Mezőgazdasági termelés

A napokban nyílt újra és módosult több olyan felhívás (pl.: „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása”; „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása”; „Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése”), amelyeknél az ŐCSG-k esetében jelentős változást eszközöltek az eddigiekhez képest! A következő mondat szerepel a támogatást igénylők köre című fejezetben: „Őstermelők családi gazdasága (ŐCSG), mint termelési közösség keretében támogatási kérelem benyújtására nincs lehetőség.”

A fenti mondat számos gazdálkodót megrémített, hogy esetleg elesnek a támogatási lehetőségtől. Időközben egyeztettünk az Irányító Hatósággal és fontos, hogy őstermelőként lehetőségük van beadni a támogatási kérelmüket! Azaz a kitöltő felületen az ügyféladatoknál, az ügyfél kategória esetén őstermelőt szükséges kiválasztani és nem ŐCSG-t (1. ábra).

  1. ábra. Az ügyfél kategória, mint őstermelő.

Jelen módosítás alapvetően pozitív változás, ugyanis már nem csak az ŐCSG képviselője, hanem az ŐCSG tagok is beadhatják őstermelőként a támogatási kérelmet! Természetesen ügyelni kell arra, hogy a kérelmező megfeleljen a felhívásokban szereplő jogosultsági feltételeknek.

Megjegyzendő, hogy a segédletek között megtalálható Felhasználói Kézikönyv egyértelműen meghatározza, hogy amennyiben a támogatást igénylő egyszerre több kategóriába is esik, abbéli minőségét szükséges megadnia, amiként a támogatás tekintetében kérelmez, így ezen pont nem zárja ki, hogy például az ŐCSG tagja a támogatási kérelmét őstermelőként adja be!

Kérdés esetén, kérem keressenek a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

NAK/ Németh Bálint

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése