Mezőgazdasági termelés

 

Több, mint 70 év után először került sor a királyi beszédre az Egyesült Királyságban, melyet nagy örömmel fogadtak az állatjóléti szervezetek, ugyanis szó esett az élőállat-kivitel korlátozásáról. Napjainkban mintegy 1,6 millió haszonállatot – szarvasmarhát, juhot, kecskét, sertést és lovat – szállítanak Európa-szerte nagy távolságokra évente vágásra vagy hízlalásra. Az utak általában hosszúak, kimerítőek.

Nagy volt a csalódottság, mikor a „Kept animals bill” -t (állattartásról szóló törvényjavaslatot) 2023. május 5-én az Egyesült Királyság kormánya hatályon kívül helyezte, a dokumentumot ugyanis az állatjóléti politika sarokkövének tartották. A törvényjavaslat első olvasatára 2021. júniusában került sor, de végül úgy döntöttek, hogy a szakpolitikai kötelezettségvállalásokat felbontják, és külön-külön kezelik.

A királyi beszéd viszont megerősítette, hogy újra napirendre kerültek az élő állatok exportjának megszüntetésére irányuló tervek. Az állatvédők örömmel fogadták a hírt, tekintve azt, hogy amint az állat elhagyja az Egyesült Királyságot, megszűnik az ellenőrzés a végső rendeltetési helyen lévő körülményekre, vagy a vágási módszerekre vonatkozóan.

A beszédet követően a 2023–2024-es állatjóléti (állatállomány-export) törvényjavaslatot 2023. december 4-én terjesztették az Alsóház elé, amely rendelkezéseket tartalmaz bizonyos élő állatok Nagy-Britanniából történő, vágás célú kivitelére. A törvényjavaslat második olvasata 2023. december 18-án volt. A bizottsági szakaszt és a harmadik olvasatot 2023. január 15-én tartották, amikor az irományt változtatás nélkül elfogadták. A Lordok most megvizsgálják a javaslatot, és a második olvasat időpontja hamarosan várható. 

Ha a javaslat célba ér, akkor bűncselekménynek minősülne az élő állat vágásra vagy hízlalásra történő exportra feladása, szállítása vagy szállítás megszervezése (és mindezekre tett kísérlet is).

A kormány kijelentette, hogy az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése adta meg a szabadságot egy ilyenfajta tilalom végrehajtására.

Az élő export -például a versenylovakra- továbbra is engedélyezett tenyésztésre, versenyekre. A rendelkezések nem vonatkoznának Észak-Írországra, és az Ír szigeten belüli utazásokra. Mindazonáltal vonatkoznának azokra az utakra, amelyek Nagy-Britannián keresztül a Brit-szigeteken kívüli úti cél felé haladnak át, például: Észak-Írországból vagy EU-tagállamokból vagy az Ír Köztársaságból indulnak, Nagy-Britannián áthaladnak, és egy Brit-szigeteken kívüli területre vagy országba érkeznek.

A jogalkotók számolnak azzal, hogy a rendelkezéseket esetleg meg kell majd védeni a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előtt, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes döntéseknél figyelembe vesznek etikai és állatjóléti érveket- olvasható a UK Parliment dokumentumtárában.

 

NAK / Pető Krisztina

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám