lemosások gyakoriságának és idejének korlátozásával is csökkenthető.

Az állatok vágóhídra történő szállításához, a vágást követően a vágott testek hűtéséhez, valamint a húsok elszállításához energiára, például villamos energiára és üzemanyagra van szükség. A húsok hosszabb ideig tartó hűtése, esetleges fagyasztása nagyobb energiaköltséggel jár. A vágóhidak különféle intézkedéseket hoznak a víz- és energiafogyasztás, valamint a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentése, és ezáltal a CO2-kibocsátás mérséklése érdekében. Ezek az intézkedések magukba foglalják az energiahatékony berendezésekbe és alternatív energiaforrásokba, például biogázüzemek létesítésébe vagy nap- és szélenergián alapuló fejlesztésekbe történő beruházásokat. Ezen biogázüzemekbe beszállításra kerülő trágya azokból az istállókból származik, ahol a vágóállatokat ideiglenesen összegyűjtik. Ilyen beruházások megvalósítása különösen a nagyobb vágóhidak esetében lehetséges. A termelődő biogázt a teherautók üzemanyagaként használják.

Fentieken túlmenően elmondható, hogy jelentős beruházásokat hajtanak végre az úgynevezett kapcsolt energiatermelő létesítmények építése terén is. A kapcsolt hő- és villamosenergia-rendszerek például olyan rendkívül hatékony eljárások, amelyek egyszerre termelnek villamos energiát és hőt. Gázt használnak a villamosenergia-termeléshez és ezzel egyidejűleg az üzlethelyiségek fertőtlenítéséhez, valamint az épületek fűtéséhez szükséges víz melegítéséhez egyaránt. Ezek a rendszerek segítenek az energiatakarékosságban, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez és a szén-dioxid-kibocsátás mérsékléséhez is hozzájárul.

Összefoglalva, a vágási folyamat remek példa arra, hogyan tehetjük hatékonyabbá és fenntarthatóbbá a teljes húsipari értékláncot.

Forrás: https://meatthefacts.eu/

Slaughter processes: hygiene practices and role in a sustainable, circular economy

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám