Mezőgazdasági termelés

Az Európai Unióban a tizenegyedik héten tovább folytatódott a növekedés mind a nehéz bárányár, mind pedig a könnyű bárányár esetében.

A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2023. március 19-vel végződő 11. héten 722,7 euró/100 kg vt. (vt. = vágott testtömeg), a könnyű bárány átlagára pedig 697,5 euró/100 kg vt. volt.

A nehéz bárányár tekintetében 1,8%-os a könnyű bárányár tekintetében pedig 0,6%-os emelkedés volt tapasztalható az egy héttel korábban rögzített értékekhez képest (10. heti árak: nehéz bárány átlagár 709,8 euró/100 kg vt., könnyű bárány átlagár 690,0 euró/100 kg vt.).

A 11. héten a nehéz bárányárak 2,9%-kal a könnyű bárányárak pedig 1,4%-kal magasabbak voltak az egy hónappal korábban rögzített értékekhez viszonyítva.

Az előző év hasonló időszakában rögzített értéket a nehéz bárány árak 2,1%-kal, a könnyű bárány árak pedig 7,1%-kal haladták meg.

Nehéz bárányárak alakulása - 11. hét

A 11. hétre a nehéz bárány árak tekintetében Hollandiában 2,9%-os, Írországban 2,3%-os, Franciaországban 1,6%-os, Spanyolországban 0,9%-os, Olaszországban 0,2%-os emelkedés, Szlovéniában 3,3%-os, Horvátországban 1,6%-os, Romániában pedig 0,1%-os csökkenés volt tapasztalható.

A 11. héten a nehéz bárány árak Portugáliában nem változtak.

Ország-összehasonlítás, forrás: Európai Bizottság – DG Agri

Nehéz bárányárak alakulása – 2004-2022.

A nehéz bárányárak az Európai Unióban a tavalyi évben 2021-hez viszonyítva +6,9%-kal nőttek. A legjelentősebb nehéz bárányár emelkedés Litvániában (21,5%), Lettországban és Finnországban (20,3%), valamint Romániában (20%) volt, mérséklődést mindössze Cipruson (-3,1%) tapasztaltak.

Forrás: Európai Bizottság – DG Agri

Könnyű bárányárak alakulása – 11. hét

A könnyű bárány árak tekintetében a 11. héten Horvátországban 8,1%-os, Spanyolországban és Olaszországban 0,8%-os emelkedés, Bulgáriában 1,8%-os, Szlovéniában pedig 0,8%-os mérséklődés volt tapasztalható.

A 11. héten Görögországra vonatkozóan ismételten nem áll rendelkezésre adat Portugáliában pedig az árak nem változtak.

Ország-összehasonlítás, forrás: Európai Bizottság – DG Agri

Könnyű bárányárak alakulása – 2004-2022.

A könnyű bárányárak az Európai Unióban a tavalyi évben 2021-hez viszonyítva +9,0%-kal nőttek. A legjelentősebb könnyű bárányár emelkedés Romániában (64,1%), Portugáliában (21,5%) és Litvániában (19,3%) volt, mérséklődést egyik EU-s tagállamban sem tapasztaltak.

Forrás: Európai Bizottság – DG Agri

Nehéz bárány árak alakulása 2021-2023.

Forrás: Európai Bizottság – DG Agri

Könnyű bárány árak alakulása 2021-2023.

Forrás: Európai Bizottság – DG Agri

Forrás: European Commission - Price monitoring by sheepmeat sector

NAK/ Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám