Mezőgazdasági termelés

Az olasz ipari paradicsom feldolgozó ágazat által idén 5,4 millió tonna termék került előállításra, ami enyhe csökkenést (-1,3%) jelent 2022-hez képest. A 2023-as feldolgozóipari év mögött hosszú és összetett szezon áll, amiben a termelési költségek csökkenésének semmi jele nem volt. Ebben az évben jelentős nehézségeket okozott a kedvezőtlen időjárás, amelyet egyre inkább heves és hirtelen szélsőségek jellemeztek, amelyek gyakori gyárleállásokat okoztak, valamint november elejéig meghosszabbították a feldolgozási időszakot.

A részletes elemzés szerint a végső feldolgozott mennyiség az északi régióban 2,8 millió tonna volt (-3% 2022-hez képest), míg a központi és déli régiókban 2,6 millió tonna paradicsomot dolgoztak fel, ami a tavalyi szezonnak megfelelő mennyiség, annak ellenére, hogy a termőterületeken nagyobb beruházást hajtottak végre (+5%). Mindkét termelési területen romlott a terméshozam, ami a végső fogyasztóknak szánt termékek mennyiségének csökkenésével járt, mivel a magas minőségi előírások garantálása érdekében nagyobb mennyiségű alapanyagot kellett felhasználni.

"A most véget ért szezon az elmúlt évek egyik leghosszabb és legösszetettebb szezonja volt" - nyilatkozta Marco Serafini, az ANICAV elnöke. "Az egymást követő kedvezőtlen meteorológiai eseményekhez kapcsolódó folyamatos megállások és megszakítások, mind az ültetési szakaszban, mind a betakarítás során, egészen november elejéig elhúzták a szezont, ami jelentősen befolyásolta a feldolgozó ipari termelés költségeit, elsősorban az energia- és munkaerőköltségeket. Az elsődleges és másodlagos csomagolás költségeinek növekedése, amely már a korábbi években is jelentősen megterhelte a vállalatok költségvetését, valamint a nyersanyagok árának további emelkedése tovább súlyosbította a helyzetet. Ezek a körülmények minden bizonnyal negatív hatással lesznek az árrésekre." Az éghajlati változók és az inflációs tendenciák mellett a nyersanyagok árának folyamatos emelkedése, amely továbbra is a legmagasabb a világon, tovább terheli a termelési költségeket. E tekintetben a mezőgazdasági partnerekkel folytatott párbeszéd egyre nehezebbé válik.

"Az ipari paradicsom betakarítási szezonja rögtön felemásan indult, mivel mindkét termőterületen nehézségekbe ütközött az alapanyag átlagos referenciaáráról szóló megállapodás elérése, valamint a kritikus kérdések a feldolgozás során is fennálltak" - nyilatkozta Giovanni De Angelis, az ANICAV főigazgatója. "Különösen az ország középső és déli régióiban óriási és indokolatlan áremelkedés következett be: ez a helyzet komolyan megkérdőjelezte az ellátási lánc kapcsolatát, amelyet véleményünk szerint meg kell reformálni."

Az ágazat számokban

Az ipari paradicsom feldolgozó ágazat képviseli a legfontosabb olasz feldolgozott gyümölcs- és zöldségellátási láncot, 4,4 milliárd eurós (2022) összforgalmával (ebből 3,3 milliárd eurót az ANICAV-hoz kapcsolódó vállalatok termelnek) stratégiai és ösztönző szerepet játszik a nemzeti gazdaságban, mivel mintegy 10 000 állandó és több mint 25 000 idénymunkást foglalkoztat, a kapcsolódó iparágakban dolgozó munkaerőn kívül.

Olaszország, amely az Egyesült Államok és Kína után a világ harmadik legnagyobb ipari paradicsom feldolgozója, továbbra is a közvetlenül végső fogyasztásra szánt feldolgozott termékek legnagyobb feldolgozója, amely a világ termelésének 12,2%-át (44,2 millió tonnát) és az európai feldolgozott mennyiség 52%-át képviseli.

Forrás: www.tomatonews.com

NAK / Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám