Mezőgazdasági termelés

Míg Hollandiában a szokásosnál nagyobb mértékben csökkent a paradicsom ára 2023 áprilisában, addig az EU-ban összességében áremelkedés volt tapasztalható, ami aggodalomra ad okot a fogyasztással kapcsolatban.

Hollandia: A paradicsom sikeresen túléli a válságévet

A tavasz mérsékelt volt Hollandiában és Belgiumban, aminek következtében egyes termelők a termés elmaradásáról panaszkodnak. A paradicsom ára a közelmúltban változatlanul jóval meghaladta az ötéves átlagot, sőt néha a 2022-es rekordárakat is meghaladta. Áprilisban az árak csökkenni kezdtek. Ennek ellenére a 21. héten ez átlag feletti árakat hozott a 2022 előtti évekhez képest.

Eközben a termelők már a következő éven is gondolkoznak. Egyes termelők már tavaly télen LED-es világítás alatt termesztettek, és még sok termelő tervezi ezt a következő télen, de néha még mindig HPS-sel kombinálva, mert túl nagy lépés egyszerre a teljes LED-es megvilágításra átállás. A LED alatti termesztés energiahatékonyabb, de másfajta termesztéstechnológiát is igényel, ezért megfontoltan kell tervezniük a termelőknek.

Hollandia legnagyobb mezőgazdasági bankja nemrégiben éppen egy paradicsomrendezvényen jelentette ki, hogy a termelők csodálatos módon jól átvészelték az elmúlt válságos évet. A dolog lényege azonban az, hogy az ehhez szükséges bevételre úgy tűnik, intelligens energiagazdálkodással tettek szert, nem pedig paradicsom eladásával. A még mindig mindenütt jelenlévő ToBRF vírus (barna termésráncosodás) miatt kockázatos a termesztés. A kihívások ellenére azonban több termelő is új üvegház építése mellett döntött.

Németország: A helyi termékek erősek maradnak az árak csökkenésével

A német piacokon nyilvánvalóan a holland és belga eredetű paradicsom dominált. A választékot elsősorban olaszországi, németországi, franciaországi és törökországi szállítások egészítették ki. A kínálat nőtt, és meghaladta a helyi keresletet. Ez elkerülhetetlenül az árak eséséhez vezetett. A korábbi árszintet helyenként csak a helyi termék tudta tartani.

Egyesült Királyság: A költségek az egekbe szöknek, veszteséges termelés

Jelenleg több száz tonna paradicsom kerül anaerob biomassza-erőművekbe az Egyesült Királyságban. A termesztők a magas energiaköltségek miatt pár hónapot késleltették az ültetést, de már teljes a termelés. Eközben a spanyol termés, amely általában mostanra kerülne be, a hideg időjárás miatt elmaradt. A holland termelők az energiaköltségek miatt is elhalasztották az ültetést, így javában megtalálhatóak a kínálatban.

A termelők többsége túl kicsi, miközben a költségek az egekbe szöknek, normális esetben évente 2-3 ültetés a jellemző, de a legtöbb termelő csak kétszer, vagy akár csak egyszer ültet a veszteség csökkentése érdekében.

Olaszország: A paradicsom ára enyhén csökken, de továbbra is magas

Az árak kissé csökkentek, de továbbra is meglehetősen magasak. Ez azért van így, mert korábban csak Szicíliából volt termék, most viszont Lazióból, illetve a zöld típusnál Venetóból is nagyobb a verseny. A 22. héten a nagykereskedelmi árak a következők voltak: a szilvaparadicsom 3,50 euró/kg, a koktélparadicsom 2,50 euró/kg, a fürtös pedig 1,90 euró/kg körüli áron kelt el. A venetói zöld beefsteak paradicsom (húsparadicsom) ára körülbelül 1,70-2 euró/kg. A szupermarketekben az ár meghaladja a 13 euró/kg-ot, hiszen 300 grammos tálcákban 3,99 euróért árulják. A fogyasztó ezt nem veszi észre, de a kilogrammonkénti ár nagyon magas. A piacokon jó minőségű, nem túl magas holland fürtös paradicsom is található, melynek ára 1,20 euró/kg.

Szicíliában a hosszú téli ciklusokat most rövid nyárira váltják. A téli paradicsommal kapcsolatban a tavalyi szezonhoz képest az idén korábban véget ért a szezon, mert a magas hőmérsékletekkel jellemezhető október, november és december hónapok előrehozták a paradicsom érését, ami termékkoncentrációt eredményezett egy kis időre. Visszatért a fürtös paradicsom is a termesztésbe, amelynek mennyisége drasztikusan csökkent az elmúlt években a kitörést követően.

Spanyolország: Harminc százalékkal csökkent a paradicsom forgalma

A paradicsom átlagára Spanyolországban az előző héthez hasonló értéken maradt, a forgalmazott mennyiségek pedig mintegy 30%-kal csökkentek az előző héthez képest. A fürtös paradicsom az a kereskedelmi típus, amelynek a mennyiségei nagyobb mértékben csökkentek ebben az időszakban. A főként exportorientált paradicsomfajtákat a helyi európai termesztésűek váltják fel a boltokban, ami május eleje óta az átlagár fokozatos csökkenéséhez vezet.

A helyi piacon forgalmazott kereskedelmi paradicsomfajták ára a legmagasabb, mivel nagy méretük miatt nincs éles konkurenciájuk a félsziget más régióinak termesztésében.

Magyarország: Tovább csökkennek a belföldi árak

A hazai termelés körülbelül 75-80%-át teszi ki a fürtös és bogyós paradicsom, míg a koktél és cseresznyeparadicsom típusok 20-25%-át. Az első félévben tovább csökkentek a paradicsom árak, a 22. héten a bogyós paradicsom nagybani ára 675 Ft, a fürtös paradicsomé pedig 790 Ft körül alakul, ami az előző évhez képest 10-20%-os növekedést mutat. Az export szempontjából az első negyedévben Romániába került a legtöbb hazai paradicsom, majd Csehországba, Szlovákiába és Ausztriába. A téli hónapokban még mindig rá vagyunk hagyatkozva az importra, amely az áprilisi időszakban fordult át. Áprilistól mind fürtös és koktélparadicsomból már önellátóak vagyunk, így ettől az időszaktól növekszik meg az export is, főleg a fürtös paradicsom kerül nagy mennyiségben exportra.

Marokkó: A termelők biztosítékokat várnak az exportkorlátozásokkal kapcsolatban

A marokkói paradicsomexport szezonja a végéhez közeledik, néhány termelő kivételével, akik hosszúkás paradicsomot és cseresznyeparadicsomot termesztenek, amelyeket elsősorban a brit piacra szánnak. A szezont a rossz éghajlati viszonyok, a növény-egészségügyi problémák és a kormány által bevezetett exportkorlátozások jellemezték. A termelők párbeszédet kérnek a kormánnyal, és biztosítékot arra, hogy a következő szezonban nem vezetnek be exportkorlátozásokat. A marokkói export ennek ellenére továbbra is növekszik, szemben a spanyollal. Már a tavalyi évben is 21,34%-kal meghaladta a spanyol exportot, amely a termőterület erőteljes növekedésének köszönhető.

Dél-Afrika: A paradicsom iránti kereslet a párás időjárás ellenére is nőtt

Dél-Afrikában hideg és csapadékos volt az időjárás, ami sem a paradicsomtermelésnek, sem a fogyasztásnak nem kedvez. Nem a szokásos március-áprilisi átállás volt, állapítja meg egy paradicsomkereskedő, az ország északi és déli részén egyaránt esett az eső.

Ha a Limpopo téli paradicsomtermést nem befolyásolja a kedvezőtlen időjárás, az árak júniusban a nagy kínálat miatt nyomás alá kerülhetnek. A kereskedők szerint a piaci kereslet visszafogott, és a gazdaság állapota árulkodó, míg a fokföldi paradicsomtermelők kétszer is meggondolják, hogy a szállítási költségek miatt Gautengbe küldjék-e a paradicsomot. De a fő kihívást a vízszivattyúk, a csomagolóházak, a mosógépek áramellátása jelenti. Ez hatalmas összegekbe kerül a gazdáknak, amely most a termelési költség 48%-át teszi ki.

Azerbajdzsán: 2023 első negyedévében 24 491 kg paradicsomot exportált, 22,9%-kal kevesebbet, mint 2022 január-márciusában. Az elsődleges importőr Oroszország volt, az összes export 97,5%-a került ide.

Üzbegisztán: A magas hőmérséklet miatt az üvegházi komplexumok megszakítják a termelést, csökkentik az exportot. Továbbá a Karantén és Növényvédelmi Ügynökség cáfolta az üzbegisztáni paradicsomban lévő bronzfoltosság vírusról szóló jelentéseket, miszerint több tízezer tonna exportban lett volna vírussal fertőzött áru.

Forrás: Freshplaza.com, Tridge. com

NAK / Katona Petra

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

[pb_row background="none" border_width_value_="0" border_style="solid" border_color="#000" width_unit="%" div_padding_top="10" div_padding_right="15" div_padding_bottom="10" div_padding_left="15" ][pb_column span="span3"][pb_text el_title="youtube" width_unit="%" enable_dropcap="no" appearing_animation="0" ]

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám