Mezőgazdasági termelés

A paradicsom világpiacát jelenleg magas hőmérséklet, magas termelési és munkaerőköltségek, valamint változó árak jellemzik. Hollandiában a termelők egy évnyi takarékos energiafelhasználás után újraindítják a megvilágítás alatti termesztést, az árak emelkedését tapasztalják, miközben a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus megbetegedése és a munkaerőköltségek növekedése miatt aggódnak. Eközben Németországban a zökkenőmentes értékesítés és az ingadozó árak együtt járnak, amit a húsparadicsom esetében a domináns belga kínálat, a cseresznyeparadicsom esetében pedig a török-spanyol eredet okoz. Franciaországban alacsony mennyiségek és változatlan árak jellemzik az átmeneti hetet, amit a belga és holland termékek hiánya súlyosbít. Olaszország a szicíliai ár stabilizálódásával küzd, valamint a biotermesztés lehetőségeit keresi, míg Spanyolország a szezon késedelmes indulásával és a különböző tényezők által befolyásolt ingadozó árakkal küzd. A Dél-afrikai Köztársaságban szélsőséges hőmérsékleti viszonyok alakítják a paradicsom árát, míg Észak-Amerikában az erős kereslet mellett szűkebb kínálattal szembesülnek.

Hollandia

Az energiaválság kitörése előtti megvilágítás alatti terület mintegy fele visszatért egy olyan év után, amelyben a világítás alatti termesztés ritka volt.  Így jelenleg ez megközelíti a 400 hektárt. Vannak olyan termelők, akik decemberig vagy január elejéig termelnek. A fürtösparadicsom ára az évszakhoz képest átlagon felüli. A belga piacon, amely az árak egyik legfontosabb referenciaértéke, az árak október elejétől emelkedni kezdtek. Az elmúlt hetekben az átlagár alig mozdult el, jóval az elmúlt két év árai felett van. A paradicsom barna termés-ráncosodás vírus továbbra is a termesztés középpontjában áll. Hivatalosan Hollandiában jelenleg 57 fertőzött hely van. A figyelem másik pontja továbbra is a munkaerő. Január 1-jétől ismét emelkedik a minimálbér Hollandiában. A termesztőkön múlik, hogy áthárítják-e ezeket a növekvő költségeket.

Belgium

A tavalyi évhez képest ismét bőséges a megvilágítás alatti termesztés Belgiumban. "Míg tavaly sokan úgy döntöttek, hogy lekapcsolják lámpáikat, most ismét volumeneket látunk a piacra lépni. Belgiumból biztosan látjuk, hogy a specialitások veszítettek volumenükből, mert az emberek inkább a fürtösparadicsomot választották" - mondta egy belga kereskedő. "A Belgiumból érkező növekvő kínálat ellenére a kínálat nagy része továbbra is Dél-Európából és Marokkóból érkezik. Az árak is az évszakhoz képest magas szinten maradnak. Ezek néhány hónapja tulajdonképpen az egekbe szöktek, egyelőre nem úgy tűnik, hogy csökkenni fognak. Ennek ellenére az értékesítés zökkenőmentesen zajlik."

Németország

A húsparadicsom piacát a belga kínálat uralja, amelyet a spanyol és török eredetűek követnek. A cseresznyeparadicsom főként Olaszországból és Hollandiából érkezett, a kínálatot spanyol szállítmányok egészítik ki. Különösen a török és holland fürtösparadicsom jelenléte csökkent, míg a belga és spanyol szállítások jelentősége kissé nőtt. A gömb paradicsom ágazatban a török és marokkói eredetűek domináltak. Ezek olcsóbbak voltak, mint a holland vagy a spanyol paradicsomok. Általánosságban elmondható, hogy az értékesítés zökkenőmentesen zajlott. A minőség többnyire meggyőző volt. Az árak azonban egészen másképp alakultak, áremelkedés és árcsökkenés egyaránt megfigyelhető volt. A nagykereskedelmi árak, például a spanyol paradicsom esetében, már most is az átlag felett vannak, a közelmúltbeli útdíjemelés miatt nem zárható ki a további áremelkedés. A hazai szezon nagyjából 2-3 héttel ezelőtt ért véget az üvegházakban, Németországban és Ausztriában is jó eredményekkel, bár a szezon néhány héttel később kezdődött, mint az elmúlt években. "A kereslet a szezon végén még mindig kellemes volt. Sehol sem maradt semmi, gond nélkül tudtuk értékesíteni a mennyiséget" - hangsúlyozta egy osztrák termelő.

Franciaország

Összességében ezen a héten meglehetősen nyugodt volt a piac, nagyon alacsony volumenekkel. A spanyol termelés meglehetősen alacsony volumenű, valamint 2 euró és 2,15 euró közötti árakkal. Ami a francia termelést illeti: "a szezon véget ért, az új most kezdődik, nagyon kis mennyiséggel és ezért jelenleg magas, akár 2,50 eurós fürtönkénti árakkal", az egyik piaci szereplő szerint. Ez a hét a "szűkösség" hete, az átmeneti időszak miatt. A belga és a holland termékek szintén hiánycikkek, az árak 2,40 euró körül alakulnak.

Olaszország

"A szicíliai paradicsom piaca jelenleg kissé nehézkes, de az áresés ellenére nem lépik át a riasztási küszöbértéket" - mondta egy tapasztalt termelő. "Úgy tűnik, elmúltak azok az idők, amikor a terméket önköltség alatt értékesítették. Legutóbb tavaly ilyenkor, a rendkívüli időjárási körülmények miatt 0,50 euróért adtunk el. Az árrés most elég csekély, de legalább a termelési költségeinket tudjuk fedezni. A cseresznyeparadicsom 1,20-1,30 €/kg, a szilva és a midi szilva 1,50 €/kg áron van. Jelenleg nem érint bennünket a spanyol és a marokkói konkurencia." A termelés nagyon jó állapotban van, egyre kisebb nyomást mutat a ToBRFV.

Marokkó

A 2022-2023-as szezonban a paradicsom jelentős hatással volt az európai piacra. Ez bebizonyosodott a Ramadan alatt, amikor az export leállt. Marokkó az elmúlt szezonban 727 000 tonna paradicsom exportjával bővítette piaci diverzifikációját. Franciaország a marokkói paradicsom elsődleges importőre. Az Egyesült Királyságba a termelés 18%-a, Hollandiába 9,5%-a, Spanyolországba pedig 6,6%-a jut. A paradicsom a 10 legtöbbet exportált marokkói termék között van. A marokkói tőzsdei hivatal szerint a paradicsomexport Marokkó összes termékének 2,4%-át tette ki, ami 35%-os növekedést jelent 2022-23-ban. Két fő tényező lassította Marokkó fejlődését. Az első a ToBRFV vírus hatása. Másodszor pedig az idei nyári időjárási viszonyok. A Souss régióban a Marokkóban valaha mért legmagasabb hőmérsékletet tapasztalták. Hosszabb ideig 48°C és 50°C közötti hőmérsékletet mértek. Emiatt azok a palánták, amelyeknek ezen a télen termést kellett volna hozniuk, elpusztultak. Sok termelőnek újra kellett ültetnie, ami késedelmet és a kínálat csökkenését okozta októbertől decemberig. Marokkó teljesítménye 24,5%-kal csökkent az előző szezonhoz képest november 20-ig. Marokkóban és Európában az árak megugrottak, mivel a termelés egynegyede kiesett a piacról.

Spanyolország

Az almeriai paradicsomtermelés átvette a helyét más európai befejeződött termelések után, emelkedő árakkal. "A 2023/24-es szezon kis késéssel indult a többi évhez képest" - erősítette meg egy almeriai piaci szereplő. "Vagy azért, mert az ültetést később végezték a hőség miatt, hogy ne szenvedjenek a tavalyi problémáktól, vagy azért, mert a talajelőkészítés néhány napot késett, a szezon körülbelül 15-20 napot késett a tavalyi évhez képest. Eddig a kevesebb termelés mellett általában jó ár volt. De ahogy egyre több kiló kerül szedésre, az árak csökkennek; az uborka esetében szabadesés volt, akár egy euróval is kevesebb kilónként. Reméljük, hogy az év nem lesz túl rossz az árak szempontjából, mert a költségek nem csökkennek."

Dél-afrikai Köztársaság

Dél-Afrikában rendkívül magas hőmérsékleti viszonyok uralkodnak - nemrégiben az Észak-Fokföldön található Augrabies volt aznap a legmelegebb hely a Földön. A paradicsom ára 4%-kal emelkedett, az elmúlt héten 11%-kal, 7,13 dél-afrikai randra (0,34 euró) csökkent kilogrammonként (8,43 dél-afrikai rand vagy 0,4 euró az extra nagy paradicsomért). A kiskereskedelmi programokon kívül a legtöbb paradicsom a johannesburgi városi nagybani piacra kerül, amely az országos paradicsompiac 45%-ával rendelkezik, ezt követi Gauteng másik nagy piaca, Tshwane. Jelenleg az árak négy szezon óta a legmagasabbak, még akkor is, ha a mennyiségek növekedtek. Az árak áprilisban és októberben is megugrottak, jelentősen meghaladva a tavalyikat. Az áramkimaradások hatása az öntözési ütemtervekre, ezáltal a vetésterületre és a terméshozamra minden dél-afrikai zöldségtermesztéssel kapcsolatos vita tárgya. A paradicsomtermelésének 60%-át Limpopóban, 17%-át Mpumalangában, 8%-át a Keleti-fokvidéken és 3%-át a Gautenghez legközelebb eső Észak-nyugati tartományban termesztik. Limpopóban egyetlen paradicsomtermelő termeli az évnek ebben a szakában a paradicsom 70-85%-át. Az elmúlt hat hétben ez a domináns paradicsomtermelő nagy mennyiséget küldött a nemzeti piacra, ami a többi paradicsomtermelőt "hihetetlen nyomás alá helyezte" - mondta egy ágazati forrás. A jelenlegi hőségben a napégés és a terméshullás miatt a mennyiségek valószínűleg csökkenni fognak.

Észak-Amerika

Floridában a termesztési körülmények között az elmúlt egy-két hétben a hűvös napok, a fel-le cikázó időjárási hőmérsékletek és a rövidebb napok kombinációja vezetett a kínálat csökkenéséhez, kevés nagyobb méretű paradicsomot lehet kapni. A szilva, a körte- és a fürtösparadicsom különösen hiánycikk, az árazásuk is erős volt. Eközben Mexikóból is szűkül a kínálat az időjárás miatt - legutóbb a napfény hiánya miatt, ami szintén hatással van az üvegházban termesztett paradicsomra. Ami a kanadai üvegházi termesztést illeti, a hidegebb hőmérséklet és a napfényhiány miatt ez is befejeződött. A paradicsom iránti kereslet azonban erős, tekintettel a szűkös kínálatra.

 

Forrás: freshplaza.com

NAK / Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám