Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában a Zest Marketing által végzett Nemzeti Húsfelmérés eredményeit mutatja be. Az elmúlt években a hús mellett felszólalók aránya jelentősen nőtt és a legtöbben úgy gondolják, hogy a politikusoknak nem szabadna korlátozniuk az állattenyésztést és a húsfogyasztást. A felmérés eredményei tehát rávilágítanak arra, hogy a hollandok valójában mit is gondolnak a hústermelésről és a húsfogyasztásról.

A hollandok véleménye eltér az állattenyésztés és a húsfogyasztás jövőjéről a hágai politikusokétól. A Zest Marketing által 2500 válaszadó körében végzett legfrissebb (2021 óta tartó) Nemzeti Húsfelmérés eredményei azt mutatják, hogy az elmúlt két évben nőtt a szakadék a hollandok és Hága álláspontja között.

A holland képviselőház a lehető leghamarabb, fokozatosan fel kívánja számolni az "intenzív gazdálkodást". Elfogadták Tjeerd de Groot, a D66 szociálliberális politikai párt képviselőjének indítványát, amely erre szólítja fel a kormányt. Tjeerd de Groot azt mondja: "Az intenzív gazdálkodás célja a maximális termelés és kevés figyelmet fordít az állatok jólétére". De mit gondolnak valójában a hollandok a hústermelésről?

Míg Hága, élén az Állatvédelmi Párttal és különösen a D66-val erősen elkötelezett az állattenyésztés korlátozása és a húsfogyasztás mérséklése mellett, a megkérdezettek közül sokan valójában egyre inkább aggódnak a hús rendelkezésre állása és megfizethetősége, valamint az élelmezésbiztonság miatt.

Fotó: ELV - Many Dutch people care about the availability and affordability of meat

A hollandok: a hús szerepel az étlapon

A 2024-es felmérésben a megkérdezettek 95%-a nyilatkozott úgy, hogy eszik húst. Ez 1%-os növekedést jelent a 2021-es felméréshez képest. Az elmúlt években a hús mellett felszólalók aránya jelentősen nőtt és a legtöbben úgy gondolják, hogy a politikusoknak nem szabadna korlátozniuk a húsfogyasztást. A megkérdezettek ezt nem tekintik a kormányzat feladatának, ezt a felmérés eredményei is megerősítik.

A felmérés egyik kérdése arra irányult, hogy a hús továbbra is része lesz-e a holland étrendnek. A válaszadók 74%-a igennel, 5%-a pedig nemmel válaszolt. 2021-ben ez az arány 60% és 10% volt. Arra a kérdésre, hogy a politikusoknak korlátozniuk kellene-e a húsfogyasztást Hollandiában, 11% válaszolt igennel, 67% pedig nemmel. És csak 13% mondta azt, hogy szerintük a kormány feladata meggyőzni az embereket, hogy politikai vagy személyes meggyőződésen alapuló étrendet kövessenek, általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok nélkül. Ehhez képest 57% nem értett egyet ezzel az állítással.

A hús megfizethetősége

A kutatóügynökség szerint az emberek nagy csoportja aggodalmát fejezte ki a tekintetben, hogy az alacsonyabb jövedelműek számára elérhető és megfizethető lesz-e a hús?! A hollandok ebben a kérdésben a politikusok szerepét látják. Amikor megkérdezték őket, hogy a hús még mindig mindenki számára megfizethető-e, 23%-uk válaszolt igennel, 45%-uk pedig nemmel. Arra a kérdésre, hogy: „Ön szerint a politikusoknak biztosítaniuk kellene-e, hogy a hús megfizethető maradjon az alacsonyabb jövedelműek számára?” a válaszadók 70%-a azt mondta, hogy igen, egyetért ezzel, 8%-uk pedig azt a választ adta, hogy nem, nem ért egyet ezzel. A kutatás eredményei nagy különbségeket mutatnak a politikai pártok támogatói között is. A D66 és a Volt (szociálliberális politikai pártok) támogatóinak csak a fele gondolja úgy, hogy fontos, hogy a hús megfizethető legyen az alacsonyabb jövedelmű csoportok számára. Az SP (szociáldemokraták) és a PVV (nacionalisták) támogatói viszont nagyon fontosnak tartják, hogy a hús megfizethető maradjon az alacsonyabb jövedelműek számára. Az egészséggel kapcsolatos kérdésekhez kötődő aggodalmak is nagy súllyal nehezednek a válaszadókra, mindössze a válaszadók 14%-a mondta azt, hogy a hús fogyasztásának mellőzése nincs hatással az egészségükre.

Globális élelmezésbiztonság

A legtöbben egyetértenek abban, hogy a három fő, legsürgetőbb globális élelmezési probléma az éhezés megszüntetése, az élelmezésbiztonság és a fenntartható mezőgazdaság. A nagy kérdés hamarosan az lesz, hogy hogyan tudjuk biztosítani az emberek egészséges és megfizethető élelmiszerekkel való ellátását! A válaszadók 57%-a egyetért azzal, hogy ez egy igen sürgető probléma és csak 4%-uk nem osztja ezt a véleményt.

Erős állattenyésztési ágazat, egyenlő versenyfeltételekkel

Arra a kérdésre, hogy Hollandiának meg kell-e tartania erős húságazatát a jövőben is, a megkérdezettek 69%-a adott igenlő választ és csak 8%-uk válaszolt nemmel. Sokan azt is fontosnak tartják, hogy mind a holland, mind pedig az importált hús esetében azonos szabványokat alkalmazzanak, azoknak megegyező standardoknak kelljen megfelelni.

A válaszadók 51%-a gondolja úgy, hogy a holland húságazatnak képesnek kell lennie arra, hogy az EU belső piacán keletkező hús iránti igényt kielégítse, míg 9%-uk nem ért egyet ezzel.

Sok holland gazdálkodó az EU nyugat-európai piacára termel (800 km-es körzetben található értékesítési piac), és 54%-uk úgy gondolja, hogy ezeknek a gazdáknak meg kell őrizniük létjogosultságukat. A válaszadók 79%-a úgy gondolja, hogy a külföldről származó húsnak ugyanazoknak az előírásoknak kell megfelelnie, mint a holland gazdák által előállítottaknak és csak 3%-uk adott e kérdés tekintetében nemleges választ.

Erőteljes impulzus

A Pluimveeweb cikkében Linda Verriet, a Sertéstenyésztők Termelői Szervezetének (POV) elnökét idézik, aki szerint a holland húságazat dicséretet érdemel ezekért a kutatási eredményekért. „Aktív elismerést, köszönetnyilvánítást és támogatást érdemelnek Kormányunktól. Itt az ideje, hogy fellendítsük az innovációt és a vállalkozói kedvet állattenyésztési értékláncunkban. Hagyjanak fel az állattenyésztés és a hústermelés visszaszorításával, mert az ágazati sikerünk hozzájárul a megfizethető, elérhető, egészséges, biztonságos és fenntartható élelmiszerekkel történő ellátáshoz Hollandiában és azon kívül egyaránt. Az élelmezés-biztonságért való felelősségünk nem áll meg az országunk határainál! Jelentősen hozzájárulunk a gazdasághoz, Hollandia innovációs képességéhez és világszerte elismert tudáspozíciónkhoz is.”

(Megjegyzés: A kutatás a Meat Sector (COV), a Sheep Farming Chain Organisation (KOS), a Royal Dutch Butchers (KNS), az LTO Calf Farming Department, az LTO Sheep Farming Department, a Pig Farming Producers Organisation (POV), a Livestock & Logistics Netherlands és az Association of Calf Farmers (VVK) közös kezdeményezése. A teljes kutatási jelentés hamarosan megjelenik.)

Forrás: ELV - Many Dutch people care about the availability and affordability of meat

                             

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám