Mezőgazdasági termelés

A holland kormány a Wageningen University & Research , az Utrechti Egyetem és a Royal GD együttműködésével megkezdte első, valós madárinfluenza elleni vakcinázási kísérletét. A valós körülmények között zajló, magas patogenitású madárinfluenza elleni vakcinázási kísérlet során a madárinfluenza ellen beoltott naposcsibéket tojótelepekre helyezik ki és állítják termelésbe.

Szeptember közepén mintegy 1800 napos tojócsibét oltottak be magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) ellen, és az elkövetkező 18 hónapban megfigyelés alatt tartják őket, hogy megállapítsák a védettséget és a vírus terjedését.

A magas patogenitású madárinfluenza ellen két vektoroltóanyag bizonyult hatékonynak a Wageningen Bioveterinary Research laboratóriumában ellenőrzött körülmények között végzett korábbi kutatások során. Ezt a két – a Ceva Santé Animale, illetve a Boehringer Ingelheim által gyártott –  vakcinát most kereskedelmi körülmények között tesztelik. A telepeken a madárinfluenza ellen vakcinázott állomány ugyanazon a vakcinázási és kezelési protokollon mennek keresztül, mint a vizsgálatban részt vevő gazdaságok többi egyede. Mivel ez egy tudományos vizsgálat, a kísérletbe bevont állományokat az európai szabványoknak megfelelően szorosan figyelemmel kísérik, mintázzák és tesztelik. A tesztcsoportokat külön egységekben helyezik el, és termékeik nem kerülnek forgalomba.

 

Nagyszabású vakcinázás

Sjaak de Wit professzor nagy reményeket fűz a két tesztelt vakcina hatékonyságához: „Laborkörülmények között megfelelő védettséget láttunk, és a fertőzött madaraknál nem tapasztaltunk elhullást.”

A kísérlet 2025. harmadik negyedévéig tart, az első eredményeket pedig várhatóan 2024. második negyedévében teszik közzé. A kormány a lehető legrövidebb időn belül, de felelősségteljesen szeretné a védőoltást szélesebb körben elérhetővé tenni, ezért a lépésről lépésre történő megközelítést választották. A telepi kísérlet mellett 2024. második negyedévében várhatóan nagyobb számú baromfitelepen kerül sor egy próbaüzemi kísérletre, amelynek feltétele, hogy a vakcinákat az európai hatóságok jóváhagyják, és ismertté váljanak az első tesztek eredményei.

Ez fontos lépés a baromfi állományok madárinfluenza-vírus elleni nagyszabású vakcinázása felé. Piet Adema, a holland Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Élelmiszer-minőségi miniszter elmondta: „A madárinfluenza súlyos betegség, amely óriási hatással van a baromfiágazatra, és mind az állatokat, mind a gazdákat érinti. Most lépéseket teszünk annak érdekében, hogy a jövőben csökkentsük a fertőzések számát.”

 

Forrás: Fabian Brockotter, Poultry World 20230920

NAK / Tóth Andrea

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám