Mezőgazdasági termelés

A LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders, a Mezőgazdasági termelők és állattenyésztők szövetsége szerint az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere (RASFF) augusztusi adataiból kiderül, hogy a gyümölcsök és zöldségek esetében továbbra is Törökországból származik az összes forgalomba nem hozható termék 87%-a, mivel az EU-ban nem engedélyezett hatóanyagokat tartalmaznak vagy az EU-s szintnél engedélyezett magasabb maximális maradékanyag-határértékeket (MRL) tartalmazott. A legtöbb kimutatott anyag az európai területen tiltott hatóanyagok, mint például a klórpirifosz-metil vagy a klórpirifosz jelenlétének köszönhető.

Az év első nyolc hónapjában a gyümölcsökben és zöldségekben észlelt 481 esetből 417 Törökországból, 49 Egyiptomból származott. Az augusztusi 27 észlelésből 18 Törökországból, hat Egyiptomból és kettő Marokkóból származott. Augusztusig a legtöbb az EU piacáról kizárt termék a citrusfélék voltak, mivel a 481 a 203 volt citrus, ami az összes kizárt termék 42%-át jelenti. Ha a múlt hónapot nézzük, ezek közül 9 citrusféle volt, ami 30%-ot jelent.

Ezen adatok fényében a LA UNIÓ sürgeti a döntéshozókat annak érdekében, hogy az Európai Unió az importált termékekkel szemben ugyanazokat a növény-egészségügyi előírásokat követelje meg, mint az itteni termelőktől. Meg kell jegyezni, hogy a RASFF által észlelt egészségügyi riasztásokkal kapcsolatos ismételt panaszok nyomán az Európai Bizottság tavaly novemberben növelte a török behozatal ellenőrzésének gyakoriságát. Különös tekintettel a Törökországból származó narancs, mandarin, klementin, wilking és hasonló citrushibridek és citrom, valamint paprika és gránátalma ellenőrzésének gyakoriságát 20%-ra emelték. Más termékek, például a mogyoró esetében az ellenőrzést szintén 20%-ra, a pisztácia és a szőlőlevél esetében pedig 50%-ra emelték. A grapefruit a figyelmeztetések ellenére nem szerepelt a fokozott gyakoriságú ellenőrzések között.

Ezek az intézkedések nem váltak be, az eredmények egyre rosszabbak és rosszabbak, valamint annak ellenére, hogy Törökország rendszeresen nem tartja be a szabályokat, nem hoznak új intézkedéseket. Ezért a LA UNIÓ már március elején az Európai Bizottsághoz és a spanyol kormányhoz intézett, az EU egészségügyi és élelmiszerbiztonsági politikájáért felelős Egészségügyi Főigazgatóságnak és a Mezőgazdasági Minisztérium Mezőgazdasági Termelés-egészségügyi Főigazgatóságának címzett levélben kérte a Törökországból származó gyümölcs- és zöldségfélék behozatalának megszüntetését.  "Amíg a török importot nem állítják le, a fizikai és személyazonossági ellenőrzések gyakoriságának 50%-ra történő növelését kérjük minden gyümölcs és zöldség esetében, valamint a vámaszimmetria megszüntetését, mert míg Törökország 20%-os vámmal exportál az EU-ba, addig Spanyolországnak 54%-os vámot kell fizetnie a Törökországba irányuló exportért" - mutat rá Carles Peris, a LA UNIÓ főtitkára.

Peris rámutat, hogy ”érthetetlen, hogy az európai fogyasztók olyan importált gyümölcsöket és zöldségeket vásárolhatnak a boltok polcain, amelyek termelési szabványai alacsonyabbak, mint a mienké, ráadásul olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek az egészségre való potenciális káros hatásuk miatt tiltottak. Az Európai Bizottságnak a harmadik országokkal kötött nemzetközi megállapodásokban alkalmaznia kell a "termelőtől a fogyasztóig" stratégiában a növényvédő szerek és műtrágyák csökkentésére vonatkozóan meghatározott kötelezettségvállalásokat”.

A LA UNIÓ követeli, hogy az Európai Bizottság hozzon létre protokollokat, amelyek megakadályozzák, hogy az importált gyümölcsök és zöldségek olyan termékeket tartalmazzanak, amelyek tiltottak, mert veszélyesnek minősülnek.

Forrás: launio.org

NAK/ Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám