Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában arra a kérdésre keresi a választ, hogy az első, szén-dioxidból készített szintetikus vaj vajon valóban egy innovatív öko-alternatív termék, vagy az csak egy újabb „techno-zöld” bolondság, amely nem hoz valós környezeti előnyt a valódi, állati eredetű vaj előállításával szemben.

A Savor startup cég megalkotta az első „szén-dioxidból készült” szintetikus vajat.

Vajon ez a termék valóban egy innovatív öko-alternatívája a valódi, állati eredetű vajnak, vagy ez is egy újabb „techno-zöld” produktum, amely nincs teljesen összhangban a kívánt ökológiai gazdálkodásra való átállással?

Jelen cikkben megosztjuk Pierre Gilbert által a témában írt LinkedIn-bejegyzés összefoglalóját.

Fotó: ELV - Making butter with CO2, techno-fix or techno-folly?

Vaj készítése szén-dioxidból (CO2): a kaliforniai technoszolucionisták legújabb ötlete, amelyet Bill Gates támogat. A Savor nevű startup arra készül, hogy a világ első 100%-ban szintetikus vaját kínálja az amerikai fogyasztóközönségnek.

Ezen „vaj” előállítása mögött álló technikai folyamat lényege, hogy a levegőből geomérnöki eljárásokkal szén-dioxidot vonnak ki és azt a vízből kivont hidrogénnel kapcsolják össze. Ezeket az alapelemeket többször átalakítják és egyesítik, mindaddig míg hosszú szénhidrogén-láncokat nem kapnak, amelyekhez oxigénatomokat adnak, hogy zsírsavakat állítsanak elő.

Ezután glicerint építenek be, hogy triglicerideket, a zsírok új formáját képezzenek. Már csak vizet és emulgeálószert, majd béta-karotin kell hozzáadni, hogy a keverék színt kapjon, valamint aromákat az ízesítéséhez.

Csábítóan hangzik? A fő probléma a startup cég „kissé” téves érvelésében rejlik, mely egy olyan világképet testesít meg, amely teljesen összeegyeztethetetlen az ökológiai gazdálkodásra történő áttéréssel.

A Savor cég elmagyarázza, hogy termékük kétszer kevesebb vizet fogyaszt, mint a valódi vaj, és hogy 3 kg CO2-ot alakít át egy kg előállított vajonként, szemben az 1 kg valódi vaj 23 kg CO2-kibocsátásával. Az információ „szelekciós torzítása” itt nyilvánvalóan tetten érhető, mivel a szintetikus vaj előállításának folyamata nagyon energiaigényes, különösen a CO2-nak a levegőből történő kivonása és a vízhidrolízis. Mindezt bele kell számítani a termék szénlábnyomába.

De nem ez a legsúlyosabb részrehajlás, elfogultság.

Ez a technoszolucionista, azaz technológiai megoldásközpontú vízió mindenekelőtt azt a hatalmas torzítást táplálja, hogy „minden dolog egyenlő”, amely megközelítés az ökológia gazdálkodásra való átállás végső ellensége.

Mi lenne, ha a vajat ésszerű méretű gazdaságokból származó tejből állítanák elő, ahol szakaszváltó, azaz rotációs legeltetési módszert alkalmaznának, melyet a szakszerű vetésforgóra alapozott növénytermesztési rendszerbe integrálnák és ahol 100%-ban gyepre alapozottan gazdálkodnának? Ez a fajta vajtermelés nemcsak nagyszerű tápértéket és ízt biztosítana az előállított terméknek, hanem hozzájárulna a mezőgazdasági földterületek szén-dioxid-tárolásának fokozásához is.

Posztjában Pierre Gilbert meglehetősen szarkasztikusan felteszi a kérdést: Mi lenne, ha a valódi vaj sok A- és D-vitamint, kevés laktózt, jó koleszterint (HDL-t - high density lipoprotein - nagy sűrűségű lipoprotein, ellentétben a hidrogénezett szintetikus zsírok LDL-ével - low density lipoprotein - alacsony sűrűségű lipoprotein), ásványi anyagokat és más értékes molekulákat tartalmazna?

Ezután kezdődnek a filozófiai kérdések: Mi van, ha az íz fontos a boldogsághoz? Mi van, ha az igazi ökológia az anyagi javak boldogsággal való helyettesítéséből áll és a kettőnek nincs semmi köze egymáshoz?

Tömören azzal a széles körben osztott nézettel zárja posztját, hogy ezek a technológiai megoldások gyakran gépszerű gondolkodásból származnak, amelyekből teljesen hiányzik az empátia és az érzelmek.

A termékről szóló blogbejegyzésében Bill Gates pontosan az érzelemhiányt foglalja össze szavaival: „Nagyon jó íze van, mint az igazinak, mert kémiailag az is”. Nem biztos, hogy az élelmiszerek népszerűsítésének legjobb módja az, ha valamit „kémiailag ugyanolyan”-ként reklámoznak.....

Mindenesetre a fogyasztónak kell eldöntenie, hogy a CO2-ből készült vajat vagy a „tehénből származó”, természetes úton előállított vajat részesíti-e előnyben.

Forrás: ELV - Making butter with CO2, techno-fix or techno-folly?

(Az eredeti bejegyzés a LinkedIn-ről származik.) 

                             

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám