Mezőgazdasági termelés

Rendkívül gyors vegetatív- és generatív fejlődés mellett a folyamatos csapadék és magas páratartalom a gombák számára kedvező helyzetet teremt!

Meteorológia:

Csaknem minden napra jutott valamennyi eső az elmúlt héten! Egy hét alatt 10-110 mm eső esett; a legnagyobb mennyiségben az ország nyugati és északkeleti régiójában. A napi átlag hőmérséklet 20-21 °C, mely közel azonos az ekkor megszokottal. Az előrejelzés szerint a csapadék valószínűsége már egyre kisebb, a héten száraz, kánikulai meleg várható, 32-35 fokos napi maximummal!

1. ábra: Az elmúlt 7 nap csapadékösszege (forrás: met.hu)

 

Fenológia:

A szőlő szépen elvirágzott, kiválóan kötött. A bogyók már a bors-borsó nagyságot is elérték (BBCH73-75), rohamos tempóban fejlődnek! Egyes fajtáknál a következő héten már a fürtzáródás közeli állapot várható!

1-2. kép: Irsai Olivér és Hárslevelű fürtje 2024.06.12., Tata

Szőlészeti munkák:

A hajtásbefűzések végére értek többnyire a gazdák, jelenleg az első csonkázások zajlanak. Sor kerül lassan a gyomirtásra is, mivel a rengeteg eső hatására nem csak a szőlő fejlődött rohamtempóban, hanem a gyom is. Fontos a soralj tisztán tartása, művelése/gyomirtása/kaszálása! Van, ahol a 4., másutt már a 6. permetezésnél járnak!

3-4. kép: Gyomos soralj és Hárslevelű tőke 2024.06.12.

Gombabetegségek:

 

Lisztharmat

Csak kevés helyről jeleztek tünetet - főképp az alföldi ültetvényekből. A kockázat 100%, csak egy-egy csapadék idején „esik le” néhány órára 80%-ra.

Javasolt hatóanyagok:

 • kén
 • fluxapiroxad
 • mefentriflukonazol

Peronoszpóra

Június elején több területen megjelentek az olajfoltok! Neszmély, Etyek, Mór, Balaton környéke, Eger, Mátra területein jelen van. Minden feltétel adott a számára: csapadék, magas páratartalom és hőmérséklet. A szőlő intenzíven növekedett, gyakori a vastag lombfal, a gyomos soralj és sorköz. Ebben a helyzetben rendkívül gyorsan terjed és alakít ki újabb fertőzéseket!

Javasolt hatóanyagok:

 • ditianon+kálium-foszfonát
 • dimetomorf+ametoktradin

5-6. kép: Peronoszpóra tünet a Mátrából és Tatáról

 

Botritisz tünetről egyelőre nem érkezett hír. A feketerothadás több ültetvényben jelen van, egyelőre a levélen jelentkeznek tünetei.

 

Kártevők:

A tarka szőlőmoly második nemzedéke megkezdte rajzását! Érdemes napi szinten jegyezni a fogásokat és ha szükséges, védekezni ellene!

Az intenzív növekedés miatt gyakoriak a hiánytünetek. A virágzáskor vett levélminta eredménye segít a tervezésben. Ügyeljünk a P, K mellett most a Mg, Fe, Zn, Ca-szintekre is!

 

BASF / dr. Mikóczy Nárcisz

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám