Mezőgazdasági termelés

Bár még majdnem nyári időnk van így ősz elején, nem árt már most végiggondolni, hogy állatainknak mire lehet szüksége az időjárás megváltozásával. A hideg ugyanis lehet, hogy hirtelen érkezik, és ha tartós marad, gyakran okoz nemkívánatos súlycsökkenést a ridegtartásban lévő lovaknál. Két szakértő ad tanácsot a tengerentúlról.

„Sok lónál gyakori a szezonális fogyás a hidegebb téli hónapokban különböző okok miatt” – mondja Carey Williams, PhD, a New Jersey-i Rutgers Egyetem professzora, aki több, mint húsz éve egyben a lótáplálkozás specialistája is. A hideg időjárás okozta fogyásért a két fő felelős a füves legelőről a szénára való áttérés, valamint a lovak megnövekedett energiafelhasználása, hogy melegen tartsák szervezetüket a hideg időszakban.

Az emberhez hasonlóan a lovak is melegvérűek, belső testhőmérsékletük szűk határokon, vagyis a thermoneutrális zónán belül marad. Amikor maghőmérsékletük az alsó kritikus hőmérséklet (LCT) alá esik, a lovaknak több hőt kell termelniük - például remegéssel -, hogy belső hőmérsékletüket stabilan tartsák. "Ha hidegebb van, akkor a lovaknak több kalóriára/energiára van szükségük a testhőmérséklet fenntartásához, és nagy valószínűséggel többet kell enniük" - mondja Shannon Pratt-Phillips, PhD, az Észak-Karolinai Állami Egyetem Állattudományi Tanszékének lótakarmányozási és élettani professzora. "Természetesen, ha nem esznek eleget, fogyni kezdenek." Ezért a lótulajdonosoknak ébernek kell lenniük, és folyamatosan figyelemmel kell kísérniük a kint tartott lovak testének állapotát és súlyát, ami kihívást jelenthet, a vastagabb téli kültakaró miatt.

 

Adjunk kiváló minőségű takarmányt!

„A hideg időben megnövekedett energiafelhasználás fedezése érdekében fő szabály, hogy 18 Fahrenheit foknál hidegebb időben fokonként 2%-kal nő az energiaszükséglet” – mondja Williams. "Ez általában körülbelül 2-4 font extra szénát jelent egy átlagos ló számára."

Itthoni viszonyok közt ez azt jelenti, hogy mínusz 8 C° alatt jobban oda kell figyelni, és átlagosan 0,9-1,8kg-al több jó minőségű szénát kell adni hőmérséklettől függően.

A nagyobb energiaigényű lovaknak (fiatalok és növekedésben lévő állatok, munkalovak, vemhes vagy szoptatós kancák és idősebb lovak) több kalóriára van szükségük a hidegebb hónapokban.

Általában a szálastakarmány (fű vagy széna, de jelen esetben a széna) az ideális fűtőanyag, amely segít a lovaknak a maghőmérsékletüket a kívánatos zónán belül tartani. „A széna magas rosttartalmú, ezért a ló vastagbelében a mikrobáknak fermentálniuk kell azt, hogy illékony zsírsavak képződjenek, amelyeket a ló energiaként felhasználhat” – mondja Pratt-Phillips. "A folyamat hőt is termel, amelyet a ló felhasználhat testhőmérséklete fenntartásra." Így segít a jó minőségű, magas rosttartalmú takarmány a több hő megtermelésében.

 

Fontoljuk meg tartósított takarmány etetését!

„Télen a lovak a megszokott napirendtől eltérően vagy rövidebb időre lehetnek kinn, és a legelő minősége is leromolhat az Egyesült Államok legtöbb területén” – mondja Pratt-Phillips. „Ezért a széna és tartósított takarmányok használata előtérbe kerülhet.”

Mind Williams, mind Pratt-Phillips azt javasolja, hogy hideg időben kiegészítésként adjunk szénát, szénapelyvát, pelletet, akár lucernapelletet is. Más alternatív rostforrások, beleértve az áztatott répaszeleteket is, etethetők a ló szokásos szénaadagja mellett kiegészítéseként, és általánosan javíthatják a takarmányminőséget, különösen azokon a területeken, ahol nehéz beszerezni és tárolni a jó minőségű takarmányt. A gazdát segítik a többletenergia kiszámításában a pelletált takarmányokon található tápanyag információk.

Alapszabály, hogy mindig gondoskodjunk friss, tiszta ivóvízről, de száraz, magas rosttartalmú takarmány etetésekor még nagyobb figyelmet kell fordítani az állat megfelelő vízfogyasztására.

 

Szükség esetén adjunk extra zsírforrást, például rizskorpát!

„Néhány állattartónak csak 2-4 fonttal több jó minőségű szénát/takarmányt kell etetnie hidegebb időben” – mondja Williams. Ha a lovak mégsem tudják így megőrizni súlyukat, azt javasolja, hogy 1-2 font (0,45-0,9 kg) rizskorpát adjunk a napi étrendjükhöz. A rizskorpa kiváló kiegészítője a szénának, különösen azoknak a lovaknak, amelyek nem esznek elég szénát, és további energiaforrásra van szükségük (pl. idősebb lovak). „A rizskorpa nemcsak magas zsírtartalmú, hanem gyorsan emészthető rostokat is tartalmaz, ráadásul nagyon ízletes is, és szinte minden takarmányboltban elérhető” – mondja Williams. A rizskorpa segíti a lovat a kondíció és a súly megtartásában, és a kukoricával ellentétben nem teszi hiperaktívvá vagy túlzottan energikussá, cukor- és keményítőtartalma ugyanis alacsonyabb. Mivel azonban a rizskorpa gyorsan emésztődik a vékonybélben, nem rendelkezik ugyanazzal a minőségű hőtermelési tulajdonsággal, mint a takarmány vastagbélben végzett fermentációs folyamata.

 

Egyensúlyozza ki a vitamin- és ásványianyag-bevitelt!

Ne feledje, hogy a gyengébb minőségű széna bizonyos tápanyagokból kevesebbet tartalmazhat, különösen vitaminokból és ásványi anyagokból. "Bár a legelőfű gazdag E-vitaminban és béta-karotinban (ami az A-vitamin előfutára), a széna vitaminszintje idővel csökkenni kezd, és néhány hónapos tárolás után túl alacsony lehet" - mondja Pratt-Phillips. "Ezért kell a lovaknak vitaminos kiegészítőket adni.”

Ő és Williams azt javasolják, hogy ennek ellensúlyozására etessünk étrendkiegészítőt, koncentrátumot (balancer pellet) vagy használjunk vitamin- és ásványianyag-kiegészítőt. „A takarmánykiegészítők azért jók, mert a lovak továbbra is élhetnek a megszokott szálastakarmányon, és csak körülbelül napi 1 font (0,45kg) extra takarmányt kell pótlólagosan adagolni (súlyuktól és a gyártó ajánlásaitól függően)” – magyarázza Williams. "Ezek a pelletek nagyon alacsony kalóriatartalmúak, de magas a koncentrált fehérje, vitamin- és ásványianyag- tartalmuk, amelyek szépen kiegyensúlyozzák a gyenge minőségű takarmányt."

 

Egyéb szempontok, melyeket érdemes figyelembe venni

„Fontos más tényezőket is megvizsgálni, például az életkort és a tartási gyakorlatot, mielőtt bármilyen ridegen tartott állat étrendjét megváltoztatjuk” – mondja Williams.

Az idősebb lovak szervezetének több erőfeszítésbe kerül a normál súly fenntartása, mint fiatalabb társaiknak, mivel a hőszabályozási képesség az életkorral csökken. Ráadásul ők nehezebben rágják és emésztik meg a takarmányt. Az idős lovak kondícióját tekintve tehát előnyös lehet télen többlet zsírforrás, például rizskorpa etetése.

Nagyon hideg, illetve párás és hideg időben védjük kültérre való téli takaróval a lovakat, de ha van lehetőségük behúzódni olyan helyre, ami víz- és szélálló, az jelentősen csökkentheti a normál testhőmérséklet fenntartásához szükséges energiafelhasználást – mondja Williams. „Különösen fontos takarózni, vagy beállót biztosítani olyan lovak részére, amelyeket valamilyen okból meg kell nyírni a hidegebb hónapokban, hogy segítsük a hatékonyabb hőszabályozást. Ilyenkor viszont először is jól meg kell gondolni a nyírással járó előnyöket és hátrányokat.

 

NAK / Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám