Mezőgazdasági termelés

A huelvai Szamóca és Bogyós Gyümölcsök Termelőinek és Exportőreinek Szövetsége (Freshuelva) számításai szerint a szamócaszezon felénél a termelés 30%-kal alacsonyabb, mint az előző szezon azonos időszakában, ezt a számot "nehéz lesz behozni a szezon hátralévő részében".

A Freshuelva vezetője, Rafael Domínguez megerősítette, hogy ez a szezon nagyon nehéz a sok, egyszerre jelentkező bizonytalanság miatt. "Az inputárak túlzott emelkedése és az új növényegészségügyi előírások mellett az időjárási körülmények is negatívan érintettek minket a szezon kezdete óta." Domínguez felidézte az ültetés során az októberi túlzott hőség miatt jelentkező problémákat, amelyek miatt a növények 20%-át újra kellett ültetni, majd január és február túlzott hidegbe fordult, ami a termelés jelentős visszaesését és a szamóca szűkös kínálatát okozta a piacokon. A Freshuelva vezetője sajnálatát fejezte ki, hogy a decemberi esőzések után nem volt újabb csapadék, így az öntözésre engedélyezett vízmennyiség csökkentése továbbra is fennáll, ami "nagyon aggaszt minket, mert ez nagyon negatívan hat a termelésre, amely minden bizonnyal alacsonyabb lesz, mint az előző szezonban".

A málna viszont 40%-ban a tavaszi szezonban van, amelyhez a termelők minden reményüket fűzik, mivel az őszi szezon "nagyon negatív adatokat mutatott, főként a harmadik országokból, például Marokkóból érkező erős verseny következtében".

Ami az áfonyát illeti, a Freshuelva előrejelzése szerint az idei szezonban a vártnál 25%-kal kevesebb áfonyatermés lesz, főképp az alacsony hőmérséklet késedelmes érkezése miatt, amely nem tette lehetővé, hogy elegendő hideg órát halmozzanak fel. Valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy novemberben, decemberben és januárban a legalacsonyabb hőmérsékletek az átlagot meghaladóak voltak. Ezenkívül a február utolsó heteiben és március elején tapasztalt hideg időjárás csökkentette a termés méretét. Végezetül hozzá kell tenni, hogy a jelenleg öntözésre rendelkezésre álló víz nem rendelkezik a növények jó fejlődéséhez szükséges optimális minőségi paraméterekkel. "Rossz minőségű vízről beszélünk, amelynek sókoncentrációja magas, egyes területeken akár a háromszorosát is elérheti."

Forrás: freshuelva.es

NAK/ Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám