Mezőgazdasági termelés

A világ csemegeszőlő-termelése 2022/23-ban az előrejelzések szerint 1,1 millió tonnával 27,3 millió tonnára emelkedik, már negyedik éve mutatva növekedést. A kedvező termesztési feltételek Kínában és Törökországban ellensúlyozzák a chilei és indiai veszteségeket. Míg az export várhatóan változatlanul 3,7 millió tonna marad, a nagyobb kínai és perui exportkínálattal ellensúlyozva a chilei és dél-afrikai csökkenést.

Kína

A kínai termelés a becslések szerint 620 000 tonnával 12,6 millióra emelkedik a jó termesztési feltételek miatt, valamint a mezőgazdasági technikák folyamatos fejlesztése is növeli a terméshozamot. A nagyobb kínálat várhatóan 390 000 tonnára növeli az exportot, főként az ázsiai piacokra, különösen Thaiföldre és Vietnamba. A behozatal várhatóan változatlanul 180 000 tonna marad.

 

Törökország

A termelés várhatóan 380 000 tonnával 2,2 millióra emelkedik, egyrészt a tavalyi fagykárok utáni regenerálódás miatt, másrészt a jó termőhelyi feltételek is javítják a terméshozamot. A 3 éve tartó exportemelkedés után az előrejelzések szerint a kivitel 39 000 tonnával 225 000 tonnára csökken a magasabb kínálat ellenére. Ez az ukrán kereslet gyengülésére vezethető vissza, valamint az Oroszországgal és Szaúd-Arábiával folytatott kereskedelem növekedésére. A nagyobb termelés és a csökkent export várhatóan ismét 2 millió tonna fölé emeli a fogyasztást.

 

India

Az indiai termelés az előrejelzések szerint csaknem változatlanul 2,9 millió tonna marad, mivel a nehéz- és szokatlan esőzések már a második egymást követő évben akadályozzák a termelést és csökkentik az exportminőségű csemegeszőlő mennyiségét. A mazsola iránti növekvő belföldi kereslet szintén a mazsola előállítás felé tereli a csemegeszőlőt, ami tovább csökkenti az exportkínálatot. Az export várhatóan 20 000 tonnával 255 000 tonnára csökken a következő évben a termelés csökkenése miatt, ez különösen Bangladest fogja érinteni, ami India egyik legjelentősebb felvevő piaca.

 

EU

Az EU termelése várhatóan két év veszteség után újra fellendül, az új magnélküli fajták termőre fordulása végett Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában, így 161 000 tonnával 1,6 millióra növelve a termelést. A becslések szerint a fogyasztás 2 millió tonna fölé emelkedik a nagyobb kínálat, továbbá a magas fuvardíjak és szállítási költségek miatt az export 170 000 tonnán marad. Az import szinte változatlanul 590 000 tonna marad, a Chiléből származó nagyobb mennyiségű szállítmányok miatt, míg kevesebb mennyiség érkezik Dél-Afrikából és Brazíliából.

 

Amerikai Egyesült Államok

Az amerikai termelés a becslések szerint 811 000 tonnára zsugorodik, ami a negyedik egymást követő évben jelent csökkenést, mivel a nem megfelelő vízellátottság továbbra is hatással van a termelésre, a fagy pedig a terméshozamra. A csökkentett kínálat várhatóan enyhén, 247 000 tonnára csökkenti a kivitel mennyiségét, beleértve a legfontosabb piacokra, mint Kanada és Mexikó felé irányuló exportot is. Az import az előrejelzések szerint 746 000 tonnás rekordszintre emelkedik, amit a nagyobb mértékű perui termelés és a május-áprilisi forgalmazási időszak elején Chiléből érkezett megnövekedett szállítmányok okoznak. Az Egyesült Államok exporthányada a termelésből 30 százalékra csökkent (az átlagos 35 százalékról, ami 2017/18 és 2021/22 között volt jellemző), ami a magasabb importtal együtt a fogyasztás növekedését eredményezte 1,3 millió tonnás rekorddal.

 

Peru

A perui termelés várhatóan a nyolcadik egymást követő évben emelkedik, a jó termőhelyi feltételek és az új telepítésekből származó nagyobb hozamok, több mint 50 000 tonnával 766 000 tonnára növelik a kínálatot. A termeléssel összhangban az export a becslések szerint közel 60 000 tonnával 595 000 tonnára emelkedik a növekvő exportnak köszönhetően Észak-Amerikába, különösen az Egyesült Államokba irányuló kivitel miatt. Ha ez megvalósul, Peru megelőzné Chilét a világ legnagyobb exportőreként és a világ kilencedik legnagyobb termelőjévé válna.

 

Chile

A chilei termelés az előrejelzések szerint közel 70 000 tonnával 725 000 tonnára csökken a kedvezőtlen termesztési körülmények és az alacsonyabb termőterület miatt. Egyes termelők a régebbi fajtákat új, nagyobb hozamú fajtákra cserélik, míg más régiókban az csemegeszőlő helyére jövedelmezőbb növényeket telepítenek, többek között cseresznyét és diót, ami ellensúlyozza a nagyobb hozamú ültetvényekből származó nyereséget. A kínálat csökkenése várhatóan 53 000 tonnával 555 000 tonnára csökkenti az exportot.

 

Ausztrália

Ausztrália termelése várhatóan 200 000 tonnára emelkedik, mivel a heves tavaszi esőzések néhány termelő számára kihívást jelentettek a betegségek kezelésében. Az előrejelzések szerint az export a COVID-19 okozta kétéves csökkenés után 20 000 tonnával 130 000 tonnára emelkedik, a javuló szállítási logisztika végett, különösen a Kínába irányuló szállítmányok esetében. Ugyanakkor a hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatti késői szezonkezdet várhatóan korlátozza a szezon végére teljesen beérő mennyiségeket, ezáltal akadályozva a nagyobb fellendülést.

 

Forrás: fas.usda.gov

NAK / Csép Adrienn

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám