Mezőgazdasági termelés

Úgy tűnik, hogy a tavalyi ősz és az idei tél nagyon meggyötörte az árvácskákat. Az országot járva, az egyébként színes ágyásokban csak a fonnyadó, virág nélküli kis töveket láthattam. Közelebbről megvizsgálva a növényeket, nem volt nehéz felfedezni, hogy főleg a szürkepenészes (botritiszes) virágrothadás miatt száradtak el a virágszirmok. Néhol a virágszárakat is megtámadta és egy-két levélen is megjelentek a kórokozóra jellemző foltok, de általános tőpusztulást nem okozott a gomba.

1. kép: szürkepenészes árvácska ágyás

Ki a felelős? - hangzott el rögtön a kérdés. Már fertőzötten jöttek ki a palánták a termesztőktől vagy nem figyelt a kertész és nem permetezett időben? A legtöbb városunkban, de az autóutak melletti benzinkutak virágvályújában is találkoztam a jelenséggel. Az egész biztos, hogy ezekre a helyszínekre nem ugyanarról a telepről kerültek ki a növények, ezért úgy vélem, hogy nem az előállításuknál történt a fertőzés.

A kertészek követték az eddig bevált technológiát. Volt, ahol a begyökeresedést is megfelelőnek találtam és az öntözés is rendben működött, mégis szürkén fonnyadtak a virágok. Miért nem permeteztek megelőző (preventív) jelleggel? - kérdez ismét a közterület fenntartója. Erre már én is tudom a választ, azért, mert nem lett volna értelme. A gombaölő szerek nagy része 10-15 0C alatt már nem fejti ki a hatását, az egyetlen közterületre és szürkepenész ellen is engedélyezett készítmény, melynek hatóanyaga azoxistrobin, már biztosan nem szívódott volna fel. Sőt tovább megyek, ha közvetlenül a palánták kiszállítás előtt permeteznék, beáztatnák stb. a növényeket valamelyik „szuper” felszívódó gombaölővel, annak sem lenne 5-6 hónapra kiterjedő védőhatása. Tehát igazán a növényeket ápoló kertész kollégákat sem hibáztatnám. Mit tehettek volna?

  1. kép: szürkepenészes árvácska

"A betegségnek kedvez az esős, borult és hűvös időjárás (10-12 0C)"- idézek egy dísznövényes szakkönyvből. Ilyen volt az őszünk és a telünk is. Az előrejelzések alapján erre számíthatunk a későbbiekben is, ezen nem tudunk változtatni. Alkalmazkodnunk kell! Az árvácskák esetében el kell gondolkodnunk azon, hogy ilyen időjárásnál a meglévő fajtáink alkalmasak-e a téli kiültetésre, illetve, ha ragaszkodunk hozzájuk, a színpompás ágyásaikhoz, akkor a cseréjüket is be kell kalkulálni a költségvetésbe.

Az igazsághoz, azonban az is hozzátartozik, hogy láttam jó erőben lévő, szépen virágzó növényeket is, gyakran a beteg ágyások közvetlen közelében. Néhol közterületeken, de leginkább a házak kertjeiben, temetőkben a gondozott sírokon. Ezekhez közelebb lépve, már az első kapirgálásnál feltűnt, hogy laza, morzsalékos és kellően nedves talajban fejlődnek ezek a növénykék. Szépen díszlő cserepest gondozó háziasszonnyal beszélgettem. Elmondta, hogy az októberi ültetés előtt kicserélte a nyári muskátliföldet és „ha kellett” öntözött és tápoldatozott is. A -12 0C-os éjszakákat is kibírta a 6-8 növény, pedig a szabadon álló cserépben a gyökerükig átfagyhatott a talajuk.

3. kép: egészséges árvácskák

Két tanulsággal is szolgált az árvácskák idei fertőzése. Megállapíthatjuk, hogy a jó erőben, jó egészségben lévő növények jobban tolerálták, sőt néhol kivédték a szürkepenész támadását. Az bebizonyosodott, hogy nem hagyatkozhatunk csak a növényvédő szerekre! A fertőzött, tünetes növényeket nem tudják újra esztétikussá, egészségessé varázsolni.

Ahol megengedi a költségvetés, ott kicserélték a kopasz árvácskákat. Amint engedi az időjárás permetezni fognak, egy növényvédő szernek nem minősülő, a Trichoderma asperellum parazita gombafajt tartalmazó mikrobiológiai készítménnyel, ami a növények felületén és a talajban is dolgozni fog. Az egynyáriak is örülni fognak annak, hogy kevesebb talajból fertőző kórokozóval találkoznak majd. Öt-hat nappal később talán már engedi a nappali hőmérséklet, hogy a szürkepenészre is engedélyezett azoxistrobin hatóanyagú gombaölőt is bevethethető, már nem fogja elpusztítani a hasznos gombát.

Sajnos a szürkepenésszel még a későbbiekben is számolni kell. Gyakorlatilag mindig jelen vannak a fertőző konídiumai, ugyanis az elhalt növényi maradványokon, pl. akár a fa támrendszeren is megél és fejlődik. Tehát a hónap fotóján tulajdonképpen a lehullott levelek, termések a főszereplők. Lehet, hogy éppen ezekről indultak el a sárga szirmokra a botritisz konídiumai?

Úgy tűnik, hogy az idei télen jól érezte magát és megőrizte a fertőzőképességét. A számára kedvező időjárásnál, a folyamatos párát biztosító öntözésnél még gondunk lehet vele később is, pl. a nyári kiültetéseknél. A gyenge növényeket biztosan megtalálja.

Zsigó György, NMNK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám