Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé, melyben az állatokat érő stresszhatások lehetséges kiváltó okairól, valamint azok megelőzéséről, továbbá az esetleges negatív hatások mérséklési lehetőségeiről osztanak meg hasznos információkat.

Az állatok több ok miatt is stresszt tapasztalhatnak: fáradtság vagy sérülés, éhezés, szomjúság vagy hőmérsékletváltozás, ismeretlen emberek, bánásmód, környezeti változások stb. A hatékony, gyakorlott, nyugodt állatállomány kezelés, az ajánlott technikák és berendezések, eszközök használata, valamint a fájdalom és a véletlen sérülések kiküszöbölésére irányuló intézkedések mind szerepet játszanak az állatok stresszének csökkentésében.

Fotó: ELV – How to manage animal stress in livestock production

A stressz olyan fizikai vagy mentális tényező, amely feszültséget okoz mind az emberek, mind pedig az állatok testében vagy elméjében. A stressz tehát egy olyan reakció, amely általában a "harcolj vagy menekülj" választ indítja el, amely endokrin és neurológiai tényezőkből áll, adrenalin és noradrenalin termelődéssel. A stresszt kiváltó tényezők származhatnak kívülről, például a környezetből és a szervezet pszichológiai vagy szociális helyzeteiből, vagy belülről, mint például egyes betegségek vagy orvosi eljárások.

A fizikai, kémiai és egyéb érzékelt stresszorok hatással lehetnek az állatokra és elsődleges, másodlagos, valamint egész testre ható reakciókat válthatnak ki. Minden egyén másképp reagál a stresszre, az állatok esetében pedig a stresszre adott válasz a fajtól, a fajtától és a tartási körülményektől függhet.

A stresszre adott válasz számos olyan változást is magában foglal, amelyek negatív hatással lehetnek az egyedekre, az állatállományra. Ezen hatások közé tartoznak az immunrendszer működésében bekövetkező változások és a betegségekre való fokozott fogékonyság, a takarmányfelvétel és a kérődzés csökkenése, az oxitocin felszabadulásának gátlódása és a csökkent termékenység. Ezek a tényezők nemcsak az állatok jólétére, hanem a gazdaság termelékenységére is hatással vannak. Ezért a gazdálkodóknak minden szinten fel kell mérniük és előre kell látniuk az állatokat érintő stresszhelyzetek kialakulását és megfelelően kell kezelniük azt.

A haszonállatok életében számos olyan időszak van, amely stresszes állapotot jelenthet, például az átmeneti fázisok, mint az elválasztás, amely például a malacok számára érzékeny időszak lehet, vagy a fialás és a szoptatási időszak a kocák számára, amelyeknek ezen időszakban energiapótlásra van szükségük az újszülöttek jobb ellátásához. A haszonállatok számára egyéb gyakori stresszhelyzetek közé tartoznak az egészségügyi kezelések. A kezelések által kiváltott stressz izgatottá, zaklatottá teszi az állatokat, ami megnöveli a testhőmérsékletet és fokozza a szívverést, emeli a kortikoidok, például az adrenalin szintjét a vérükben és csökkenti az immunfunkciókat, így az állatok fogékonyabbá válnak a betegségekre. Azok az állatok, amelyek születésüktől fogva hozzászoktak az ember közelségéhez, természetesen kevésbé intenzív fiziológiai reakciót mutatnak, mint azok, amelyeket legelőn, kevés emberi érintkezéssel neveltek fel.

A környezeti stressz is hatással van az állatokra, az állatállományra. Minden állat jobban teljesít a saját "termikus komfortzónájában", amely fajonként eltérő. A hőstressz minden esetben megfelelő takarmányozással és folyadékpótlással, valamint megfelelő tartási gyakorlatok alkalmazásával kezelhető, például szükség esetén menedékhelyek létesítésével, szellőztetéssel és kielégítő állategészségügyi ellátással. Az állatokkal való közvetlen kontaktus lehető legnagyobb mértékű csökkentése szinte tökéletes megoldás lenne minden fejlett állattartó gazdaságban. Ezért a világ egyes részein a gazdálkodók amennyire a pénzügyi lehetőségeik engedik modern, innovatív intézkedést kezdtek bevezetni. Például az automatizált fejőrobotok alkalmazásakor a tehenek akkor mehetnek be a fejőállásokba, amikor csak akarnak és nem szükséges őket a gazdaságon keresztül terelgetni a fejéshez.

Az egyes állattartó létesítmények és a különböző menedékhelyek létesítése mellett a takarmányozás is fontos szerepet játszik a stresszhatások csökkentésében, a fejlett takarmányozási stratégiák segíthetnek az állatoknak megbirkózni a környezetükből érkező esetleges kihívásokkal, javítva ezáltal a jólétüket.

Például az újszülött malacok étvágytalanságának és ezáltal alultápláltságának elkerülése érdekében a gazdálkodók különböző ízesítőanyagokat alkalmaznak, amelyek fokozzák a takarmány ízletességét, serkentik az állatok étvágyát a szoptatási időszakot követően. A takarmány-adalékanyagok pedig különösen a láb- és a paták egészségének megőrzésében tölthetnek be fontos szerepet. A megfelelő állategészségügyi ellátással együtt mindezek hozzájárulnak az ízületek megerősítéséhez és a bélrendszer egészségének fenntartása által támogatják az állatok immunrendszerét, ami a stresszorokkal és a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képesség növekedését eredményezi.

Ha télen magas kalóriatartalmú takarmányt adunk az állatoknak, az segíthet megbirkózni az alacsony hőmérséklet által okozott stresszfaktorokkal, továbbá, ha a tartási helyeket megfelelő fűtési rendszerrel látjuk el és a hideg levegő áramlását megakadályozzuk tovább fokozhatjuk az állatok jólétét. Másrészt a nyári időszakban az alacsony kalóriatartalmú takarmány biztosítása segíthet a magas hőmérséklet hatásainak kezelésében, elkerülve azt, hogy az állat több testhőt termeljen. A tartási helyek környékén vagy a legelőkön megfelelő árnyékos területeket kell kialakítani, ezen felül a beltéri állattartó létesítményekben megfelelő szellőzést és folyamatosan friss, ivóvíz minőségű vízforrásokhoz való hozzáférést kell biztosítani különböző formában. Például a marhák esetében az ivóvíz, a sertések esetében pedig a vízzuhany is csökkentheti a stresszt. A húsmarhák és a tejelő tehenek esetében pedig egy talán még újszerűbb stresszoldó eszközök az automatikus vakarók vagy a megfelelően elhelyezett statikus kefék, melyek szintén mérsékelhetik a stresszhatásokat. Ki ne szeretne egy kellemes hátmasszázst, amely enyhíti a stresszt?

Forrás: ELV – How to manage animal stress in livestock production

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám