Mezőgazdasági termelés

A chilei cseresznye és meggy ültetvények területe a 2022/23-as gazdasági évben 61 599 hektárt ért el. Előrejelzések szerint a 2023/24-es gazdasági évben a termelés elérheti az 500 000 tonnát, ami 6,6%-os növekedést jelent az előző gazdasági évhez képest. Továbbá az export elérheti a 444 000 tonnát, ami 7,2%-os növekedést jelent, rendszeres terméshozammal és nagyobb termőterületet feltételezve.

Termelés

Az ültetvények területe nőtt, ezzel elérve a 61 599 hektárt, ami 25,7%-os növekedést jelent. A 2022/23-as gazdasági évben azonban a becslések szerint a betakarított terület 50 000 hektár volt. A 2023/24 gazdasági évben a becslések szerint a termelés területe 64 000 hektárra fog nőni, így a betakarítható terület 55 000 hektár lesz. (Megjegyzendő, hogy a chilei mezőgazdasági minisztérium háromévente frissíti a területre vonatkozó hivatalos adatokat, ami megmagyarázza a 2022/23-as év nagymértékű növekedését.) A termelés évről évre nő, minden évben rekordmennyiségű termést elérve, ami a terület növekedésének és a fiatal ültetvények termőre fordulásának köszönhető. A 2022/23-as gazdasági évben a magas terméshozamoknak köszönhetően a termelés elérte a 469 000 tonnát, ami 20,3%-os növekedést jelent az előző gazdasági évhez képest. A következő gazdasági évre vonatkozóan az előrejelzések szerint telepített terület növekedése miatt, valamint normál hozamokat feltételezve 500 000 tonna termést prognosztizálnak, ami 6,6%-os növekedést jelent 2022/23-hoz képest.

1. grafikon: cseresznye és meggy termőterületének alakulása Chilében (forrás: OEDP, 2023)

 

A chilei Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint Maule régió 27 818 hektárral, a chilei termesztési terület 45,2%-val rendelkezik, ezáltal Chile első számú termesztési régiója. Az ország középső részén található O'Higgins régió 22 966 hektárnyi területtel, 37,3%-át adja a termesztési területnek. Maule és O'Higgins régiókban ideálisak a termesztés feltételei, amelyek közé tartozik a téli hideg órák száma, az öntözéshez elegendő víz, valamint a tavaszi fagymentesség. Maule régióban azonban a betakarítási hónapokban, decemberben és januárban nagyobb a csapadékveszély. A chilei termelők jellemzően műanyag fóliát használnak, hogy elkerüljék a gyümölcsök esetleges esőzés okozta károsodását. Hasonlóképpen, az ország déli részén található Ñuble, Biobío, Araucanía, Los Ríos és Los Lagos régiókban a szüreti hónapokban, minden év novembere és februárja között nagy az esők kockázata.

Chilében a termesztésben kedvelt cseresznye fajták a Santina, a Lapins és a Regina. Azonban számos más fajtát is termesztenek, mint például a Bing, Sweet Heart, Rainier, Royal Dawn, Skeena és Kordia.

A termesztés folyamatos növekedése miatt minden gazdasági évben a betakarítás és a csomagolás komoly kihívást jelent az ágazat számára. A betakarítás és csomagolás kritikus feladat, mivel a gyümölcs könnyen szenved fizikai sérülést és a magas hőmérséklet se tesz jót a minőségnek. A termelők a magas hőmérséklet elkerülése érdekében reggel szüretelnek és a lehető leggyorsabban szállítják és hűtik a termést, hogy elkerüljék a magas hőmérsékletnek való kitettséget. A csomagolási folyamatot automatizálják, hogy minimalizálják a fizikai sérüléseket. A termelőknek és exportőröknek optimalizálniuk kell erőforrásaikat, hogy minden feladatot időben elvégezhessenek.

 

Régió

Terület (ha)

Maule

27 818

O'Higgins

22 966

Metropolitana

3681

Ñuble

2973

La Araucanía

1635

Los Lagos

803

Biobío

718

Los Rios

362

Valparaíso

240

Egyéb

362

Összesen

61 559

  1. táblázat: Chile cseresznye és meggy termesztő régióinak területi adatai (forrás: ODEPA, 2023)

Kereskedelem

A 2023/24-es gazdasági évre vonatkozóan az előrejelzések szerint az export 7,2%-kal nő az előző évhez képest, elérve a 444 000 tonnát. A kivitel növekedése a termelés növekedését követi. A 2022/23-as gazdasági évben az export összesen 414 064 tonna volt, ami 16,5%-os növekedést jelent. Ugyanebben az időszakban az export értéke 16,4%-kal nőtt, összesen 2,2 milliárd dollár értékben.

Kína a chilei cseresznye legfontosabb felvevőpiaca. A Kínába irányuló cseresznyeexport a 2020/21-es gazdasági évben 362 793 millió tonna volt, ami a chilei cseresznyeexport 87,6%-át tette ki. A második legfontosabb piac az Amerikai Egyesült Államok 17 727 tonna exporttal, ami az export 4,9%-át jelenti. Az Államokba irányuló export azonban 34,6%-kal nőtt, mivel a chilei exportőrök igyekeznek diverzifikálni az exportpiacokat.

A 2022/23-as gazdasági évben a szállítás és a logisztika gördülékenyebben működött, mint az előző gazdasági évben. A szállítási költségek csökkentek, a Kínába való szállítási időt gyorsabb hajók bevonásával optimalizálták. A következő gazdasági évben az exportőrök arra számítanak, hogy visszatérnek a normális logisztikai és szállítási feltételek.

Az export számára nagy kihívást jelent, hogy a magas árak fenntartása érdekében folyamatosan kiváló minőségű gyümölcsöt kell biztosítani. Ez egyre nehezebbé válik az ágazat számára, mivel a termelés minden évben gyorsan növekszik.

Fogyasztás

Becslések szerint a belföldi fogyasztás a 2022/23-as gazdasági év során 1,8%-kal nő, összesen 58 000 tonna, ami a kereskedelmi termelés 11,6%-át jelenti. A belföldi fogyasztás növekedése követi a termelés növekedését, ezáltal a cseresznye és meggy általános kínálatának és rendelkezésre állásának növekedését. A belföldi fogyasztás főként olyan gyümölcsökből áll, amelyek nem felelnek meg az exportra szánt minőségi követelményeknek. A hazai fogyasztás nagy része friss piaci, jelenleg nagyon kevés vállalat foglalkozik konzerv vagy cukrászati termékek előállításával.

 

Forrás: fas.usda.gov

NAK / Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám