Mezőgazdasági termelés

Már tűkön ültek a növényvédősök a szőlőültetvényekben is, kezdték volna a permetezéseket, de esett az eső. Ahol most be tudnak menni a traktorok a felázott talajú sorok közé, ott végre beindulhattak a permetezőgépek. Azok a kertészek könnyebb helyzetben voltak, akiknek a lakóházuknál van a kertjük és ki tudtak „szaladni” a növényeikhez és el tudták végezni a permetezést pl. egy derült, száraz délutánon. Ők már többször is le tudták permetezni a szőlőt és fertőzésmenetes levelekkel várhatták a virágzást. Elsősorban a lisztharmatot célozták meg és a jól bevált gyakorlat szerint elegendő volt, ha csak a kontakt kénes gombaölőket használták. (A peronoszpórától még nem kellett félni, de aki rezet is tett a permetlébe természetesen az sem követett el hibát.)

Aki most jut ki a szőlőjéhez, annak a kertbarátnak a kéntartalmúak mellé egy felszívódó gombaölőt is javaslok. Egyrészt a kimaradt permetezések pótlására, másrészt pedig, mert a jövő hét közepére újabb esőket jósolnak. Az érzékeny fajtáknál is bevetném azokat a felszívódókat (szaknyelven szisztemikus készítményeket), amelyekkel egyébként egy átlagos évben a virágzás után, fürtmegnyúlásnál kezdenek el permetezni.

Bármelyik kéntartalmú gombaölőt választhatják, már folyékony változatban is kaphatóak. A felületen élő gombákat, rovarokat kiszárítják a narancsolaj tartalmú készítmények a kálium-hidrogén-karbonát hatóanyagú pedig a biotermesztésben is engedélyezett. Ezekkel is próbálkozhatnak.

Felszívódó hatóanyagok pl. a penkonazol, a piraklostrobin, a difenokonazol, a metrafenon és a ciflufenamid, stb. (Az azoxistrobint inkább csak szürkepenészre ajánlom.)

Az egyszerű anyagok közül a lecitint, a konyhasót, a szódabikarbónát, a talkumot, a tehéntejet és a mezei zsurlót javasolják. Szép kínálat, érdemes megnézni a részleteket is a NÉBIH honlapján.

A gomba további terjedése a helyi időjárás függvénye és ez szabja meg a permetezések gyakoriságát. Ebben csak a szőlősgazda tud dönteni. A későbbiekben újra elő lehet venni a kéntartalmú szereket. A fejlettebb bogyókat már nem tudja megtámadni a lisztharmat, de mindvégig követni kell a gombát a lombon is, mert a leveleken alakulnak ki azok az áttelelő képletek, melyekről jövő tavasszal indul a fertőzési hullám. Az egészséges levelekre az idén is szükségük van a tőkéknek, mert ezek termelik a cukrot a bogyókba.

Budapesten, Budakalászon, Győrben, Debrecenben és Siklóson is megindult a tarka szőlőmoly rajzása. Némely borvidékünkön tavasszal nagy gondot okoznak a hernyóik azzal, hogy megrágják a virágokat, máshol nem kell védekezni ellene. Amennyiben Önnél is kombinálni kell a permetlevet valamelyik rovarölővel, akkor ajánlom figyelmébe egy korábbi írásom.

Május 18-án Turcsek Orsolya szőlő-gubacsatka fertőzést fotózott Ócsán. A levélen jól ismerem a hólyagszerű tüneteit, de a virágzaton még nem láttam ilyen szintű fertőzést. Az idén már rügypattanáskor permetezni kellett volna. A kontakt kén már nem hatol át a nemezszerű bevonaton, a mélyhatású hexitiazox hatóanyagú atkaölő még talán gyérítheti az atkákat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. kép: szőlő-gubacsatka kárkép szőlőn (forrás: Turcsek Orsolya)

Már Budapesten, Budakalászon és Debrecenben is felragadtak az első cseresznyelegyek a ragacsos sárgalapokra. A legpontosabban a saját fánkra kiakasztott sárga színcsapdákkal lehet elcsípni a legyek megjelenését és kiválasztani a megfelelő rovarölő szert. (A népi megfigyelés szerint a gyümölcs színeződésekor kell elkezdeni a permetezést. Vajon a mai fajtákra is érvényes ez a jótanács?)

Amennyiben még két hétig biztosan nem fognak szüretelni akkor az acetamiprid hatóanyagúval permetezhetnek, melynek hatását fokozhatják a hidrolizált fehérjéből készült csalogató anyaggal. Korábbi szüret esetén a kontakt és riasztó hatású piretroidok közül választhatnak: 7, illetve 3 napos élelmezés-egészségügyi várakozási időkkel rendelkeznek. A varsás csapdába vagy egy kilyuggatott ásványvizes palackba töltött hidrolizált fehérjét és ammónium-acetátot tartalmazó csalogató folyadékkal is követhetik a rajzást és egyben gyűjthetik, gyéríthetik is a legyeket.

 

Zsigó György, NMNK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Ha Ön kamarai tag, akkor a belépést követően szakterületét, tevékenységét érintő személyre szabott információkat, híreket olvashat, illetve az e-Irodában ügyeket intézhet.

Amennyiben Ön még nem rendelkezik kamarai azonosítóval, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.


Lépjen be a kamarai azonosítója és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám