Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé, melyben az Európai Gyógyszerügynökség által közétett jelentésre alapozva az állatgyógyászatban alkalmazott antibiotikumok felhasználásával, értékesítésével, valamint az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemben már elért eredményekkel kapcsolatosan osztanak meg hasznos információkat.

Az állatgyógyászatban alkalmazott antibiotikumok használatának csökkenése az európai gazdaságokban évről évre folytatódik, ami új mérföldkövet jelent az antimikrobiális szerek felhasználatának csökkentésében és az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem támogatásában. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által közzétett 13. éves jelentés alapján megállapítható, hogy az európai országok jelentősen csökkentették a mezőgazdasági haszonállatok esetében alkalmazott antibiotikumok értékesítését. Az ESVAC "Az állatgyógyászati antimikrobiális szerek értékesítése 31 európai országban 2022-ben" című, a 2010. és 2022. közötti időszakra vonatkozó tendenciákat bemutató legújabb jelentése szerint az állatgyógyászatban alkalmazott antibiotikumok teljes értékesítése a 29 EU/EGT-országban, valamint Svájcban és az Egyesült Királyságban – amelyek 2022-ben adatokat szolgáltattak az állatgyógyászati célú antibiotikum értékesítésről vagy felírásról – 12,7%-kal csökkent 2021-hez képest.

Fotó: ELV – EMA reports a further decline in antibiotics sales for animals

Az állatgyógyászatban alkalmazott antibiotikum-értékesítés százalékos arányának kifejezésére használt fő mutató az úgynevezett egy "Populációs Korrekciós Egység"-re (PCU) jutó értékesített hatóanyag milligrammban kifejezve, azaz a mg/PCU. A PCU figyelembe veszi az élelmiszertermelő állatállományok méretét, beleértve az összes lófélét – a kedvtelésből tartott háziállatok kivételével –, és az az értékesítési adatok normalizálására szolgál az egyes tagországokban antibiotikumokkal kezelt haszonállatok száma alapján.

Abban a 25 országban, amely 2011. és 2022. között folyamatos adatokat szolgáltatott az EMA számára, az állatgyógyászatban alkalmazott antibiotikumok forgalma több mint a felére, 53%-kal csökkent a vizsgált időszakban. A 2011-ben rögzített 161,2 mg/PCU értékről 2022-re 75,8 mg/PCU értékre esett vissza az értékesítés, elérve a valaha mért eddigi legalacsonyabb szintet. Ebben az időszakban a mg/PCU-ban kifejezett teljes értékesítés 24 országban csökkent és ebből 21 országban 15%-nál nagyobb, de akár 67,5%-os csökkenést is tapasztaltak.

Ugyanebben az időszakban jelentősen csökkent az Antimikrobiális Szakértői Csoport, az AMEG által a B kategóriába sorolt, korlátozott felhasználásra javasolt antibiotikumok értékesítése. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezeket a szereket a makrolidokkal és ketolidokkal együtt kritikus fontosságúnak (CIA) és a humán gyógyászat számára nélkülözhetetlennek tartja. Konkrétan 2011. és 2022. között a 3. és 4. generációs cefalosporinok értékesítése 49,0%-kal, a fluorokinolonoké 24,7%-kal, az egyéb kinolonoké 89,7%-kal, a polimikszineké pedig 81,0%-kal csökkent.

A jelentés továbbá információkat tartalmaz a "Termelőtől a fogyasztóig" stratégiában kitűzött célok megvalósítása terén elért eredményekről is, amely stratégia egyik fő célkitűzése, hogy 2030-ra a 2018-as referenciaévhez képest 50%-kal csökkentse a mezőgazdasági haszonállatok és az akvakultúra területén alkalmazott antimikrobiális szerek forgalmát. Amint azt az ESVAC-jelentés megállapítja, 2022-ben a 27 uniós tagállam a 2018-ban rögzített értékhez képest valamivel több mint a felét érte el a 2030-ra kitűzött csökkentési célnak, ami azt mutatja, hogy jó úton haladnak a kitűzött célok elérése felé. Amennyiben a következő nyolc évben fenntartják az évi 5% körüli csökkentési értéket, abban az esetben lehetséges lesz a kitűzött célt teljesíteni.

Az EMA az ESVAC projekt keretében 2009 óta követi nyomon az állatgyógyászatban alkalmazott antimikrobiális szerek európai értékesítését. 2022-re a projektben részt vevő országok száma több mint háromszorosára, 9-ről 31-re nőtt. Az ESVAC 13 éves működése alatt megbízható adatokat gyűjtött az állatgyógyászati antimikrobiális szerek értékesítéséről, értékes információkat szolgáltatva a projektben részt vevő országoknak a körültekintő szerfelhasználás előmozdítására tett erőfeszítéseik hatásairól, valamint az állatgyógyászatban alkalmazott antimikrobiális szerek felhasználásának csökkentésére irányuló célok meghatározásához.

Ez volt az utolsó, az ESVAC neve alatt kiadott jelentés, amely kizárólag értékesítési adatokat tartalmaz. Az ESVAC koncepciót azonban beépítették az uniós jogszabályokba, így az elkövetkező években az adatgyűjtés minden ország számára kötelezővé válik, nem csak az állatgyógyászatban alkalmazott antimikrobiális szerek értékesítésére, hanem azoknak az állatgyógyászatban történő felhasználására vonatkozóan is. Az első jelentés, amely a 2023-as évre vonatkozóan mind az értékesítésre, mind a haszonállatoknál történő szerfelhasználásra vonatkozó adatokat is tartalmazza majd 2025-ben kerül közzétételre.

Forrás: ELV – EMA reports a further decline in antibiotics sales for animals

                       

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám