Mezőgazdasági termelés

Nagy várakozás övezte a MAPE tavaszi továbbképzését, ahol Uwe Lukas (államilag elismert német patkolókovács-mester) és Josef Birnbaum (az Osztrák Patkolókovács Szövetség elismert tagja) tartott közös bemutatót és elméleti előadást.

Az elméleti blokkban sorra vették a tanítványok azokat az okokat, amelyekből fakadóan a ló ferde lesz. Ilyen a veleszületett természetes ferdeség, amely már onnan kezdve kialakulhat, hogy a csikó hosszasan fekszik ugyanabban a pozícióban a méhben, de közrejátszhat az is, hogy a nagyon hosszú lábai közül mindig ugyanazt teszi előre, mikor elkezdi csikó korában a füvet csipegetni a legelőn. Szerzett ferdeség oka lehet az, ha a munkában egyoldalú terhelést kap a ló (pl. kiemelten voltizslovak), és nem gyakorolja a lovas a megfelelő üléspozíciót, valamint nem tornáztatja lovát például hosszhajlítások gyakorlásával.

A gyakorlati blokkban több ló pataszabályozására, majd patkolására is sor került. Kiemelten fontos a munka megkezdése előtt a korábbi betegségekről, testfelépítési szabálytalanságokról való tájékozódás a tartótól vagy állatorvostól. Lehetőség szerint a lovast vagy hajtót ki kell kérdezni arról, hogy milyen talajon milyen munkát végez a lova, felvezetéskor figyelmesen kell szemlélni a ló lábmunkáját lépésben, ügetésben.

Az előadók bár méltatták és fontosnak tartják a műszerek technikai támogatását, amit az állatorvos adhat, azt kérték a résztvevőktől, hogy elsősorban használják érzékszerveiket, figyeljék meg a párhuzamos és átlós vonalakat, amin járnak a lovak, a lábak kilengéseit, hallgassák meg, melyik patadobbanás a hangosabb, mikor erősebb a földetérés. Figyeljék meg a lábtövek magasságának eltérését, a pata terültségét, látható ízületi problémákat, esetlegesen a nyír szűkültségét.

A kiindulási helyzet mérlegelése után következett a régi patkó levétele, az új egyensúlyi állapot kialakítása a szaru szedésével, patkó kialakítása az egyes paták igényeinek megfelelően. Szép példákat láthattunk arra, hogy miként képes a jó szakember a megfelelő technikával tehermentesíteni a sarkakat, hátrébb hozni az átfordulási pontot (turnower point), apró lépéssel megkezdeni egy enyhén szabálytalan állásnál a pata hordozófelületein az egyenletesebb súlyhordozáshoz vezető állapot megteremtését. Tették mindezeket annak érdekében, hogy a sportlovak patáin és izületein egyenletesebb súlyelosztás legyen.

Ez a precíz munka támogatja a harmonikusabb mozgást és szimetrikusabb izomfejlődés lehetőségét mindazzal a tudással és eszköztárral, amelyet sok év alatt szereztek meg és fejlesztettek tovább a szakemberek. Egy jó patkolókovács segítségével nemcsak az állat jólétéért tehet sokat a gazdája, a helyes pataszabályozással utat nyithatnak a jobb sportteljesítmény felé is.

A továbbképzés pillanatairól készült videó megtekinthető a NAK csatornáján.

NAK / Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám