Mezőgazdasági termelés

Megjelent a kiadvány, mely összefoglalja a méhészeti ágazatban eddig tett erőfeszítéseket és eredményeket, ezzel egy időben pedig kiírták a méhészeti járművekre igényelhető felhívást.

Már letölthető a Szövetségben a magyar mézért című kiadvány, amelyben a Kormányzat ismerteti az ágazatban dolgozók javára tett intézkedéseket. Látható, hogy intenzív érdekképviseleti munka folyik az ágazatban, hiszen a beporzók gyakorlatilag minden termelési tevékenységre hatással vannak, így jelentőségük kiemelt. Ennek köszönhetően az Európai Parlament elfogadta a „Mézjelentést”, melyet az Agrárminisztérium irányadó dokumentumnak tekint a hazai termelők és méhcsaládok védelmében, és folyik a munka a mézjelölés egyértelműsítésén hazai és európai méhészek védelmében, illetve előkészületben van a 2025-ös Nemzetközi Méhészeti Kongresszus szervezésére irányuló pályázat megindítása is. Olvashatunk róla többek között, hogy bővültek a Magyar Méhészeti Program keretében igényelhető támogatások, a hazai méhészek számára is elérhetővé vált a krízisbiztosítási rendszer, a Településfásítási Programnak köszönhetően növekedett a gyűjtőhelyek száma és kiterjedése, illetve, hogy a méhészek egyedülálló mértékben részesülhetnek személyi jövedelemadó-kedvezményben.

A fenntartható termelési környezethez hozzátartozik az ütemezett, kiszámítható támogatási rendszer is, ennek megfelelően az évek óta megszokott időszakban ismét kiírásra került a méhészeti járművekre igénybe vehető csekély összegű támogatási felhívás is a 4/2014. (I. 27.) VM rendelet alapján.

A kérelmezőnek a Kincstár által rendszeresített és honlapján közzétett támogatási kérelmét most is a tárgyévet követő év február 15. és április 15. között a Kincstárhoz kell benyújtania, idén a 15/2022. számú Kincstári közleménynek megfelelően. A jogcím finanszírozására a 2022. évben legfeljebb 100 millió forint használható fel összességében, de ha a jogosult kérelmek ezt meghaladják, akkor arányos visszaosztásra kerül sor. Figyelembe kell venni azt is, hogy az adott vállalkozásnál a bruttó támogatástartalom nem haladhatja meg három év tekintetében a mezőgazdasági csekély összegű támogatások esetén a 25 000 eurónak megfelelő egyéni keretet.

NAK/Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám