Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé, melyben egy, az egyes ágazatok globális felmelegedéshez való hozzájárulásához kapcsolódó átfogós közvélemény-kutatás meglepő eredményeit mutatják be. A felmérés egyértelműen rámutat arra, hogy a civil szervezetek által képviselt erőteljes állattenyésztés és állati-termékelőállítás ellenes narratívák ellenére az állampolgárok helyesen érzékelik a valóságot és nem ezeket a szektorokat okolják az éghajlatváltozással összefüggésben.

Egy, az év elején közzétett tanulmány jó hírekkel szolgál a hússzektor számára. Brazília, Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok polgárai nem tekintik az ipari húselőállítást az éghajlatváltozás kulcsfontosságú tényezőjének, fő okozójának.

A fenntartható élelmiszerekkel foglalkozó civil szervezet, a Madre Brava megbízásából a Northstar Research által készített globális közvélemény-kutatás szerint az állampolgárok a várakozásokkal ellentétben nem hibáztatják tévesen az állattenyésztést és a hústermelést az üvegházhatású gázok kibocsátásokért, nem tekintenek ezen ágazatokra a kibocsátások fő okozóiként.

Fotó: ELV – Citizens know meat production is not the main cause of GHG emissions

Annak ellenére, hogy az aktivisták a médiában kitartóan vádolják az állattenyésztést azzal, hogy ez az ágazat az éghajlat első számú ellensége, a közvélemény-kutatásba bevont országok lakossága nem dől be annak a felfogásnak, hogy az állattenyésztés a klímaváltozás fő okozója. Éppen ellenkezőleg, a rendelkezésre álló adatokból kiderül, hogy az állattenyésztés a teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátás mindössze 14,5%-áért felelős, míg az ipar, a közlekedés és az energiaágazat több mint 80%-áért, vagyis az emisszió túlnyomó többségéért.

A felmérés adatai azonban azt mutatják, hogy az állampolgárok helyesen érzékelik a valóságot, mivel az ipari hústermelésnek kisebb a környezeti lábnyoma, mint az autóknak és a repülőgépeknek. Ez váratlan eredmény, tekintve, hogy a keményen erőltetett "zöld" és állatjogi alapokon nyugvó narratívák szerint a mezőgazdaság a legnagyobb szennyező. De ha körülnézünk és látjuk a közlekedési és az energiaszektorból származó kibocsátások mértékét, akkor tudjuk, hogy azok nincsenek összhangban narratívákban hangoztatottakkal. Valójában megfelelő körülmények között az állattartó gazdaságok csökkenthetik a kibocsátást!

Az öt fő húspiacon, több mint 7000 felnőtt megkérdezésével végzett kutatás eredményei szerint a globális felmelegedéshez leginkább az erdőirtás, a fosszilis tüzelőanyagok – például az olaj, a gáz és a szén – felhasználása, a túlzott műanyaghasználat, az autók, a vegyi anyagok gyártása, a túlnépesedés, a repülőgépek és légi közlekedés, valamint a túlfogyasztás, az elektronikai hulladékok és az energetikailag nem hatékony épületek járulnak hozzá. Az ipari hústermelés csak a 11. helyen áll, amely eredmény a dolgok helyzetének pontos ismeretét jelzi.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a húsfogyasztás minden vizsgált húspiac tekintetében magas: 4 emberből 3 fogyaszt húst és az USA-ban, valamint Brazíliában a legmagasabb az egy főre jutó húsfogyasztás mértéke. Az emberek 34%-a nem kívánja csökkenteni a húsfogyasztásának mértékét, mert álláspontjuk szerint a hús a benne lévő alapvető tápanyagoknak köszönhetően szükséges az egészség fenntartásához, míg a megkérdezettek 32%-a úgy gondolja, hogy a húsfogyasztás az étrend élvezeti részét adja. Az emberek további 17%-a vonakodik csökkenteni a húsfogyasztását a különböző húsfélék széles körű elérhetősége és fogyasztásuk „kényelmessége” miatt, míg 16%-uk szerint a húsfogyasztás teljesen természetes, mivel az emberek mindig is ezt ették.

A kutatás azt is kimutatta, hogy milyen alacsony az alternatív fehérjék rendszeres fogyasztása. Van aki korábban is már úgy fogalmazott a növényi alapú helyettesítő termékek gyenge értékesítési eredményeiről, mint "az élelmiszeripar történetének legnagyobb kudarca". A fő akadályként azt említették, hogy az alternatív termékeknek nem olyan jó az ízük, mint a természetes úton előállított húsnak, majd azt, hogy azok erősen feldolgozottak és nem tekintik őket "természetesnek". Harmadik indokként pedig azt emelték ki a válaszadók, hogy ezek az "alternatívák" túl drágák és nem rendelkeznek ugyanolyan tápértékkel, mint a hús.

Röviden összefoglalható, hogy a mintavételezett piacok fogyasztóit leginkább a megélhetési költségek és az alacsony árú, jó minőségű állati eredetű fehérjékhez való hozzáférés lehetőségének megőrzése foglalkoztatja. Az adatokból kiderült, hogy az állampolgárok számára az anyagi biztonság és a személyes egészség az elsődleges szempont, amikor az étrendjüket mérlegelik, sokkal inkább, mint a környezetvédelem vagy az állatjólét kérdései.

A felmérés eredményeinek tehát elgondolkodtatónak kell lenniük a tekintetben, hogy miként is irányítsuk a jövőbeli szakpolitikákat, miközben a feltárt adatok segíthetnek megérteni, hogy továbbra fontos a tudományos eredmények kommunikációja, annak érdekében, hogy a fogyasztók jobban tudatában legyenek annak, hogy az állattenyésztés az agroökológiai és regeneratív gyakorlataival a felmerült problémák megoldásának a része lehet és, hogy az állattenyésztési ágazat nélkülözhetetlen ahhoz, hogy mindenki számára megfizethető, tápanyagban gazdag állati eredetű élelmiszereket tudjunk biztosítani.

Forrás: ELV – Citizens know meat production is not the main cause of GHG emissions

                     

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám