Mezőgazdasági termelés

A globális burgonyapiac a jelentések szerint igen ingadozó évnek néz elébe, sok országban jellemzően magas árakkal. Hollandia a terméshozamokat befolyásoló időjárási körülményekkel küzd, míg a virágzó chipsipar a szerződéses árakat hajtja. Belgium a kedvezőtlen körülmények miatt bizonytalan terméssel küzd, ami aggodalmat kelt a hozamokkal kapcsolatban. A német piacon érződik a lakosság nyári vakációja, főleg a helyi piacokon lelassult az eladás. Franciaországban a 2022-es hiány miatt a kereslet meghaladja a kínálatot, ezért importra szorulnak. Az Egyesült Királyság az inflációval és a Brexit utóhatásaival küzd, ami a kedvező növekedési feltételek ellenére is hatással van a nyereségre. Olaszországban a minőség kompenzálja az alacsonyabb hozamokat, míg Spanyolország a kínálat által korlátozott piacon navigál. Eközben Kína az árképzési tendenciák változását várja, mivel Észak-Amerika a kínálati változásokkal szembesül, amelyek potenciális árjavulást eredményezhetnek.

Hollandia: Kisebb mozgás a burgonyapiacon

Az időjárási körülmények ismét szerepet játszanak az idei burgonyatermésben. A hosszú száraz időszakot követően az elmúlt hetek esőzései- egyébként optimális termesztési körülmények között - még mindig hozhatnak némi mennyiséget. Ennek ellenére az első termések nem reménykeltőek: jelen állás szerint a terméshozamok elmaradnak a 2018-as terméstől, amely annak idején a sokéves átlagnál is alacsonyabb volt. Amúgy is nyomás tapasztalható a nitrogénprobléma körüli intézkedések miatt, például a pufferzónák kialakítása kapcsán. Ami viszont pozitívum, az a növekvő chipsipar, amelynek szüksége van nyersanyagra, ez pedig a szerződéses árak emelkedését okozta.

Belgium: Bizonytalan a belga burgonya betakarítása

Nagy a bizonytalanság a közelgő belga burgonyaszezon körül. A tavaszi problémák és a nehéz időjárási körülmények meglátszanak terméshozamokon. Már most szinte biztosan kijelenthető, hogy nem lesz csúcstermés.

 

Németország: Korlátozott kereslet a nyári szabadságok miatt

Egy észak-németországi nagykereskedő szerint a burgonya rendkívül magas árszintje továbbra is fennáll, amire már régóta nem volt példa. A szezon elején a hiányzó csapadék miatt nagy hiány volt a piacokon. Az észak-németországi élelmiszer-kiskereskedők nagy mennyiségű burgonyát vásároltak, ami azt jelentette, hogy az árukészlet gyorsan kiürült. Az elmúlt hetek hosszan tartó esőzései miatt a termelők nem tudtak növényvédőszereket használni a kártevők ellen, így az új termésnél késések várhatóak. A betakarítás várhatóan augusztus végén vagy szeptember elején kezdődik.

A kiskereskedők, valamint a feldolgozóipar lényegesen több pénzt kínált a termelőknek, ezért a nagykereskedelem kezdetben némileg mérséklődött egy szakértő szerint. Ráadásul az importáru kínálata is meglehetősen szűkös volt idén. A nyári szabadságolások miatt a kereslet a szokásos módon visszafogott. A szakértő megjegyzi azonban, hogy idén többen mennek külföldre, így a kereslet még az előző évekhez képest is alacsonyabb. Az időjárás éles változása miatt egyre nagyobb kihívást jelent, hogy jó minőséget és megfelelő méretet tudjanak szállítani. Jelenleg több nyersburgonyát adnak el nagykereskedőkön keresztül, mert sok gazda, aki általában közvetlenül értékesíti a terményét, az időjárás miatt nem tudja ezt megtenni.

 

Franciaország: A kereslet meghaladja a kínálatot

A francia piac továbbra is szenved a 2022-es termelési hiány következményeitől, mivel a szezonok átfedik egymást. Bár Franciaországban már minden területen termelnek, a kereslet még mindig meghaladja a kínálatot, a piac szűk, az árak pedig nem enyhülnek. Ez több tényezőnek is köszönhető, többek között a 2023-as szezonnak, amely kevés készlettel vagy készlet nélkül indult, a 2023-as ültetés időjárási körülmények miatti, néhány nagyobb termőterületen mintegy húsz napos késedelemben van.  A mennyiségek hiányának pótlására a francia piacon idén nyáron példátlan helyzet alakult ki: az elmúlt években jól fejlődő feldolgozóipar igényeinek kielégítésére spanyol burgonyát importáltak.

Ehhez jön még az esős nyár, időnként szinte őszi hőmérsékletekkel, ami több burgonyafogyasztást eredményez, mint nyári zöldségekét. Ennek a szűkös kínálatnak az eredménye, hogy a piac nem lágyul az árakat tekintve, az alapvető szükségleti cikkek még mindig megfizethetők.

Jelenleg valamennyi franciaországi termelési terület aktív. A termelés az elkövetkező hetekben fokozódik, az első étkezési burgonyával feltöltik a készleteket.

 

Egyesült Királyság: A burgonya nyereségét a jó termesztési feltételek ellenére az infláció és a Brexit sújtja

Az Egyesült Királyság burgonyaszektora idén jobb időszakon van túl, de év elején még mindig volt bőven előző évi termés a piacon, és az árak csak május közepe táján emelkedtek. A tavalyi szezon végén tapasztalt jobb árak a tél folyamán is fennmaradhatnak, mind a 2022-es, mind a 2023-as területcsökkenés miatt. Az új burgonyaszezon néhány hete kezdődött Angliában, és az új termés jónak ígérkezik. A korai burgonyát megviselte az év eleji aszály, de az előző hetek esőzései miatt a későbbi burgonya jónak ígérkezik. A terméshozamok most nagyon változóak, még csak néhány hete tart a betakarítás, de a termelők szerint egyes területeken jó a termés, míg máshol kevésbé. Jelenleg a burgonyát Kelet-Angliában takarítják be, ahol a talajtípusok változatosak, és a betakarítást nem hátráltatja az eső.

Skóciában jelenleg kedvezőek a termesztési feltételek mind az étkezési, mind a vetőburgonya esetében, mivel a nagyon száraz május és június után júliusban sok eső esett. A fő betakarítás szeptemberben kezdődik. A terméshozamoktól függetlenül idén kevés lesz a mennyiség, mivel sok termelő a túl sok rossz év után felhagyott a burgonyatermesztéssel. A friss termékek kereskedelmét általában véve évek óta a nagy kiskereskedelem, újabban pedig a Brexit, majd a magas energiaköltségek és a munkaerőhiány nyomasztja. Sajnos a magas tőkeigény miatt nem várható, hogy a termelők visszaállnak burgonyatermesztésre. Bár az árak idén jobbak voltak, az infláció elvitte a termelők esetleges nyereségét.

A vetőmagtermesztők sem jártak jobban, a termelők elvesztették exportpiacuk nagy részét, amikor a Brexit után az európai piac lezárult előttük. Habár a brit termelők már elkezdték azon fajták termesztését, amelyek kitöltenék a rést, amely várhatóan akkor keletkezik, amikor már nem lesz európai vetőburgonya a piacon. A vetőmagtermesztők kiskapuja lehet, hogy Észak-Írországba kerül a brit vetőgumó, és az ottani termelés aztán Európába kerülhet, de ez csak kis léptékben fog megvalósulni, mivel Észak-Írországban nincs elegendő földterület vagy termelő ahhoz, hogy ezt nagyobb ütemben történjen meg. A vetőmag európai piacának megszűnése óta nem nyíltak új piacok a skót vetőburgonya számára, a termelők csak a jelenlegi piacokra koncentrálnak. A skót kormány még nem közölte a számadatokat, de várhatóan a vetőburgonyatermesztés sok-sok év óta először 10 000 hektár alá csökken.

 

Olaszország: Kiváló minőség és alacsonyabb hozam magas árakat eredményez

Emilia Romagnában, Olaszország egyik fő termesztési régiójában 25-30%-kal csökkent a burgonyatermelés. Ez az állandó kereslet mellett jelentős áremelkedéshez vezetett. Egy nagykereskedő szerint a termék átlagosan 1,15 euró/kg áron hagyja el a csomagolóraktárakat. A méretek nem túl nagyok, de a minőségük nagyon jó. Az előző két évvel ellentétben 2023-ban nem voltak nagy kártevő problémák, és a romlás is nagyon alacsony. A termelők számára az alacsonyabb terméshozamot a magas árak kompenzálják. A termelők számára a minimális referenciaár 0,50 euró kilogrammonként.

 

Spanyolország: Burgonyahiány van a piacokon

Kasztília és León egész területén már megkezdődött a burgonyabetakarítás, amelynek 20%-a már befejeződött. A szezon korán, július elején kezdődött, sőt egyes területeken már június végén. Voltak bizonytalan pillanatok, mert amikor elkezdődött, még mindig volt burgonya Andalúziából, Murciából vagy Levantéból, de meglepetésre megnyílt az export.

 

Dél-Afrika: Kivételesen magas árak

A burgonyaeladások növekedni kezdtek a piacon, de a mennyiségek 7%-kal alacsonyabbak, mint tavaly. A burgonyaárak kivételesen magasak, 78%-kal magasabbnak becsülik őket a tavalyinál. Ahogy Limpopo elkezdi növelni kínálatát, valamint a még betakarítás alatt álló Nyugati Szabad Állam is, a piac ellátottsága javulni fog, és ez lefelé irányuló nyomást gyakorol majd az árakra. Az átlagár még mindig 10 kg-os zsákonként 70 Rúpia felett van, az 1. osztályú burgonya esetében pedig meghaladja a 80 Rúpiát, sőt a durbani városi piacon a 90 Rúpiát, Fokvárosban pedig a 100 Rúpiát is eléri a helyben termesztett Sandveld burgonya ára. Ebben a szezonban kevesebb hektáron ültettek étkezési burgonyát (20 413 hektár) és az áramkimaradások negatívan befolyásolják a gazdaságok öntözési lehetőségeit is. Dél-Afrika burgonyából önellátó és a határokon túlra, például Mozambikba exportál.

A dél-afrikai friss termékpiacokon (a kiskereskedelem nélkül) idén eddig közel 60 millió 10 kg-os zsákot értékesítettek, ami - valószínűleg a magas ár miatt - elmarad az ötéves átlagtól.

 

Kína: A vetésterület több, mint 13%-kal nő az előző évhez képest

Az idei 2022/23-as burgonyaszezonban a termőterületek növekedése tapasztalható északon és délen (a téli termelésre), valamint Kína központi síkságain. Július közepén-végén kezdenek megjelenni a piacon az első újburgonyák. Idén az árak alacsonyabbak, mint tavaly, mivel a kínálat nőtt. Augusztusban és szeptemberben nagyobb árcsökkenés várható, amikor nagyobb mennyiségű burgonya érkezik a piacra. Ugyanakkor - bár a terület növekedett idén - a korábbi évek csökkenései miatt a teljes ültetvényterület még mindig valamivel a 2020/21-es szezon alatt van. A Középső-síkságon a májustól júliusig tartó hónapokban termelnek burgonyát. Itt a téli hónapok hideg időjárási viszonyai miatt az idén kissé alacsonyabb volt az össztermelés. Ez az év első felében magasabb burgonyaárszintet határozott meg.

 

Észak-Amerika: Nagyobb újtermésű burgonya-kínálat érkezik

Az észak-amerikai burgonyakínálat jelentős változás előtt áll, mivel az új termés betakarítása néhány régióban már megkezdődött. Regionálisan Delaware, Minnesota és Quebec már megkezdte a betakarítást, míg Idaho, Washington, Észak-Dakota, Massachusetts és a kelet-kanadai tartományok mind a megkezdése előtt állnak. Eközben a kereslet jó, még annak ellenére is, hogy a burgonya árai az egész szezonban történelmi magasságban voltak. Várható, hogy a nagyobb kínálat miatt az árak valószínűleg alacsonyabbak lesznek, és a kereslet esetleg megélénkülhet.

 

Forrás: Freshplaza.com

NAK / Katona Petra

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám