A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészítette a FAO által közzétett, ”A tej - alapvető mikrotápanyagokat tartalmaz és hozzájárul az egészséges étrendhez” című informatív, szemléletes infografika magyar nyelvű fordítását, melyből hasznos információkat tudhatnak meg arról, hogy a tej és a tejtermékek milyen szerepet töltenek be az egészséges étrendben és hogyan járulnak hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozás fenntartásához, valamint az egészség javításához.
Az állattenyésztési rendszerekből – haszonállatok esetében beleértve a legeltetéses, pásztoroltató rendszereket is –, valamint a vadon élő állatok vadászatából és tenyésztéséből származó különböző élelmiszerek kiváló minőségű fehérjéket, fontos zsírsavakat, különböző vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak, amelyek kiemelt szerepet töltenek be az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban. Az egyéni preferenciák, valamint a társadalmi-gazdasági és kulturális tényezők – amelyek agrár-élelmiszeripari rendszerenként és népességi alcsoportonként eltérőek – jelentősen befolyásolják az állati eredetű élelmiszerek iránti keresletet és a fogyasztást.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a Mezőgazdasági Bizottsága környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot figyelembe vevő, átfogó, tudományos bizonyítékokon alapuló globális értékelést kért az állattenyésztésnek az élelmezés-biztonsághoz, a fenntartható élelmiszer-rendszerek kialakításához és fenntartásához, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz való hozzájárulásáról. Az elkészült értékelés négy részdokumentumból áll, melynek első része a FAO által az idei évben ”Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes” címmel kiadott szakpolitikai áttekintés. Az összefoglaló anyag átfogó elemzést nyújt arról, hogy az állati eredetű élelmiszerek milyen szerepet töltenek be az egészséges étrendben és hogyan járulnak hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozás fenntartásához, valamint az egészség javításához az emberek élete során.
A FAO a fent említett szakpolitikai áttekintéshez kapcsolódóan informatív, szemléletes infografikákat készített, melyek közérthető formában számos hasznos információt tartalmaznak az állati eredetű élelmiszerekkel kapcsolatosan.
Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-előállítás területén kiemelt feladatának tekinti a tagjai, a közvélemény és a döntéshozók minél szélesebb körű, hiteles forrásból származó információkon alapuló tájékoztatását, valamint az állattenyésztést és az állati eredetű élelmiszer-előállítást övező tévhitek eloszlatását, ezért elkészítette a FAO által közzétett infografikák magyar nyelvű fordításait, melyeket több részes cikksorozat formájában teszünk közzé honlapunkon.
Cikksorozatunk első részében a ”Milk - supplies essential micronutrients and contributes to healthy diets”, azaz ”A tej - alapvető mikrotápanyagokat tartalmaz és hozzájárul az egészséges étrendhez” című infografika magyar nyelvű fordítását tesszük közzé, melyet itt érhetnek el.
Az infografikából többek között az alábbi, tejhez és tejtermékekhez kapcsolódó kérdésekre kaphatunk válasz:
Milyen létfontosságú mikrotápanyagokat tartalmaz a tej?
A tej által tartalmazott egyes létfontosságú mikrotápanyagok hogyan járulnak hozzá az egészségünk fenntartásához?
Napi egy pohár tej az egyes kiemelt korcsoportok ásványi anyag és vitamin szükségletének hány százalékát fedezi?
A tej és tejtermékek fogyasztása hogyan segít megelőzi a kalcium-hiányt?
Mennyi az ajánlott napi kalcium-bevitel felnőttek esetében?
Hogyan alakul az egyes állatfajok tejének kalcium tartalma?
Milyen a kalcium biológiai hozzáférhetősége és felszívódása?
Az egyes élelmiszeradagok milyen mértékben járulnak hozzá az ajánlott napi kalcium-bevitel fedezéséhez?
Javasoljuk, hogy folyamatosan kövesse figyelemmel most elindított cikksorozatunk további részeit is, amelyekben újabb infografikákat fogunk megosztani az állati eredetű élelmiszerekkel kapcsolatosan.
Bízunk abban, hogy a FAO által közzétett infografikák magyar nyelvű fordításainak közzétételével szélesíteni tudjuk az állattenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz kapcsolódó ismereteket, sokrétűbb perspektívát tudunk nyújtani a társadalom egésze és a döntéshozók számára és ezáltal hozzájárulhatunk az állattenyésztési ágazat minél szélesebb körű elfogadottságának megteremtéséhez.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a FAO által közzétett infografikák magyar nyelvű fordításai nem a FAO felkérésére kerültek elkészítésre, a FAO nem vállal felelősséget a NAK által elkészített fordításokban található esetleges hibákért vagy hiányosságokért.
A FAO ”Milk - supplies essential micronutrients and contributes to healthy diets” című infografika angol nyelven itt érhető el.
Források: FAO - Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes
FAO - Milk - supplies essential micronutrients and contributes to healthy diets
NAK/Borovka Zsuzsa