Mezőgazdasági termelés

A kajszi piaci helyzete jó, a hazánkban jó minőségben megtermett kajszi szinte korlátlanul értékesíthető itthon és külföldön is. Emiatt sokan szívesen foglalkoznak vele, annak ellenére, hogy nem tartozik a könnyen termeszthető gyümölcsfajok közé. Továbbá tudomásul kellene vennünk, hogy a kajszi hazánkban a termeszthetőség északi határán helyezkedik el, vagyis csak megfelelő termőhelyeken érdemes üzemi termesztésbe állítani.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Balaton-Ker-Tész közös szervezésében 2023. július 12-én megvalósult szakmai napon, Somogytúron újból előkerültek a kajszitermesztőket foglalkoztató kérdések, amelyek közül a legfontosabb az volt: akkor most milyen fajtákat telepítsünk?

 A fajtahasználat problémáival már nagyon régóta szembe kell nézni a termesztőknek, és az utóbbi időben ezek a problémák még inkább sokasodtak. A szakma különböző részterületeit művelő szakemberek találkozói jó alkalmat szolgáltatnak arra, hogy a legfontosabb kérdéseket megtárgyaljuk, és közösen próbáljunk megoldásokat találni a problémákra.

Kajszi szakmai tanácskozás Somogytúron (Fotó: NAK)

A kajszifajták nemesítését, új fajták előállítását az 1980-as, 90-es években világszerte főként állami tulajdonú intézetekben, egyetemeken folytatták. Ez fokozatosan átalakult, és ma már abszolút túlsúlyban vannak a magán nemesítő cégek. A kajszitermesztés térképére ránézve azt látjuk, hogy a legnagyobb termesztők a mediterrán térségben vannak, Spanyolországtól Görögországig. Ez olyannyira igaz, hogy a mediterrán országokban is a déli féltekére húzódik a nemesítés.

Érthető, hogy a magán nemesítők főként az itteni környezeti viszonyokra való fajtákat nemesítenek, mert ezekben az országokban lehet sok oltványt eladni. Dr. Szani Zsolt, a Nébih kajszi témafelelőse közelről látja a fajtaelismerés folyamatát. Előadásából kiderült, hogy ma kb. 200 Európai Unióban oltalmazott kajszifajta van, amelyek a magyar gazdák számára is elérhetők, de ezeknek csak egy része alkalmas a mi viszonyaink közé.

Szentpéteri Tamás szaktanácsadó a nemzetközi fajtahasználat tendenciáit elemezve, a friss piacon jól értékesíthető, tetszetős küllemű fajták előretörését emelte ki. A szupermarket láncokba beszállítók áruvá készítő gépsorokon osztályozzák és csomagolják a kajszit, ehhez a gömb alakú, nem kiálló bibecsúcsú, szilárd húsú, egységes méretű fajták felelnek meg. Egyre fontosabb követelmény a jó íz is, a fedőszín intenzitásának fokozása pedig ott tart, hogy vannak már körkörösen teljesen piros gyümölcsű fajták is. Ez viszont a betakarításnál jelent fokozott problémát, mert a szakma szabályai szerint tanult fedőszín borítottságot az alapszíntől nem igazán tudjuk megkülönböztetni. Így aztán az érés külső meghatározása, a betakarítás nehézségekbe ütközik. Az újdonságok hajszolásánál valószínűleg erre a nemesítők nem gondoltak. A szakemberek véleménye szerint ezek nem fogják leváltani a most jól bevált „kajszi küllemű” fajtákat, csak választékbővítők lesznek 10-20%-ban a piacon. Ezektől a fajtáktól magasabb árbevételt várnak a gazdák és a forgalmazók, azért foglalkoznak velük.

Az ültetvények művelési rendszere és technológiája is folyamatosan korszerűsödik, ezek számára is meg kell felelniük a fajtáknak. Európában ma legelterjedtebbek az 5×3 vagy 6×4 méretes sor- és tőtávolságra telepített, alacsony törzsű váza, kompakt váza faalakú ültetvények. Ezeket rendszeres, erős metszéssel tartják fenn, a termőrészek megújulása folyamatos, a koronák szellősök, jól benapozottak. Az optimális gyümölcsterhelést kézi gyümölcsritkítással állítják be.

A nagy kézi munka igény miatt sokan gondolkodnak új, gépesíthető megoldásokon. Ebben Olaszország északi része jár az élen, itt már a 2000-es évek eleje óta látunk támrendszeres, orsó fákkal kialakított ültetvényeket, újabban pedig kettő és három tengelyű fákat is. Ez utóbbit kandeláber koronának nevezik. Ezeknek a művelési rendszereknek a célja egy keskeny, sövényszerű lombfal kialakítása, amely a gépi virágritkítást, a gépi metszést és a precíziós műveletek elvégzését lehetővé teszi. Ha ezeket a lombfalakat 4-5 méter magasságig engedik, akkor önjáró platformokról lehet a szüretet elvégezni.

Dr. Szabó Zoltán, aki régóta foglalkozik a kajszi termesztésével és kutatásával is, a termésbiztonság megteremtésének fontosságát hangsúlyozta. Ez nagyon összetett kérdés, de fontos eleme a fajtaválasztás. Több termesztő körzetből is vannak tapasztalatai a fajtákról, sokszor egy-egy fajta egészen másként viselkedik különböző helyeken. Mivel az utóbbi időben egyre több betegség tizedeli a kajszifákat, fontos szempont számára a fajták kiválasztásánál a betegségekkel szembeni ellenálló képesség. A nemesítők egyre több vírusrezisztens fajtát állítanak elő, érdemes ezeket kipróbálni nálunk is.

A 2000-es évek elején jelent meg hazánkban nagy arányban a kajszi fitoplazmás betegsége, emiatt nagyon sok fa kipusztult az ültetvényekben, de a pusztulás mértéke egy-egy fajtánál a termőhelytől és az alanytól függően nagyon eltérő volt. A baktériumos betegségek régóta itt vannak nálunk is, újabban azonban nemcsak ágrákosodást, ágelhalás okoznak, hanem a tüneteik megjelennek egyes fajták gyümölcsein is. Hiába vannak nagyon jó fajtáink, ha a betegségek tünetei eladhatatlanná teszik a termésüket. A fajták virágrügy-képzési hajlama is nagyon eltérő. A sok virágrügyet és virágot hozó, emellett öntermékenyülő fajták termésbiztonság szempontjából előnyt élveznek, ugyanakkor számolnunk kell a jó években a fokozott gyümölcsritkítási igényükkel.

A kajszitermesztés egyik fő nehézségét nálunk a fajták fagyérzékenyége okozza. Erről szólt Dr. Szalay László szakmai napon megtartott előadása. A MATE (és jogelődjei) Gyümölcstermesztési Tanszékén jövőre lesz 30 éve, hogy a kajszifajták fagy- és télállóságának részletes vizsgálatát elkezdték, ami kétféle módszerrel történik. Egyrészt szabadföldi felvételezésekkel a természetes fagykárok után, másrészt mesterséges fagyasztásos kísérletekkel. A hosszú időn át végzett szabadföldi vizsgálatokkal jól el lehet különíteni a fajtákat fagytűrésük szerint. A laboratóriumi kísérletek pedig arra jók, hogy a fagytűrőképesség változását is nyomon tudjuk követni.

Az áttelelő szervek fagyállósága folyamatosan változik. A tél első felében egyre fagytűrőbbé válnak, majd a tél második felében fokozatosan elveszítik fagytűrő képességüket. December végén, január elején, amikor a legfagytűrőbbek, sok éves átlagban a magyar fajták virágrügyeinek fagytűrési középértéke -20 °C és -25 °C közötti tartományban helyezkedik el. A hosszú idősorú vizsgálatok azt mutatták, hogy a fajtára jellemző legjobb fagyállóságot csak akkor érik el a virágrügyek, ha ehhez kedvezőek a feltételek. Elsősorban az kell hozzá, hogy ősszel fokozatosan csökkenjen a hőmérséklet, és december eleje után tartósan fagypont alatt legyen. Ez segíti az áttelelő szervek edződését. Enyhe teleken nem tudnak megfelelőképpen megedződni. Ha a tél második felében is enyhe az időjárás, akkor pedig gyorsan lecsökken a fagytűrésük. A nagymértékben ingadozó téli hőmérséklet szintén káros számukra.

A genetikailag programozott fagytűrés kialakulásához természetesen nagyon fontos az is, hogy a növényeink jó kondícióban és jó egészségi állapotban legyenek, jól fel tudjanak készülni a télre. A virágzási időszakban is gyakoriak a fagykárok, különösen a korai virágzású években. Zárt csészebimbós állapotban -10, -14 °C-ot is elviselnek a virágszervek, teljes virágzásban azonban már néhány fokkal a fagypont alatti hőmérséklet is jelentős fagykárt okoz, ha nincs fagyvédelmi rendszerünk.

Gara Miklós, a Boglár-Kert Kft. vezetője, a rendezvény házigazdája részletesen beszélt az itteni kajszi termesztési körzet kialakulásáról és mai helyzetéről. A kertlátogatás során pedig bemutatta az egyik ültetvényt és válaszolt a felmerülő szakmai kérdésekre. Karád és Somogytúr térségében, a Balaton déli partvidékén lévő dombokon gazdálkodnak. Az ültetvények 170 és 300 méter közötti tengerszint feletti magasságú fennsíkokon és keleti fekvésű domboldalakon helyezkednek el. Ezek nagyon jó termőhelyek a kajszi számára. A fagyos hajnalokon a hideg levegő lefolyik a völgyekbe, ez jelentősen csökkenti a fagyveszélyt. A kedvező mikroklíma kialakulásához a Balaton nagy vízfelületének hőmérséklet kiegyenlítő hatása is hozzájárul. Az elmúlt 45 évre visszatekintve eddig nem sűrűn fordult elő jelentős fagykár az ültetvényekben. Csupán 1978-ban, majd 1998-ban fagytak el nagymértékben a virágok. Az utóbbi években azonban ezen a kiváló termőhelyen is egyre gyakoribb a terméskiesés. Idén is elvitte a fagy a korai fajták virágait, csak a későn virágzó és fagytűrőbb fajtákon van termés, azokon sem bőségesen.

A szakmai nap tanulsága, hogy tökéletes fajta nincs, mindegyiknek vannak kedvező és kedvezőtlen tulajdonságai. A fajtaválasztás mindig kompromisszumot jelent, a lehető legtöbb információt összegyűjtve, helyben néhány évig kipróbálva érdemes belevágni egy-egy új fajta nagyobb arányú telepítésébe.

A tikkasztó hőség ellenére is úgy gondoljuk, rendkívül tartalmas szakmai rendezvényt sikerült megszervezni, az ültetvényben záporoztak a kérdések, sokszor a jeles szakértőknek is hosszas megfogalmazással sikerült a feltett kérdéseket kielégítően megválaszolni. Ez is mutatta a kajszi téma összetettségét. A házigazdának, Gara Miklósnak és a Balaton-Ker-Tész Szövetkezetnek nagyon köszönjük a szakmai rendezvény lebonyolításában és az ültetvény biztosításában való szívélyes és példás közreműködést.

Összegzésképpen továbbra sem hangsúlyozhatjuk eléggé, hogy a napjainkra megváltozott klímánk miatt üzemi termesztésbe csak a faj szempontjából optimális termőhelyre szabad kajszit ültetni. Ennek szem előtt tartása mellett, a legoptimálisabb termőhelyen is csak a legfagytűrőbb fajták tudnak viszonylagosan jól és megbízhatóan teremni.

NAK / Komma László

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám