Mezőgazdasági termelés

Az Európai Unió HORIZON2020 programjának keretében támogatott EuroSheep projekt keretében 2022. június 22-23-án a görögországi Thesszalonikiben megrendezésre került 4. nemzetközi workshop-on bemutatásra kerültek a takarmányozáshoz és az állomány-menedzsmenthez, valamint az állomány-egészségügyhöz kapcsolódó, a projekt-partner országok által összegyűjtött juhágazati jó gyakorlatok és praktikák.

A 2020 januárjában indult EuroSheep nemzetközi projektben résztvevő nyolc legjelentősebb európai juhtenyésztő partnerország − Írország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Magyarország, Görögország és Törökország – a juhágazatban alkalmazott gyakorlatorientált tippek és praktikák összegyűjtésén, valamint a megszerzett információknak a juhágazati szereplők és az érdekelt felek közötti interaktív, innovatív és minél szélesebb körű tudásátadásán keresztül kívánja fokozni a juhágazat jövedelmezőségét.

A projekt fő fókuszterületeihez, a takarmányozáshoz és az állomány-menedzsmenthez, valamint az állategészségügyhöz kapcsolódó, a projekt-partner országok által már összegyűjtött összesen 52 jó gyakorlat és praktika a 2022. június 22-23-án a görögországi Thesszalonikiben megrendezésre került 4. nemzetközi workshop-on bemutatásra kerültek.

A EuroSheep praktikák címmel indított cikksorozatunk célja, hogy a projekt által összegyűjtött, a gyakorlatban is könnyen alkalmazható, költségkímélő praktikákat mutassunk be Önöknek. Jelen cikkünkben az állatok immobilizálására alkalmas eszközöket, valamint a farokkurtítás megkönnyítésére alkalmazott jó gyakorlatot ismertetünk meg Önökkel.

Juh-, kecske lefogó eszköz

Az egyszerűen, minimális stressz hatás mellett felhelyezhető és könnyen eltávolítható eszköz ideális a kifejlett juhok és kecskék ideiglenes rögzítésére. A legelőn és az istállóban egyaránt alkalmazható, nagy szakítószilárdságú alumíniumból vagy műanyagból készül extra szilárdságú, igen kis súlyú szerkezettel segítő nélkül könnyedén és gyorsan immobilizálni tudjuk állatainkat azáltal, hogy a felhelyezett eszköz a nyakat és a mellső lábakat egymás mellett tartva rögzíti. Az elülső lábak használatát és a fej felemelését együttesen korlátozó eszköznek köszönhetően az állat mozdulatlanná válik, amely megkönnyíti a különböző állategészségügyi vizsgálatokat, beavatkozásokat, az állatok jelölését és a szállítást egyaránt.

             

A kézben, szerszámtartó övön, vagy a szállító járművön egyaránt könnyen hordozható, biztonságos használatú és rendkívül tartós eszköz majdnem olyan hasznos, mint egy második személy, hiszen az eszköz alkalmazásával lehetővé válik, hogy a gazdálkodó önállóan dolgozni tudjon akár a legelőn, akár az istállóban és az állatjelölésekhez, az állategészségügyi vizsgálatokhoz (pl. tőgygyulladás), valamint a különböző a kezelésekhez (pl. körmölés) szükséges felszereléseket, kezelő anyagokat két kézzel tudja használni, miközben az állat rögzítve marad.

             

Természetesen minden, az állatok rögzítésére, immobilizálására használt eszköz bizonyos fokú stresszt okozhat az állatoknak, azonban jelen leszorító megfelelő használatával minimalizálhatjuk az okozott stressz mértékét és mindeközben nem okozunk fájdalmat, esetleg sérülést állatainknak.

„Super Crook”

A „Super Crook”, azaz a „Szuper kampó” fantázia nevű eszköz egy Új-zélandi juhtenyésztő szabadalmaztatott eszköze, amely egy rendkívül könnyű üvegszálas szár végén található elfogó kampó áll.

A praktikus eszköz segítségével az elülső és a hátsó láb, vagy a két hátsó láb összefogásával a gazda önállóan, további segítség nélkül el tudja kapni és immobilizálni tudja az állatot akár a legelőn, akár az istállóban. Miután az állat mozgásképtelenné vált a gazda mindkét keze szabaddá válik, továbbá a rögzítésnek köszönhetően könnyen ellenőrizhetővé válik akár a láb vagy a tőgy, és szükség esetén a megfelelő beavatkozások anélkül végezhetőek el, hogy további segítő személyzetre lenne szükség.

Az eszköz nagy előnye, hogy üvegszálas szárának köszönhetően nem vezeti az áramot, így elektromos kerítésen, villanypásztoron keresztül is biztonságosan alkalmazható.

„Head Locker”

A „Head locker”-erek, azaz a fej zárak az istállón belül könnyen kialakítható, költséghatékony, az állatok fejének rögzítésére és ezáltal ideiglenes immobilizálására használható eszközök.

                    

A különböző méretre állítható, mind a juhok, mind pedig a kecskék esetében alkalmazható megoldás segítségével szükség esetén további személy asszisztenciája, segítsége nélkül elvégezhetjük a különböző vizsgálatokat, állategészségügyi beavatkozásokat.

Az eszköz alkalmazható továbbá a gyenge anyai ösztönökkel rendelkező anyák esetében a bárány/ok elfogadtatásában, továbbá az árva, többes ikerellésű almokban, vagy alacsony tejtermeléssel rendelkező anyáktól született bárányok pótanyával történő felnevelése során is.

Farokgyűrű fogó gumigyűrű tartóval

Az EU-s rendeletek értelmében elasztrátorral, azaz farokgyűrű fogóval felhelyezett gumigyűrűvel engedélyezett a bárányok farokkurtítása.

Amennyiben a farokgyűrű fogó nyelére kábelkötegelőt rögzítünk, akkor a beavatkozás során ezzel a rendkívül egyszerű és költségtakarékos megoldással a gumigyűrűket rendezetten és könnyen elérhető helyen tudjuk tartani.

Kérjük, kísérje figyelemmel cikksorozatunk későbbi, az EuroSheep praktikákhoz kapcsolódó részeit is, melyekben további hasznos információkat kívánunk megosztani Önökkel a projekt által összegyűjtött jó gyakorlatokról és praktikákról.

Javasoljuk továbbá, hogy olvassa el az EuroSheep projekttel kapcsolatos korábban megjelentetett cikkekeinket is, melyek itt érhetőek el.

 

A korábbi, hasonló tematikájú SheepNet projekt által összegyűjtött tippek és praktikák, valamint videóanyagok pedig itt érhetőek el.

Bízunk abban, hogy a nemzetközi projektek által összegyűjtött jó gyakorlatok bemutatásával hatékonyan hozzá tudunk járulni a nemzetközi jó gyakorlatok és innovációk hazai juhtenyésztésbe történő integrálásához!

Forrás: Tip & Trick: Ewe restrainer, Headlocker, Lamb ringer tip – Írország, Super Crook – Egyesült Királyság, George Mudge & Co. – Super Crook

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám