Mezőgazdasági termelés

A szüret a legfontosabb, de ne feledkezzünk meg növényvédelmi feladatainkról sem!

Meteorológia:

Szerencsések vagyunk az időjárással! Eddig csapadékmentes volt a szüreti időszak jó része. Az elmúlt 10 napban nem volt eső, 30 napos intervallumban 10-50 mm esett. Viszont a napi hőingás magas, a lomb, a soralj és -köz, valamint a fürtök is nedvességgel borítottak a délelőtti órák jelentős részében. A 10 napos átlaghőmérséklet 19-21 °C, ami 2 fokkal haladja meg a sokévi átlagot. Csapadékot lehűléssel együtt csütörtökre várunk, ami valószínűleg megpecsételi majd a még kinnlevő termés sorsát. Remélhetőleg nem lesz jelentős mértékű a lehullott eső, és további károsodás nélkül tudjuk a szüretet folytatni.

Fenológia:

A szőlő érett, bár a mustfokok azért elmaradnak a várttól és gyakran a savak is magasan vannak még. A korai fajták szürete általában már lezajlott, a középérésű fajták betakarítása zajlik. A nyári időjárás, a kánikulai száraz meleg, majd a csapadékos, hideg, őszi idő nem kedvezett az érési folyamatoknak. A bogyóhéj a legtöbb fajtánál elvékonyodott, megrepedt. A botritisz szabad utat kapott. Teltek, kompaktak a fürtök. Ahol a peronoszpóra is elvégezte a dolgát, a megmaradt kevesebb termés kitelt szemekkel könnyebben sérül. A virágzás is elhúzódó volt, a különböző időpontokban kötött bogyók most különböző méretet jelentenek, ez is a botritisz helyzetét javítja.

Gombabetegségek:

Ez az az időszak, amikor már minden betegséget megtalálunk szinte minden ültetvényben! Mindennek mértéke azonban nem elhanyagolható tényező és kivetíti a jövő évi helyzetet is! Sajnos sok elhagyott ültetvény van az országban a nyár eleji peronoszpóra-fertőzések miatt; otthagyott területek, amiket nem tudtak megmenteni, vagy nem lett volna gazdaságos a védekezés. Ezeken a területeken jórészt már levél sincs! Kérdés, mennyi tartalék-tápanyaggal indul neki a télnek a szőlő. Ahol van még lomb, ott pedig tombol a peronoszpóra mellett a lisztharmat is, tömegével ontva a spórákat, amik betelelnek. A legtöbb művelt ültetvényben a hónaljhajtások friss levelein megjelenik ilyenkorra a peronoszpóra. Szüret utáni kezelést is érdemes beiktatni még akkor is, ha 2023-ban rendkívül magasak voltak a növényvédelmi költségek. A botritisz pedig sajnos már anyagi veszteséget is jelentős mértékben okoz. Ha megtehetjük, szüreteljünk minél hamarabb! Ilyenkor a kémiai védelem már nem sokat jelent. Nehéz egy-egy beindult fertőzési gócot blokkolni. Ahogy azt sokszor írtuk, komplex szemléletet igényel a növényvédelem, de ebből is leginkább a botritisz elleni küzdelem.

ESCA és egyéb, fás betegségek:

Ahogy az a mellékelt fotókon is látszik, most különíthetőek el legkönnyebben a beteg, fertőzött tőkék. Vegyük a fáradságot és jelöljük meg az érintett tőkéket! Metszéskor érdemes őket visszavágni, egy kis esélyt adva, hogy a tőke megmeneküljön. Az ollót feltétlen fertőtlenítsük utána! Ha nem tudjuk, milyen betegségről van szó, vegyünk mintát, vizsgáltassuk be!

Tápanyag-problémák:

Sok hiánytünet most mutatkozik meg leginkább. Az éréskori levélmintavétel eredményei alátámaszthatják ezen tünetek létjogosultságát, és ennek megfelelően, figyelembe véve a termés mennyiségét is, készítsünk tápanyagpótlási tervet. Nem feltétlen a szüret ideje alatt, de előre gondolva a jövőre.

További információk, pontos dózismeghatározások és szakmai tanácsok: defenso.hu

NAK / Katona Petra

 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám