Mezőgazdasági termelés

Időjárás

Az átmeneti szárazabb periódus után az elmúlt napokban újra csapadékosra fordult az időjárás. Különösen az ország déli részén, még az általában csapadékhiányos Dél-Alföldön is hullott számottevő mennyiségű csapadék. Az előrejelzések szerint a következő napok várhatóan szintén esősek lesznek, a levegő páratartalma magas marad.

A napi átlaghőmérséklet az elmúlt 10 napban ismét meghaladta a sokéves átlagot, bár annál csak 1-2 oC-kal volt magasabb. Napközben azonban már most is jelentős a felmelegedés, és várható, hogy a következő napokban a napi középhőmérséklet is 21-24 oC közé fog emelkedni. Ez a párás, meleg idő kifejezetten kedvez a legtöbb gombás betegség kifejlődésének.

Az elmúlt 10 nap csapadékösszege

Az elmúlt 10 nap átlaghőmérséklete

Fenológia:

A párás meleg a napraforgó növekedésének is kedvez. A növények az elmúlt hét során gyors fejlődésnek indultak. Szinte napok alatt fejlődtek ki új levélpárok, a szárközök megnyúltak, és megjelent a bimbókezdemény a tenyészőcsúcs levelei között. Már nem halogatható sokáig a sorközművelés, hiszen a kultivátor nem sokáig tud már bemenni az állományokba, és ez az utolsó lehetőség a gombák elleni védelemre is azoknak, akik normál szántóföldi kerettel szeretnék a napraforgó kezelését elvégezni. Hamarosan már csak a hidas permetezés lehetősége marad.

Gombás betegségek:

A jelenlegi csapadékos, meleg időjárás ideális a száron megjelenő korai gombás betegségek kifejlődésének. Megfelelőek a környezeti feltételek a fekete szárfoltosság (Leptosphaeria lindquistii, (anamorph: Phoma macdonaldii)) és a fehérpenészes szártőkorhadás (Sclerotinia sclerotiorum) számára. De már megindulhatott a szürkepenész (Botryotinia fuckeliana) szárfertőzése is, amennyiben fertőzőanyaga jelen van a területen.

Védekezés:

A korai szár- és levélfertőzések ellen a hatékony védekezést preventív jelleggel, a napraforgó 8-10 leveles állapotában kell elvégezni. Ez praktikusan a sorközművelés időszaka, amikor a kultúrnövény kb. 50 cm magasságú, és ebben a stádiumban rendszerint már a bimbókezdemény is kitapintható a tenyészőcsúcs levélkéi között. Nem ajánlatos az első kezeléssel túl sokáig várni, hiszen még a bimbó kiemelkedéséig halasztott kezeléssel sem lehet a virágzáskori tányérvédelmet megspórolni, azonban elveszítjük a preventív időzítés adta biztonságot és hatékonyságot, hiszen itt kuratív hatásra nem számíthatunk.

Javaslat:

A termelői igényekhez igazodva többféle javaslatunk is van a napraforgót fertőző gombás betegségek széles skálája elleni védelemre:

 • Amennyiben a korai időszakban végzett kezelésnek a gombák elleni védelem mellett az is cél, hogy kihasználja a növekedésszabályozás növénymagasságra, növényalakra és növényélettanra gyakorolt pozitív hatásait, akkor javasoljuk a Magyarországon egyedülálló, új napraforgó növekedésszabályozó hatóanyagkombinációt: mepiquat-klorid + piraklostrobin + prohexadion-kalcium, amelyet mindig a vele együtt kapható ammónium szulfáttal együtt kell alkalmazni.
 • Amennyiben a kezelés célja kizárólag a gombás betegségek elleni védelem a növény fejlődésének későbbi fázisaiban (BBCH 55 után), akkor használjon boszkalid + dimoxistrobin tartalmú gombaölő szert, mely két nagy hatékonyságú és eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag kombinációja.

NAK / Balázs Viktor

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám