Mezőgazdasági termelés

A HungaroGreen 2022 Kertészeti Szakkiállítás szakmai napján megrendezésre került a Zöld városok Európában konferenciasorozat, mely a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében valósult meg. A Kiállításról az előző cikkünkben részletesebben beszámoltunk, ebben a cikkben viszont a Kiállítás keretében megtartott Zöld városok Európában konferenciasorozat előadásairól kívánunk a kedves olvasónak, a tisztelt gazdálkodóknak egy átfogóbb tájékoztatással szolgálni.

Az emberiség minden polgára számára fontos kell, hogy legyen a minél több zöldfelület kialakítása és fenntartása, mert döntően csak ezzel a módszerrel tudjuk a leghatékonyabban fékezni és részben visszaszorítani a globális klímaváltozás kellemetlen hatásait. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk elsősorban a díszkertész - faiskolai szakma részéről, hogy minél több információ eljusson lehetőség szerint minél több emberhez, hogy a környezetében a megfelelő élő, több zöld környezet kialakítására és fenntartására törekedjen.

Új megoldásokra van szükség, hogy az urbanizáció és a klímaváltozás hatásai ellenére is fenntarthassuk, és javíthassuk az életszínvonalat városainkban. A zöldfelületeknek pozitív hatása van a biodiverzitásra, a klímára, a levegő minőségére, és nem utolsó sorban a jólétre. Ezek a hatások élhetőbbé teszik városainkat.

A ‘More Green Cities for Europe’ (Több Zöld Várost Európának) egy olyan fórum, amely a közterületek zöldítését szeretné előmozdítani innovatív ötletekkel, tudományos kutatáson alapuló információval és szakértelemmel. Tevékenysége a következő témaköröket érinti: egészség, klíma, gazdaság, biodiverzitás, és társadalmi kohézió.

Az Európai Faiskolák Szövetsége (European Nurserystock Association – ENA) és belga, bolgár, dán, francia, görög, holland, ír, lengyel, magyar, olasz, és svéd tagszervezetei kezdeményezték a Több Zöld Várost Európának kampányt.

A HungaroGreen 2022 Kertészeti Szakkiállításon augusztus 30-án került sor az Európa Zöld Városa Díj ünnepélyes díjátadójára. A verseny a „Több zöld várost Európának” elnevezésű kampány keretében 2020-ban kezdődött, melybe hazánk tavaly kapcsolódott be. Idén a győztes képviseli Magyarországot a díj nemzetközi versenyében.

Azért hozták létre a díjat, hogy a zöldfelületek innovatív, biodiverz, fenntartható, inspiráló megoldásainak létrejöttét ösztönözzék a településeken. Célja, hogy a települések vezetőinek, a döntéshozóknak, beruházóknak is felhívja a figyelmét a zöldfelület fejlesztés fontosságára, hisz ez biztosítja elsősorban a lakosság számára az élhetőbb környezetet a folyamatosan változó éghajlati körülmények között. Olyan projektek számára nyílt meg a bemutatkozás lehetősége, melyek az elmúlt 5 évben jöttek létre. A verseny azt tekinti a pályázónak, aki finanszírozta, biztosította a zöldfelület létrejöttét.
A háromtagú szakmai zsűri a pályázatokat nemzetközi bírálati szempontok alapján értékelte. Vizsgálták az új zöldfelület növényzetének minőségét és sokféleségét, a tervezés egyediségét és kapcsolódását a környezet épített elemeihez, értékelték az éghajlatra és a környezetre gyakorolt hatást (vízgazdálkodás, hőmérséklet szabályozás, zaj- és káros anyagszűrés). A különleges, egyedi anyagok jelenlétét, mennyire innovatív a tervezés és a kivitelezés, milyen hatása van a helyi gazdaságra és mennyire járul hozzá a lakosság jóllétéhez.

A benyújtott pályázatok közül a győztes Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat a tavaly átadott Vizafogó park létrehozásáért. A terv az Objektív Tájépítész Iroda Kft munkája.

 A zsűri bírálatában kiemelte, hogy a park nyugodt és komfortos környezetet biztosít, inspirálóan hat a lakókörnyezetében élő emberekre, követendő példát mutat a növényzet sokfélesége terén, valamint a felhasznált termékek és anyagok összhangja is mintaként szolgál. A park hozzájárul a látogatók jóllétéhez. A kerületi lakók számára új, az integrált tervezés szempontjainak megfelelő, a lakosság több generációjának rekreációs igényét kielégítő új közpark valósult meg, biztosítva benne az okos város szolgáltatásokat.

Második helyezett lett Debrecen belvárosának innovatív rekonstrukciója, melyet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata finanszírozott. Harmadik helyen végzett Nyíregyháza-Sóstó gyógyfürdő területén az elmúlt 5 évben végzett a zöldfelületi rekonstrukció, melyet Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata finanszírozott.

Hazánk Zöld városának díjátadóját követően értékes szakmai előadásokon vehetett részt a hallgatóság. Somorjai – Tamássy Zsolt adott elő a Miért nem zöld a zöld város címmel. Filozofikus megközelítése a témát illetően igencsak elgondolkodtató, melynek lényege volt, hogy a zöldfelületek kialakítása során a hangsúlyt az ÉLŐ ZÖLD növényre kellene helyezni és kevesebb élettelen burkolatot, felületet kell betervezni, mert az nem a valós célt szolgálja. Következő előadóként Dezsényi Péter a Kertész Unió vezérigazgatója, A Kertész Unió a magyar zöldfelület-gazdálkodásért című előadásában bemutatta az újonnan alakult szervezet célkitűzését. Gazdasági és érdekvédelmi társulás céljából jött létre az alapítók és az ágazat érdekében és képviseletében. Lukács Zoltán A Magyar Faápolók Egyesületének elnöke, a NAK Díszkertész alosztályvezetője, a Zöldfelület gazdálkodás fája című előadásában a fa gyökere, törzse és koronája felbontásban mutatta be a zöldfelületgazdálkodás egyes pilléreit, szereplőit, melyeknek minden részének a megfelelő helyen kell lennie, különben a fa szerkezete nem tud kialakulni. Dr. Magyar Donát biológus pedig, A dísznövények potenciális allergenitás – gyakorlati útmutató az allergénmentes fajták minősítéséhez című eladásában a vizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet, mely a fafajok, cserjék kiválasztásánál nélkülözhetetlen, hogy valóban oly növényállomány kerüljön elültetésre, mely a legkevésbé allergén.

 Ezek után pedig, minden bizonnyal talán a legjobban várt előadás következett, amire zsúfolásig megtelt a terem. Tulajdonképpen akkor milyen fát ültessünk? Erre a kérdésre Barabits Elemértől kaptunk választ, gyakorló nemesítőtől, faiskolás szakembertől, akit a jelenlegi faiskolai szakma pápájának is tartunk. Lenyűgöző, szenvedélyes előadásában kitért a biztonsággal ültethető fafajokra és fajtákra, melyeket hazánkban és Európa több helyszínén is vizsgáltak sok éven át és így kerültek a listára. Csak azok a fafajok és fajták kerültek a listára és bemutatásra, melyek nagyfokú klímatűréssel rendelkeznek és allergenitás szempontból sem jelentenek fokozott veszélyt. Barabits Úr előadásából kiderült, hogy számos fafaj áll rendelkezésünkre, melyekkel biztonsággal számolhatunk, ehhez azonban megfelelő naprakész ismeretekkel és tudással kell rendelkeznünk.

Barabits Elemér - Milyen fát ültessünk? (Fotó: Komma László)

További előadásokat hallgathatott még a közönség, a „Mitől lesz egy város gyermekbarát, Természet a nagyvárosban és a Zöld infrastruktúra Budapesten” előadások keretében.

Összeségében nagyon elégedettek lehettünk a Konferenciával, rámutatnak kiemelt fontosságára, mellyel elősegítjük, mi magyarok is, hogy valóban élhető és Több Zöld Város legyen Európában.

Mi sem bizonyítja jobban, mint az alábbi idézet, hogy mi emberek tehetünk a legtöbbet érdemben ezért.

„Először – és egy ideig – a legnagyobb eredmény is csak álom volt. A tölgy ott szunnyad a makkban, a madár ott várakozik a tojásban, és a lélek legmagasztosabb látomásaiban egy ébredező angyal mocorog. Az álmok a valóság magjai. (James Allen)

NAK/ Komma László, Greencity”

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám