Mezőgazdasági termelés

Az esőkkel párhuzamosan megérkezett a meleg is, ideális körülményeket teremtve a gombáknak és a rovaroknak is. Néhány aktuális károsítóra hívom fel a figyelmüket és két szakmai információt is megosztok Önökkel.

A vadgesztenyék permetezése folyamatosan zajlik. Megnehezíti a munkákat az, hogy egyenetlen az aknázómoly fejlődése. Néhol még a tojásokat sem látom a leveleken, de egy budai fán május 11-én már kettő-négy milliméteres aknákat is fotózhattam. Itt már lekéstek az optimális permetezési időpontról. Talán még megállítható a fiatal hernyók rágása és ezzel az aknák növekedése, ha a felszívódó acetamipridet tartalamazó rovarölőt is bekeverik a permetlébe. A kis testű, fiatal lárvákat még elpusztíthatja a táplálkozásuk során felvett rovarölő szer.

Talán a levéltetvek élvezik a legjobban a meleg, párás időjárást, szaporodnak, terjednek. Egy bölcsőde kerítése mellé ültetett (vagy inkább csak ott hagyott) bodzabokrot néztem meg csütörtökön. A járda fölé kinyúló ága alatt már cuppogott a járda a lehulló mézharmattól. A kihajló ágak levágásával meg lehetett oldani a problémát, nem kellett permetezni, ezentúl „csak” a belső udvarba hullik a mézharmat. A bodzánál mindig számítani lehet a levéltetű kolóniáira, ez a faj nem való közterületre. Úgy tűnik, hogy a juharok, a hársak, a rózsák és sok más faj után a kőrisek is a levéltetvesedő fák sorába lépnek. Lehet, hogy az Út- és utcai fásításra alkalmas fák jegyzéke, 2022.-ben is szigorítani kell a faj besorolását és a „valószínűleg kezelni kell” kategóriába kell áttenni a kőriseket?

A hűvös, csapadékos tavaszi időjárás kedvezett a platán apignomónia gomba terjedésének. Nagy különbség van a fák fertőzöttségében. Ahol tavaly komoly károkat okozott és nem semmisítették meg a beteg ágakat, a lehullott leveleket és még a tavaszi rezes lemosást sem tudták elvégezni, ott valószínűleg nagyobb kártétellel kell most is számolni. A május 14-i fotón is látható korai levélszáradást, néhol 90%-os lombhullás is követte 2021-ben. A permetezést már össze lehet kapcsolni a lisztharmat és a platán csipkéspoloska elleni védekezéssel. Szerencsére közterületre engedélyezett felszívódó és kontakt készítményeink is vannak a felsorolt károsítók ellen. (A P. occidentalis faj sokkal fogékonyabb a betegségre, mint a P. orientalis, a hibridek fogékonysága pedig a kettő között van, tudtam meg dr. Maráczi László Díszfák, díszcserjék növényvédelme című szakkönyvéből.)

  

Fotók: Zsigó György

Érdemes elmenni a Zöldfelületek fejlesztése közegészségügyi szempontok mentén címen meghirdetett konferenciára, mely az allergiás megbetegedések és a városi zöldfelületek kapcsolatára fókuszál.  A program és az előadók önmagukért beszélnek. A mellékelt meghívóban regisztrálni lehet.

Néhány éve én is részt vehetek a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny zsűrizésében. Megtiszteltetés számomra és egyben tanulságosak is ezek a bejárások. Gyakorló önkormányzati kertészek, kerttervezők, növényorvosok, faiskolások, újságírók és egyetemi tanárok alkotják a zsűrit. Velük járjuk az országot és szemlézzük azoknak a településeknek a parkjait, növényeit, ahonnan beneveztek erre a versenyre.

A zsűri tagjai javaslatokat fogalmaznak meg a helyi kollégáknak és természetesen pontozzák is a település munkáját. Nyerni is lehet! Mindenkinek ajánlom, kérem keressék fel az alábbi oldalt!

A jelentkezési határidő: 2022. június 1. A regisztráció és a részvétel díjmentes.

Remélem találkozunk a nyáron!

Zsigó György, NMNK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése