Mezőgazdasági termelés

A török paradicsomexportőrök számára valódi lehetőséget jelentett, hogy az európai termelés lelassult.

Emel Esin Keskin, az Esin Tarim török frissáru exportőr tulajdonosa szerint: "Az EU-ban a paradicsomtermelés csökkenő tendenciát mutat a növekvő energiaköltségek, valamint a Covid-19 járvány miatt. Ez a csökkenés fokozta hazánk marketingtevékenységét annak érdekében, hogy 2024-ben paradicsomot exportálhassunk európai országokba. Ennek eredményeként ez egy gyümölcsöző szezon volt paradicsomtermelőink számára. Az elmúlt szezonban 588 418 tonna paradicsomot szállítottunk 52 országba, többek között Romániába, Ukrajnába, Lengyelországba, Németországba, Bulgáriába, Hollandiába, az Egyesült Királyságba, a Seychelle-szigetekre, Oroszországba, Dániába, Spanyolországba, Azerbajdzsánba, Olaszországba, Katarba, Kazahsztánba, Észtországba és Franciaországba."

Keskin szerint a török paradicsom legnagyobb importőreit tekintve a kelet-európai országok jól képviseltetik magukat. "Tavaly Romániába exportáltuk a legtöbbet, közel 92 millió dollár értékben. Romániát Ukrajna követte 64,6 millió dollárral, Lengyelország 56,6 millió dollárral, Németország közel 54 millió dollárral és Oroszország 40,6 millió dollárral."

A török üvegházak számára nem idegen a paradicsomtermesztés, hiszen a paradicsom a leggyakrabban termesztett zöldség: "A paradicsom szereti a meleg éghajlatot, termesztése során sok napot és vizet igényel. Az üvegházi termesztésben a leggyakrabban termesztett zöldségek közé tartozik. Törökországban a növényházi termesztés az égei-tengeri, a földközi-tengeri és a márvány-tengeri régióban folyik. Ebben a termesztési stílusban a környezetet 22-26 fok között tartják, mivel a növény nem szereti a hideget. Ha a hőmérséklet emelkedik, szellőztetéssel védekeznek. Az üvegházba való talaj kiválasztásakor magas vízmegtartó képességű, humuszban gazdag talajt választanak."

A török kormány is szerepet játszott az üvegházi termesztés támogatásában, magyarázta Keskin: "Nagyon elégedettek vagyunk az országunk által az üvegházi ágazatnak nyújtott támogatással, célunk, hogy a következő szezonban tovább növeljük piaci részesedésünket a paradicsomexportban. A nyújtott támogatással gyorsan haladunk e cél felé. Ha megnézzük az országokat és az oda exportált mennyiségeket, azt látjuk, hogy mind az új, mind a meglévő piacokra nagyobb mennyiséget adunk el. Hiszünk abban, hogy ezek az eladások az új szezonban tovább fognak nőni, ezáltal a termelésünkkel növelni fogjuk az exportszámokat, nagyban hozzájárulunk országunk gazdaságához."

A török paradicsomtermesztők és -exportőrök előtt még sok növekedési lehetőség áll, állította Keskin: "Országként az a célunk, hogy 2026-ra elérjük az ötmilliárd dolláros paradicsomexportot. Az, hogy Oroszország 350 ezer tonnáról 500 ezer tonnára növelte a Törökországból származó paradicsomimport-kvótát, az idei szezonban növelte az exportot. Termelőként és exportőrként jó szezonunk volt, ezt a tendenciát folytatjuk. A paradicsomot főként geotermikus üvegházakban termesztik, ahol tiszta energiát használnak a talajnélküli termesztés révén. Ezzel a módszerrel akár 60%-os energiamegtakarítást is elérnek más energiaforrásokhoz képest. A geotermikus üvegházak több mint 30 tonnát termelnek egységnyi területre vetítve. Úgy gondoljuk, hogy a növekvő üvegházainkkal és a növekvő termelési mennyiséggel minden évben növelni fogjuk az export számainkat" - zárta.

Forrás: freshplaza.com

NAK / Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám