Mezőgazdasági termelés

A projekt célja az európai akvakultúra-ágazat fenntartható növekedésének támogatása.

A lehetőség elsősorban kutatók számára lehet érdekes, akik hozzá szeretnének férni a legjobb európai akvakultúra-kutatási infrastruktúrákhoz. Az AQUAEXCEL3.0 projekt nagy akvakultúra-kísérleti létesítményeket egyesít olyan kapacitással, hogy kísérleteket végezzen a kereskedelmi szempontból fontos akvakultúra-fajokon és rendszertípusokon. Ezeket a létesítményeket az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Technológiai Fejlesztési Keretprogramjának támogatásával bocsátják a kutatóközösség rendelkezésére a transznacionális hozzáférés (TNA) érdekében.

A TNA egy olyan kutatócsoportot foglal magában, amely adott országban működik egy vagy több AQUAEXCEL3.0 infrastruktúrával, de ezek a pályázótól eltérő országokban találhatók, és amelyek saját országukban nem elérhető létesítményeket és szakértelmet kínálnak. Az együttműködés általában úgy valósul meg, hogy a pályázó szervezet egy vagy több tudósa felkeresi a kiválasztott AQUAEXCEL3.0 létesítményt, hogy ott akár 3 hónapig kutatómunkát végezzenek. Egyes esetekben távelérés is lehetséges.

A rendelkezésre álló létesítmények lefedik az akvakultúra-termelési rendszerek teljes skáláját (recirkulációs, átfolyó, ketrec-, keltető- és tórendszerek); különböző környezeteket (édesvízi és tengeri, hideg, mérsékelt és meleg víz); vállalkozási méreteket (kis, közepes és ipari méretű); kultúrfajokat (halak, kagylók, hínárok és rovarok); és szakterületeket (táplálkozás, élettan, egészségügy és jólét, genetika, mérnöki tudományok, monitoring és menedzsment technológiák).

A projekt átfogó célja e kísérleti létesítmények összehangolt használatának és fejlesztésének előmozdítása, valamint a problémaalapú kutatás és tudástranszfer ösztönzése annak érdekében, hogy hatékonyabban támogassák a jó minőségű, fenntartható európai halászati termelés fejlesztését, csökkentett környezeti hatásokkal. Erősen ösztönzik új transznacionális együttműködések létrehozását, valamint a kkv-k részvételét.

További részletek a projekt weboldalán találhatóak.

NAK/ Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése