Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában a húsfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása közötti összefüggéseket bizonyítani próbáló újabb tanulmány hiányosságaira hívja fel a figyelmet. Rávilágítanak továbbá arra, hogy Walter C. Willett, a tanulmány egyik társszerzője mögött milyen hiper-feldolgozott vegán élelmiszereket gyártó multinacionális cégek állnak, ami kétségessé teszi, hogy a tanulmány társszerzőjeként képes-e elfogulatlan álláspontot képviselni abban a kérdésben, hogy a vegán/vegetáriánus étrend előnyösebb-e az egészség szempontjából.

A húsfogyasztás cukorbetegséget okoz? Nyilvánvalóan nem. Egyesek mégis évek óta próbálják bizonyítani ezt, sikertelenül.

Már megint itt tartunk. A közelmúltban újabb tanulmány jelent meg, amely a húsfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása közötti összefüggést próbálja bizonyítani. A szerzők között van Walter C. Willett amerikai orvos és táplálkozáskutató, és a módszer mindig ugyanaz: alacsony tudományos színvonalú tanulmányokat tesznek közzé a húsfogyasztás és a cukorbetegség közötti kapcsolatról, miközben a rendkívül alapos és rendszeresen végzett felülvizsgálatok és a legszigorúbb tudományos igényű klinikai vizsgálatok már bőségesen és alaposan bizonyították az ellenkezőjét.

A témával kapcsolatos kutatások a végső szakaszukba értek és bebizonyították, hogy a húsfogyasztás nem növeli a vércukorszintet, az inzulinrezisztenciát, a gyulladást és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Valójában éppen az ellenkezőjéről van szó és az embereket arra ösztönzik, hogy hagyják el a gabonaféléket, a keményítőt és a cukrot és egyenek több vörös húst, mellyel visszafordíthatóvá válhat a 2-es típusú cukorbetegség.

Fotó: ELV - Meat and diabetes: The misinformation doesn’t stop

A hús elleni keresztes hadjárat nem áll meg

Megingathatatlanul, évtizedek óta rendíthetetlenül vegetáriánus ideológiát követve és a hiper-feldolgozott vegán élelmiszereket gyártó multinacionális cégek pénzügyi érdekeltségei által támogatva Willett fáradhatatlanul támadja a húst és a húsfogyasztást. A számos leleplezés ellenére új tanulmányában ragaszkodik ahhoz, hogy mindenáron bizonyítsa a húsfogyasztás és a cukorbetegség közötti kapcsolatot. Felületesen szemlélve az anyag értékes tanulmánynak tűnhet, mivel a The Lancet Diabetes and Endocrinology című tekintélyes folyóiratban megjelent, több hasonló célú vizsgálat eredményeiből készült átfogó elemzésről van szó, a valóságban azonban az anyag erősen korlátozott, alapvető adatok hiányoznak belőle és semmilyen alátámasztott ok-okozati összefüggéssel nem rendelkezik az, amint arra több tudományos kutatási szakértő is rámutat.

„Ez a kutatás egy metaanalízis, amely a semmiből illeszt be kohorszokat, azaz a felméréshez mintául vett azonos korú személyek csoportját, anélkül, hogy dokumentált klinikai előzmények állnának mögöttük” - magyarázza Giuseppe Pulina az Állattudományi és Állattenyésztési Egyesület tiszteletbeli elnöke, a Sassari Egyetem Mezőgazdasági Tanszékén az állattenyésztési etika és fenntarthatóság tudományterületeinek professzora, valamint a Carni Sostenibili elnöke: ”Kohorszvizsgálatról lévén szó, nem szolgáltatnak ok-okozati összefüggést, ezért a vizsgálatok alapján nem lehet közvetlen ok-okozati összefüggést megállapítani a húsfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között. Valójában a megfigyelt összefüggéseket befolyásolhatják olyan zavaró tényezők, amelyeket nem sikerült teljes mértékben ellenőrizni.”

Enyhén szólva is ellentmondásos tanulmány

A 2-es típusú cukorbetegség az úgynevezett metabolikus szindróma kórképhez tartozik, amelynek többszörös és differenciált etiológiája van, és amelyet több kockázati tényező, például a hasi elhízás, a magas vérnyomás és a magas éhgyomri vércukorszint egyidejű jelenléte jellemez. Tekintettel az összetett és multifaktoriális etiológiára, amely genetikai, környezeti és viselkedési tényezőket is magába foglal, és amelyben az elhízás és a mozgásszegény életmód a fő kockázati tényezők közé tartozik, a 10 éves követéses kérdőívekből − amelyek nem teljesen pontosak − lehetetlen azonosítani a táplálkozási okot.

A húsfogyasztást önbevallásos étrendi kérdőívek segítségével mérték, ami az adatgyűjtés legkevésbé megbízható módja, mivel a résztvevők pontatlanul vagy helytelenül adhatták meg húsfogyasztásukat és egyéb étkezési szokásaikat, ami önszelekciós torzítást eredményezhet, és egyes élelmiszerek fogyasztását túl- vagy alul becsülheti.

Ezenkívül a hús minősége és az elkészítési módok is befolyásolhatják a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, de ezeket a változókat nem vizsgálták meg teljes mértékben. Elmondható, hogy ennek a kutatás az egyetlen újdonsága az, hogy a vörös és hiper-feldolgozott húsok mellett a csirkehúst is bevonta a vizsgálatba, de a vizsgálat során nem tettek különbséget például a rántott csirke és a sült csirke között.

Végül kiemelendő az is, hogy a vizsgált populáció nem reprezentálja a teljes globális lakosságot, így az eredmények nem általánosíthatók. Ezért óvatosnak kell lenni a vizsgálati eredmények értelmezése során, további vizsgálatokra van szükség a megfigyelt összefüggések megerősítéséhez és az egyértelmű ok-okozati összefüggés megállapításához.

Források: ELV - Meat and diabetes: The misinformation doesn’t stop

Carni Sostenibili

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám