Mezőgazdasági termelés

A készletek erőteljes csökkenése miatt a német almakészletek a tavalyi szintre csökkentek. A termelők érthető módon magasabb árakat szorgalmaznak a növekvő költségek ellensúlyozására.

A német termelői szervezetek március 1-jén 225 000 tonna almát tartanak raktáron, ami látszólag garantálja a folyamatos ellátást. Ez egyelőre igaz, de a nyári hónapokra túlságosan is szűk lehet a kínálat. A döntő tényező a megváltozott választék, amelyben jelenleg nagy az Elstar kínálat, míg a júniustól augusztusig tartó időszakot uraló Jonagold fajtakör az előző évhez képest erős, 25%-os készlethiányt mutat.

Mit jelent ez az almapiacra nézve? Az Elstar egyelőre olcsó marad, míg a többi fajta esetén magasabb árfekvéssel kell számolni. Érdekes lesz látni, hogy ez érvényesülhet-e a koncentrált élelmiszer-kiskereskedelemben vagy Németország eltér-e ettől az összességében kedvező tendenciától, amely jellemző az európai piacra. Az európai piacon a Gala kínálata egyre csökken és a mediterrán térség számára fontos Golden készlethiánya máris árimpulzusokat vált ki.

A 2021-es és 2022-es súlyos árveszteségek után a déli félteke valószínűleg kevesebb almát fog exportálni Európába. A délkelet-ázsiai, arab országok és Észak-Amerika nagyobb piacaira helyeződik a hangsúly. A németországi élelmiszer-kiskereskedelem egyértelműen preferálja az EU-ból származó árut, illetve a regionálisat. Ez nagyobb árrést tesz lehetővé az új-zélandi és hasonló, magasabb árú árukhoz képest. A kisebb importnak a német alma eladását is meg kellene lendítenie.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy az európai almapiac lassan kilábal a mélypontról. Ez az első lépés az emelkedő árakkal járó fordulat felé. Jelenleg az alma nagyon népszerű a német háztartásokban, ezért az élelmiszer-kiskereskedők a vásárlók becsalogatására használják. Az AMI februári árindexe szerint a fogyasztók 11%-kal alacsonyabb kiskereskedelmi árat fizetnek az almáért, mint egy évvel korábban. A banán, a citrusfélék, a szőlő és különösen a zöldségek a jelenlegi kétszámjegyű infláció mellett kevésbé alkalmasak akciókra.

Forrás: fruchthandel.de

NAK/ Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése