Mezőgazdasági termelés

A 2022/23-as szezonban a csemegeszőlő globális termelése az előrejelzések szerint 4,5%-kal (1,2 millió tonnával) 27,4 millió tonnára nő. A kedvező termesztési feltételek növelik a termelést Kínában és Törökországban, ellensúlyozva a chilei és indiai veszteségeket. Chile világelső csemegeszőlő exportőr pozícióját várhatóan 2023-ban Peru fogja átvenni. A magasabb globális kínálat ellenére a globális behozatal várhatóan enyhén 3,5 millió tonnára csökken az EU és Kína várható keresletcsökkenése miatt.

Peru

Peru termelése a várakozások szerint éves szinten 7%-kal, 53 ezer tonnával nő, és a 2022/2023-as szezonban eléri a 766 ezer tonnát a 2022/2023-as szezonban. A kedvező időjárási viszonyok, a bőséges vízellátás és a csemegeszőlő iránti növekvő kereslet a növekedés motorja és a termőterületek bővülése. A decemberi második export előrejelzés alapján a perui csemegeszőlő kivitel 73 millió láda (8,2 kg) lenne a 2021-2022-es szezon 64,4 millió (8,2 kg) ládájával szemben.  A 2022. szeptember eleji első előrejelzéshez képest a növekedés 2%, 585 ezer tonnára emelkedik, ami éves szinten 8%-os növekedést jelent. Az idei szezonban elsősorban az olyan fajtákra összpontosítanak, mint az Allison, Sweet Globe, Crimson és Sweet Celebration. Az Amerikai Egyesült Államok, az EU és Mexikó bővülő piaci jelenléte volt a perui exportnövekedés katalizátora. A 2022/2023-as szezonban az ország folytatja az exportpiacok bővítésére irányuló erőfeszítéseit, beleértve Japánt is, amely az Egyesült Államok harmadik legnagyobb piaca.

Chile

A tavalyi fellendülést követően a chilei csemegeszőlő termelés várhatóan 56 ezer tonnával 737 ezer tonnára csökken, mivel az ország lassú csökkenő termelési pályára állt. A chilei termelőknek az elmúlt tíz évben számos kihívással kellett szembenézniük, többek között a kártékony árvizekkel, fagyokkal és aszályokkal. Ezek a kihívások nemcsak a csemegeszőlő termelést csökkentették, hanem a termőterület csökkenését is eredményezték, mivel a termelők egyes területeken jövedelmezőbb növényekre tértek át, beleértve a legjelentősebb termőterületeket is. Valparaisóban, Chile vezető csemegeszőlő termelőterületén a dió és a citrusfélék váltották fel a csemegeszőlő területének egy részét, míg a második legnagyobb termelői régióban, O'Higginsben a dió és a cseresznye vette át a terület egy részét.

A chilei ASOEX (Chilei Exportőrök Szövetsége) csemegeszőlő bizottságának negyedik előrejelzésében 1,2%-os növekedést mutat az ágazat által tavaly decemberben közzétett harmadik előrejelzéshez képest. A bizottság 67,7 millió láda (8,2 kg), 555 483 tonna mennyiségre számít. Meg kell jegyezni, hogy bár az új becslés magasabb a decemberi előrejelzésnél, az előző szezonhoz (2021-2022) képest 8,9%-os csökkenést mutat. Ez a csökkenés elsősorban a fajtaátalakulással magyarázható.

Az új fajták 36,7 ládát, míg a hagyományos fajták, köztük a Red Globe 31 millió ládát tesz ki az exportban. Az új előrejelzés továbbra is azt mutatja, hogy az kivitel több mint 50%-át az új fajták adják, különösen a fehér és a piros fajták. Az új fehér fajták száma meghaladja a 13 millió ládát, a kék fajtáké a 4 milliót, a piros fajtáké pedig a 18 millió ládát. Az új fehér fajták közül kiemelkedik az Arra 15, a Timpson, a Sweet Globe, az Autumncrisp, a Blanc Seedless és a Cotton Candy. A kék fajták közül kiemelkedik a Sweet Favors, a Sable Seedless, a Sweet Sapphire, a Maylen és a Midnight Beauty. Az új piros fajták közül a következők emelkednek ki: Timco, Allison, Sweet Celebration, Scarlotta Seedless, Arra 29, Jack Salute, Candy Hearts és Ralli Seedless.

Egyesült Államok

A 2022/23-as szezonban az amerikai csemegeszőlő-termelés az előrejelzések szerint 24 ezer tonnával 850 ezer tonnára emelkedik, miután három egymást követő évben csökkent a termelés. A megnövekedett előrejelzés csak enyhe fellendülést jelentene az Egyesült Államok csemegeszőlő-termelésében, mivel az aszályok és a fagyok akadályozzák a legerőteljesebben a fellendülést. A kaliforniai csemegeszőlő-termelők továbbra is munkaerő- és vízellátottsági problémákkal küzdenek, amelyek a 2021/22-es szezonban a termelés csökkenésének kulcstényezői voltak. A víz- és munkaerő-problémák mellett Kaliforniában 2022-ben viharos termesztési szezon volt az intenzív hőség miatt, ami kihívást jelentő termesztési feltételekhez és magasabb nyersanyag árakhoz vezetett, ami alacsonyabb nyereséget eredményezett. Az USDA 2022. augusztusi jelentése szerint az Egyesült Államok csemegeszőlő exportja a tavalyi évhez képest 255 ezer tonna marad az előrejelzések szerint, a legfontosabb piacokra irányuló tartós szállítmányok mellett. A behozatal az előrejelzések szerint 32 ezer tonnával 745 ezer tonnára emelkedik, mivel a nagyobb perui és chilei kínálat az előrejelzések szerint május-április környékén - a 2022/23-as szezon kezdetén - növeli a behozatalt.

EU

Az EU termelése az előrejelzések szerint 14%-kal, 1,6 millióra emelkedik a következő időszakban. Ez főként az Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában termőre forduló új magnélküli fajtákkal telepített ültetvényeknek tulajdonítható. A nagyobb kínálat ellenére az EU exportja az előrejelzések szerint 13 000 tonnával 160 000 tonnára csökken, mivel a magas fuvardíjak és szállítási költségek az EU-n belüli kereskedelmet fokozzák. A behozatal az előrejelzések szerint 77 000 tonnával 520 000 tonnára csökken mivel csökken a kereslet.

Dél-Afrika

A dél-afrikai csemegeszőlő-ágazat a 2022/2023-as szezonban exportra ellenőrzött mennyiségei körülbelül 8,1%-kal csökkennek az első (2022. október végén közzétett) előrejelzéshez képest. Várhatóan a teljes termésmennyiség körülbelül 15,1%-kal lesz alacsonyabb a 2021/2022-es szezonban mért adatoknál. A jelenlegi prognózis alapján körülbelül 66 millió láda (4,5 kg) kerül exportra.

Mexikó

Az előrejelzések szerint Mexikó éves szinten 8%-kal csökkenti a csemegeszőlő-ültetvények területét, mivel a gazdák nehezen jutnak finanszírozáshoz az új csemegeszőlőfajtákra való átálláshoz és a hatékony felhasználást szolgáló technológia beépítéséhez. Az aszály és az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák kezelése érdekében a vízszabályozás kritikus kihívássá vált a mexikói termelők számára. A ráfordítási költségek is növekedtek. Ezért a gazdák fontolóra veszik a jövedelmezőbb kertészeti kultúrákra, például paradicsomra, paprikára, tökre, spárgára és görögdinnyére való átállás lehetőségét. Emiatt a 2022/2023-as gazdasági évre vonatkozó mexikói termelési előrejelzés 347 ezer tonna, ami 3%-kal alacsonyabb az előző évinél. A mexikói csemegeszőlő export azonban az előrejelzés szerint az előző évhez képest változatlanul 196 ezer tonna marad, mind a termelés, mind a fogyasztás alacsonyabbra prognosztizált. Mexikó csemegeszőlő-termelésének nagy részét az USA-ba exportálják (99%), kis mennyiséget Japánba (1%).

Kína

Kína termelése várhatóan 620 ezerrel 12,6 millió tonnára nő, mivel a jó termesztési feltételek javítják a terméshozamot és a minőséget. A csemegeszőlő ültetvények területe várhatóan nem változik, miközben a termelés egy része a hagyományos csemegeszőlő termő területekről a déli tartományokba helyeződnek át. A nagyobb kínálat miatt az export várhatóan fellendül, 24 ezer tonnával 375 ezer tonnára, különösen Vietnamba és Thaiföldre. Az előrejelzések szerint az import tovább csökken, 11 ezer tonnával 170 ezer tonnára, mivel a jobb termelési gyakorlatok, az újabb fajták és a termesztési technológiák bevezetése növeli a termelést és javítja a minőséget, csökkentve ezzel az importkeresletet.

Törökország

Törökország termelése az előrejelzések szerint a tavalyi fagykárokat követően helyreáll, és a kedvező termesztési körülményeknek köszönhetően 20%-kal 2,2 millió tonnára emelkedik. Az előrejelzések szerint az export a negyedik egymást követő évben növekedni fog, mivel a nagyobb kínálat és a folyamatos tengerentúli kereslet várhatóan 270 ezer tonnás rekord közeli exportra emeli a kivitelt.

India

India termelése az előrejelzések szerint kissé változatlanul 2,9 millió tonna marad, mivel szeptemberben és októberben másodszor egymás után túlzottan sok eső esett, ami késleltetett metszést és rövidebb betakarítási időszakot eredményezett. Az átlagon felüli hőmérséklettel kombinálva a gyengébb minőségű gyümölcsök nagyobb mennyisége várható. Az elégtelen hűtőlánc-infrastruktúra, valamint a hazai és külföldi kereslet is arra készteti a termelőket, hogy a csemegeszőlőt egyre inkább mazsola készítésre fordítsák, ami tovább csökkenti a friss fogyasztásra szánt készleteket. Az export várhatóan enyhén, 270 ezer tonnára csökken a csemegeszőlő csökkent rendelkezésre állása miatt.

Forrás: tridge.com

               freshfruitportal.com

               simfruit.cl

               provid.org.pe

               sati.co.za

NAK/ Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Ha Ön kamarai tag, akkor a belépést követően szakterületét, tevékenységét érintő személyre szabott információkat, híreket olvashat, illetve az e-Irodában ügyeket intézhet.

Amennyiben Ön még nem rendelkezik kamarai azonosítóval, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.


Lépjen be a kamarai azonosítója és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám