Mezőgazdasági termelés

A Kárpát medencében aszályos, forró nyarakat, enyhe teleket és fagyos tavaszokat jósolnak a meteorológusok az elkövetkező évekre. Ami a telet és a tavaszt illeti, a tavalyi év is ilyen volt. Akkor február végén írtam a lemosásról szóló első felhívást, de még március közepén is el lehetett végezni a legtöbb gyümölcsfánál. A hirtelen beállt hideg ennyire lelassította a rügyek kipattanását. Az idei tél is igazolni látszik a jóslatot, hőcsúcsokat döntöttünk az ország több pontján.

Hogyan folytatódik az év? A met.hu grafikonjai azt mutatják, hogy az elkövetkező hetekben melegedni fog a hőmérséklet. Ha beigazolódik az előrejelzés, akkor biztosan felébrednek a csonthéjasok, készülni lehet a tavaszi lemosó permetezésre. A kertek többségében a meggy, a cseresznye, a szilva és a kajszi mellett alma, körte is található. Ezek hetekkel később rügyeznek. A legjobb lenne két ütemben elvégezni a lemosást, de ha valaki csak egyszer tudja felvenni a permetezőgépet, akkor inkább a csonthéjasok rügypattanásához igazítsa a kezelést.

A téli hőhullámok megzavarták, gyengítették a növényeket és egyáltalán nem gyérítették a károsítókat. Mindenkinek javaslom a lemosó permetezés elvégzését! A technológiája nem változott tavaly óta és a hatóanyagokban sincs változás: réz, kén és olaj.

 1. A réztartalmúakat ősszel, a lombhulláskori lemosásra ajánlottam, de akár ismételhetnek is vele rügypattanáskor, azoknál a fásszárúaknál, ahol a gombák, baktériumok okozzák a gondot. Ilyenek pl. a csonthéjasok, a varasodásra érzékeny almatermésűek, a dió és a bogyósok. Számtalan hatóanyag közül választhatnak, jelenleg mindegyik megfelelő. Rézszulfát, rézhidroxid, tribázikus rézszulfát, rézoxid, rézoxiklorid stb. A legtöbb réztartalmú gombaölőt tavaly az I. kategóriába sorolták, szerencsére kis kiszerelésben maradt néhány a III. kategóriában.
 2. A kéntartalmúakat a lisztharmatfertőzésre érzékeny növényeknél használják, valamint gyérítő hatással van az atkákra. Bármelyik nyárról megmaradt kéntartalmú alkalmas lemosásra is, de a hálózatos ún. poliszulfid formában dolgozik a leghatékonyabban. Csak olajos kombinációkban gyártják, illetve lombtrágyaként is engedélyezték. Az alma és a rózsa esetében a rügypikkelyek alatt telel át a gomba, tehát a rügypattanást kell megcélozni. A szőlőnél tavaly, a szüret utáni lomblemosással kezdődött az a védekezés, mellyel már az idei lisztharmatfertőzés ellen védekeztünk. A rügyfakadás után néhány héttel, a tőkéhez, a kordonkarhoz közeli kis levélkéken figyelhetjük meg az első tüneteket. Ebben a kisleveles fázisban indíthatjuk a kénes permetezést.
 3. A paraffinolajat vagy növényi olajat tartalmazó rovarölőkkel pajzstetveket, levéltetveket, egyes atkafajokat és még számos a kéregrepedésekben áttelelő rovart gyéríthetnek. A III. kategóriás rovarölő szerek közül kiestek azok a készítmények pl. a Bi 58 EC, melyekkel a nyári permetezések során kordában tartottuk a pajzstetveket. Mára viszont felszaporodtak, pl. a kaliforniai pajzstetvek vagy szőlőben a hónap fotóján is látható gyapjas pajzstetvek. Ahol nyáron gondot jelentettek, ott az olajos készítményeket válasszák.
 4. Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak lemosók. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Az olaj segíti a hatóanyagok kéreghez tapadását is.
 5. Néhány nedvesítőszer lemosáskor is használható, növelik a permetlé szétterülését, tapadását. A káliszappan hatóanyagú tapadásfokozó önmagában is bevált károsítók eltávolítására, 1-2,5%-os dózisban.

Gyakorlatilag bármelyik réz, kén, illetve olajtartalmú készítmény megfelelő lehet, amit az Önökhöz közeli gazdaboltban éppen kapni lehet. Az előző évben, években gondot okozó károsítókat Önök ismerik, ez alapján válasszanak a fenti hatóanyagú készítmények közül.

 

A gyümölcsmúmiák eltávolítása mellett a kéregkaparás is fontos lenne, hogy a legkisebb repedésbe is bejusson a permetlé.

 

1. kép: lemosó permetezés

A metszés után kezdjenek hozzá a lemosáshoz. A rezes lemosással egyben fertőtlenítjük is a kisebb metszési sebeket. A nagyobbakat pedig a sebkezelőkkel fedjék le. Ha még korai lenne a metszés, akkor fordítsanak a sorrenden. Kezdjék el a permetezést pl. azoknál a kajszifajtáknál, melyek már most a pirosbimbós fejlettség közelében járnak, és később metsszenek! Ekkor eltávolíthatóak a fagytól sérült növényi részek, illetve az épen maradt virágok, rügyek megmentésére koncentrálhatnak. Ne érintsék a lepermetezett ágakat, kesztyűben dolgozzanak és az arcukat is védjék!

2. kép: pirosbimbós állapotú kajszi

 

Zsigó György / NMNK

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám