Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé, melyben az Eat-Lancet Bizottság által kiadott referencia-étrend tápértékbeli és mikrotápanyagbeli hiányosságaira hívta fel a figyelmet.

Mint ismeretes az Eat-Lancet Bizottság 2019-ben közzétett, nagy visszhangot keltő jelentése meghatározta az egészséges étrend megvalósításához szükséges legjelentősebb tudományos célokat, továbbá azon erőforrásokat, amelyekre a globális élelmiszer-termelés rendkívül jelentős hatással bír. A jelentésében bemutatott ”bolygóbarát egészséges étrend” ösztönözte a gyümölcs és zöldségfélék fogyasztásának növelését, valamint szorgalmazta a vörös húsok és a cukor globális fogyasztásának 50%-kal történő csökkentését 2050-re.

Az EAT-Lancet referencia-étrend azonban tápanyaghiányos – állítja egy 2023 márciusában megjelent új tanulmány. A kiadott tanulmány megbecsüli az EAT-Lancet Bizottság által javasolt – ”mind az emberek, mind pedig a bolygó számára egyaránt egészséges"-ként aposztrófált – globális referencia-étrend valamennyi tápértékbeli és mikrotápanyagbeli hiányosságát.

Számos szakértő korábban aggodalmának adott hangot, mivel ez a fenntartható és egészséges táplálkozást globálisan mindenki számára biztosítani hivatott étrend elsősorban az úgynevezett magasan feldolgozott és állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának korlátozásán és a növényi eredetű élelmiszerek bevitelének jelentős növelésén alapul. Valójában azonban a szakértők szerint az étrendi ajánlásban szereplő hús és állati eredetű élelmiszerek mennyisége túl alacsony és nem elegendő ahhoz, hogy az fedezze a lakosság tápanyag szükségleteit, különösen az alapvető mikrotápanyagok tekintetében, amelyek az állati eredetű élelmiszerekben nagyobb számban és biológiai úton jobban hozzáférhető formában vannak jelen.

Fotó: ELV – Micronutrient shortfalls of the Eat-Lancet Diet

 

A most kiadott új tanulmány azt mutatja, hogy az EAT-Lancet féle ”bolygóbarát egészséges étrend” nem megfelelő mennyiségben tartalmaz olyan alapvető mikrotápanyagokat, mint a B12-vitamin, az A-vitamin, a folsav, a kalcium, a vas és a cink, mely tápanyagok hiánya különösen az olyan kiemelt népességcsoportok, mint például a reproduktív korú és a várandós nők, a gyermekek, az idősek esetében hordoznak kiemelt egészségügyi kockázatot. A kutatók szerint ezen hiányok pótlásához jelentős változtatásokra van szükség a kiadott étrendben, abban növelni szükséges az állati eredetű élelmiszerek arányát és csökkenteni a magas fitát tartalmú növényi eredetű élelmiszerekét. Még ha a növényi alapú élelmiszerek egészségesnek is számítanak, egyesek gazdagok például olyan antinutritív alkotóelemekben, mint a fitátok, amelyek akadályozzák bizonyos tápanyagok felszívódását.

Emiatt a növényi eredetű élelmiszereknek az állati eredetű termékek rovására történő túlzott fogyasztása jelentős hiányállapotokat és alultápláltságot okozhat. A kiadott tanulmány szerint a mikrotápanyagok tekintetében kielégítő és teljes értékű étrend eléréséhez táplálékkiegészítők vagy az úgynevezett dúsított élelmiszerek – melyek olyan élelmiszerek, amelyekhez a feldolgozás során vitaminokat, ásványi anyagokat, vagy egyéb táplálkozás-élettanilag fontos anyagokat adtak – nélkül a hús és az állati eredetű élelmiszerek arányát 14%-ról 27%-ra kellene növelni a teljes kilókalóriára vetítve, a fitátok mennyiségét a vas és a cink felszívódásának javítása érdekében 1 985 mg-ról 1 021 mg-ra kellene csökkenteni, és a teljes és finomított gabonák 3:1 arányát kellene megengedni.

Az élelmiszerek több ezer, egymással kölcsönhatásban lévő, bonyolult mátrixba kötött vegyületet tartalmaznak, amely vegyületek pozitívan befolyásolhatják az anyagcserét és az egészséget és amelyeknek egy része nem ismert és mesterségesen soha nem helyettesíthető. Ezek az eredmények azért fontosak, mert új bizonyítékot szolgáltatnak arra vonatkozóan, hogy a főként minimálisan feldolgozott, egészséges növényi eredetű élelmiszerekből álló, de alacsony mennyiségű állati eredetű élelmiszert tartalmazó étrend valószínűleg nem biztosít kielégítő mértékű tápanyagot, különösen olyan ásványi anyagok tekintetében, mint a vas, a kalcium és a cink.

A megfelelő tápanyagellátottság táplálékkiegészítők és/vagy dúsított élelmiszerek nélküli biztosításához a tápanyagban gazdag élelmiszerek, például halak, kagylók, magvak, tojás és marhahús arányát növelni, valamint a magas fitáttartalmú élelmiszerek, például teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és diófélék mennyiségét csökkenteni szükséges.

Kulcskérdés továbbá az is, hogy mekkora prioritást kell adni a környezetvédelmi kérdéseknek a megfelelő tápanyagellátottság biztosíthatósága és a lakosság egészségének a rovására.

Dilemmák: A tápanyagban gazdag élelmiszereket előnyben kell-e részesíteni a környezet kárára? Előnyben kell-e részesíteni az élelmiszer dúsítást és a táplálékkiegészítőket egy olyan étrend rovására, amely elsősorban tápanyagban gazdag ételeket tartalmaz? A környezet megőrzését kell-e előnyben részesíteni a megfelelő tápanyagellátás rovására?

Kétségtelen, hogy fenntartható és regeneratív módon kell előállítanunk minden állati és növényi eredetű élelmiszert a helyi ökoszisztémákkal összhangban és bolygónk tűrőképességének határain belül. A jövőbeli erőfeszítések során lehetőség szerint kontextus-specifikus, helyi adatok felhasználásával kialakított iránymutatásokat kell figyelembe venni a vonatkozó politikai döntéshozatal és programtervezés megalapozása érdekében. A tanulmány szerzői azt ajánlják, hogy a "bolygó-szintű" egészséges étrend helyett talán jobb lenne olyan, az adott helyi viszonyoknak megfelelő étrendeket összeállítani, amelyek összhangban vannak a lokális tápanyagigényekkel, a helyi táplálkozási irányelvekkel és amelyek figyelembe veszik a különböző kulturális kontextusokat és környezeti feltételeket egyaránt.

Az egészséges és fenntartható táplálkozás mindenki számára lehetséges, de ehhez hihetetlen erőfeszítésekre és összefogásra van szükség a társadalom, a kormányok, a tudományos élet és a civil társadalom részéről. Az emberi egészség és a környezet megóvása korunk két legnagyobb kihívása, amelyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Egyiket sem hagyhatjuk hátra a másik rovására!

Forrás: ELV – Micronutrient shortfalls of the Eat-Lancet Diet

 

                            

 

NAK / Borovka Zsuzsa

 

 

 

           

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Ha Ön kamarai tag, akkor a belépést követően szakterületét, tevékenységét érintő személyre szabott információkat, híreket olvashat, illetve az e-Irodában ügyeket intézhet.

Amennyiben Ön még nem rendelkezik kamarai azonosítóval, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.


Lépjen be a kamarai azonosítója és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám