Mezőgazdasági termelés

Az Európai Parlament 2024. február 7-én szavazott az NGT-kről.

Az EP a szerdai napon elfogadta a rendkívül vitatott NGT-kre vonatkozó új szabályok módosításait. A szöveget a plenáris ülésen a pártok közötti többséggel támogatva döntöttek az NGT-k új keretének meghatározására irányuló javaslatról, amelyekre jelenleg a géntechnológiával módosított szervezetekre (GMO-kra) vonatkozó szigorúbb szabályok vonatkoznak.

A törvényhozók megállapodtak abban, hogy az NGT-k két kategóriáját hozzák létre: a génmódosított növényeket, amelyek „nem különböztethetők meg” a hagyományos nemesítéssel nyert növényektől (NGT 1) – amelyek mentesülnének a GMO-jogszabályok előírásai alól – és a „komplexebb módosításokat” tartalmazó növényeket (NGT 2) – amelynek továbbra is szigorúbb szabályokat kellene követnie.

Az EU végrehajtó testületével összhangban a képviselők megszavazták, hogy az összes NGT-t kizárják az ökológiai termelésből, „mivel kompatibilitásuk további megfontolást igényel”.

Közismert, hogy az Európai Parlament 2023. november 22-én leszavazta a tervezett uniós növényvédelmi rendeletet (SUR), aminek az a hozadéka a gazdák számára, hogy 2030-ig nem kell majd 50%-kal csökkenteniük a növényvédőszerek használatát, ám versenyképesség és gazdaságos termelés szempontjából nem lehet figyelmen kívül hagyni azokat az előnyöket, melyeket az új technológiák magukban rejtenek.

Az Euroseeds (Európai Vetőmagipari Szövetség) ünnepelte az eredményt, „ jelentős előrelépésnek” nevezve az európai mezőgazdasági innováció és fenntarthatóság terén.

Hasonlóképpen, a COPA-COGECA uniós mezőgazdasági termelők szövetsége is azt mondta, hogy az NGT-k segítik a mezőgazdaságot „összeegyeztetni a termelést és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást”, és GMO-ként való kezelésük „anakronisztikus a tudomány és a gazdálkodók szempontjából”.

A szavazás után Jessica Polfjärd (EPP, SE) előadó a következőket mondta: „Az NGT-k kulcsfontosságúak Európa élelmezésbiztonságának megerősítésében és mezőgazdasági termelésünk környezetbarátabbá tételében. Az új szabályok lehetővé teszik olyan továbbfejlesztett növényfajták megjelenését, amelyek magasabb hozamot biztosítanak, ellenállnak az éghajlatnak, vagy kevesebb műtrágyát és növényvédőszert igényelnek. Remélem, hogy a tagállamok hamarosan elfogadják álláspontjaikat, hogy az európai választások előtt elfogadhassuk az új szabályokat, és megadhassuk a gazdálkodóknak a zöld átálláshoz szükséges eszközöket."

Következő lépések:

Most az Európai Tanácson múlik, hogy elfogadja általános megközelítését, hogy a háromoldalú egyeztetések gyorsan elkezdődhessenek, a Parlament pedig készen áll arra, hogy tárgyalásokat kezdjen az EU tagállamaival a végleges törvényről.

NAK / Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám