Mezőgazdasági termelés

Az európai almakészletek májusban 17,4%-kal voltak alacsonyabbak, mint 2022-ben a WAPA, az Alma- és Körte Világszövetség szerint, amely közzétette a 2023. május 1-jei alma- és körtekészlet adatokat. Európában az almakészletek 17,4%-kal csökkentek 2022-hez képest, 1 270 523 tonnát elérve, míg a körtekészletek 40,1%-kal csökkentek, 100 524 tonnára. Az Amerikai Egyesült Államokban az almakészletek 2023. május 1-jén 766 688 tonnát tettek ki (2,3%-kal alacsonyabb 2022-hez képest), míg a körtekészletek 40 968 tonnára nőttek (2,5%-kal több, mint 2022-ben).

 1. táblázat: májusi európai almakészletek (forrás: wapa-association.org)

 1. táblázat: májusi európai körtekészletek (forrás: wapa-association.org)

Az almakészletek csökkenését a következő fajták csökkenése okozta: a Golden Delicious 29,4%-kal, az Idared 27,7%-kal, a Jonagold 40%-kal, a Gala 22,1%-kal, a Granny Smith 0,6%-kal, a Fuji pedig 45,1%-kal. Mindeközben a Cripps Pink 63,7%-kal nőtt, a Red Jonaprince pedig 7,7%-kal.

Az EU-ban a körtekészletek 100 524 tonna volt, ami 40,1%-os csökkenést jelent. A Conference fajták csökkenése 28,3%-os volt, míg az Alexandrina 31,7%-kal nőtt.

3. táblázat: alma fajták készletei Európában (forrás: wapa-association.org)

4. táblázat: körte fajták készletei Európában (forrás: wapa-association.org)

Az Egyesült Államokban az almakészletek 2023. május 1-jén 766 688 tonnát tettek ki (2,3%-kal kevesebb, mint 2022-ben), míg a körtekészletek 40 968 tonnára nőttek (2,5%-kal több, mint 2022-ben). A fajták tekintetében a Fuji 14,9%-kal, a Gala 36,5%-kal magasabb, míg a Golden Delicious 15,6%-kal csökkent, valamint a Granny Smith 38,6%-kal alacsonyabb.

Az amerikai körtefajták közül a Bosc kobak 12,6%-kal csökkent, a Red Anjou pedig 9,7%-kal.

Forrás: wapa-association.org, freshplaza.com

NAK/ Csép Adrienn

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám