Mezőgazdasági termelés

Eddig leginkább a kórokozó gombákkal küzdöttünk. A nyári forróság visszafogta a levélnedvességet és a mérsékeltebb hőmérsékletet igénylő gombák terjedését pl. a varasodásét. Úgy tűnik, hogy a lisztharmat kevésbé sínylette meg a kánikulát, hasonlóan a molyokhoz és főleg a „mindent kibíró” poloskákhoz.

Talán az aszályos időjárás és a nálunk is terjedő parazitája (egy ollósdarázs faj) miatt csökkent le az utóbbi években az amerikai lepkekabócák egyedszáma. Újra megjelent! A fehér viaszszálas lárvatelepeit és a fürge lárvákat az idén már megtaláltam fagyalon, áljázminon, rózsán és nem régiben már az ivarérett, szaporodásra és terjedésre képes „lepkét” is lefotóztam akácon. Egy szakcikk szerint 78 növénycsalád 330 faján mutatták ki a jelenlétét. Tehát a kertjeinkben is számíthatunk a megjelenésére pl. a fügén, de a parlagfüvön is láttam már.

A szívásával nem okoz súlyos kárt, de a gyümölcsökre csöpögő mézharmatán megjelenik a korompenész gomba és a kerti székek is ragadnak a cukros váladékától. Nehéz ellene a védekezés! A lárvatelepeket védő fehér viaszszálakból álló védőburkot is fel kell oldani ahhoz, hogy a rovarölő szerek elérjék a rovarokat. Az olajtartalmú készítményekkel vagy egyéb adalékkal kombinálják az adott növényre engedélyezett rovarölő szert. A korábbi visszajelzések szerint a kalcium-poliszulfid, a narancsolaj vagy a káliszappan tartalmú készítmények is eredményesek voltak, leszárították a telepeket. Nehezíti a védekezést, hogy soktápnövényű kártevő, a permetezés után a fertőzött növényekről, pl. az utcai fákról is visszaköltözhetnek a kertünkbe. A borostyán és a vadszőlő is a kedvenc élőhelyei közé tartoznak, itt is irthatóak.

1. kép: lepkekabóca imágó

Minden évben hangsúlyozom a szüret utáni lombvédelem jelentőségét. Az idén tobzódtak a kórokozó gombák és a számukra kedvező időjárás miatt a szüret után is folytatják a fertőzésüket pl. a letermett csonthéjasok levelein. Ezeknek a leveleknek még dolgozniuk kell, mert a gyümölcsfák most alakítják ki a jövő évi termőrügyeket. A gombaölők mellé cinket, bórt is tartalmazó lombtrágyákat is adagoljanak, ezzel is segíthetjük a termőrügyek képzését. A legtöbb levélbetegségre a réztartalmú gombaölőket használhatják és jó hír, hogy a letermett fáknál már nem kell a várakozási időket számolgatni (é.v.i. és m.v.i.). A sztigmina gombától lyukacsos kajszi levelét a közelmúltban fotóztam, már kb. a harmada hiányzik a levélnek.

2. kép: sztigmina gombától lyukacsos kajszi levele

Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten vagy ha ingadozik a talaj és a levegő nedvessége, akkor a paradicsom, a paprika, de pl. a cukkini sem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás (feketetalpasság) formájában jelentkezik a termés csúcsi részén. Még lehet pótolni, olyan lombtrágyákkal, melyek szerves kötésben tartalmazzák a kalciumot. A szüretig többször ismételhetik a permetezést, az almánál is, ahol a tároláskori foltosságot előzhetik meg ezekkel a kezelésekkel. A cukkini szépen terem az idén. Öt éve fotóztam a rothadó végű termést, ne engedjük, hogy az idén is ilyen kép fogadjon minket az ágyásokban!

3. kép: cukkini csúcsrothadása

A kálium a termések színeződéséért, a gyorsabb érésért és az eltarthatóságáért felelős elem. Ezen tulajdonságok erősítésével egyben az aszály és a Nap káros hatását is ellensúlyozzuk. A talajon keresztül is fel tudják venni a növények, ezért a magas kálium tartamú NPK műtrágyák bedolgozásával, és mivel a leveleken át is felszívódik, ezért lombtrágyázással is be tudják juttatni a káliumot. A kálium hiányától zöld marad a kocsány körül a paradicsom, zöldtalpasságnak is hívják ezt a hiánybetegséget.

NMNK / Zsigó György

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám