Mezőgazdasági termelés

A legtöbb tagállamban óvatosak a termelők és a termőterület csökkentését fontolgatják.

"A burgonyafogyasztás csökken és ennek következtében az ágazat kevesebb megrendelést kap. Becsléseim szerint akár 30%-os csökkenés várható. Úgy vélem, hogy minden burgonyatermesztőnek, nemcsak az olasz, hanem az európai burgonyatermesztőknek is csökkenteniük kell a termőterületet 2022-ben".

Ezt Matteo Zanarini, az olasz Zanarini Agromarketing cégtől mondta, amikor bemutatta saját elemzését az ágazatról. "A kiskereskedelem nem tudja felszívni a fogyasztás 30%-os csökkenését a világjárvány okozta megváltozott körülmények miatt. De a termelőknek 2022-ben a költségek növekedésével is szembe kell nézniük, amely a legjobb esetben is legalább 20%-os lesz. Az első lépés a felületek csökkentése, hogy a termelés némileg csökkenjen. Ha minden európai termelő a burgonyaterületeit 5%-kal csökkentené, azt hiszem, az egy ésszerű lépés lenne".

Másodszor, Zanarini rámutatott, hogy "érett, konstruktív és konkrét párbeszédre van szükség a kiskereskedőkkel". Át kell gondolni, hogyan kell megosztani és felvállalni a költségeket, anélkül, hogy kizárólag a beszállítókra hárulna a teher".

A Zanarini által feltételezett legrosszabb forgatókönyv szerint, ha nem történik időben intézkedés, a termelési többlet a termelés összeomlásával járhat, és egyes gazdák úgy dönthetnek, hogy más, jelenleg jövedelmezőbb növénykultúrák termelésére, például a gabonafélékre állnak át.

Ezért a szakember úgy véli, hogy ez a két szempont alapvető fontosságú, vagyis a területek európai szintű csökkentése, valamint a kiskereskedelmi szektorral való konkrét szakmai együttműködés kialakítása.

Spanyolországban a termelők nem veszik a vetőburgonyát, mert nem tudják, mit tegyenek. Az ágazat a költségek emelkedése miatt a burgonya termőterületének csökkenésére számít Kasztília és Leónban. Eduardo Arroyo, a kasztíliai és leóni burgonyatermesztők szövetségének (Appacyl) elnöke szerint az új szezonban akár 20%-kal is csökkenhet a burgonya termőterülete.

"A műtrágya több mint kétszer annyiba kerül, mint tavaly, a nitrogén ára pedig megháromszorozódott. A termelők más növények, például borsó vagy napraforgó termesztésébe menekülnek, így ahelyett, hogy 20 hektáron burgonyát termesztenének, ezt a területet felosztják, és más termékeket termesztenek" - mondta. Hozzátette, a legnagyobb problémát az energiaköltségek növekedése jelenti. A szerződéses árak közel 120%-kal magasabbak, mint tavaly, ezért a termelők olyan növények termesztésén gondolkodnak, amelyeknek kisebb az öntözési igénye, például a napraforgóé.

Arroyo szerint a burgonya termelési költsége a tavalyi 6500-7000 euróról az idei szezonban elképesztő 8000-8500 euróra emelkedett hektáronként. "Ezt a különbséget a felvásárlási árának emelésével kellene fedezni. Nem éri meg, ha a költségek egy nagyon fontos részét nem tudjuk fedezni".

Nem ez az első eset, hogy az ágazat a gázolaj árának emelkedésével küzd. "Amit még soha nem láttunk, az 30%-os költségnövekedés mindössze 100 nap alatt. Nem gondoljuk, hogy 2022 folyamán szabályozni fogják az árakat. Úgy érezzük, hogy azon vannak, hogy azok magasan maradjanak, pedig tévedés lenne, ha az energiaárak nem lennének szabályozva".

"A termelők nem vásárolnak vetőgumót, mert nem tudják, mit tegyenek" - jelentette ki Ventura González, az UPA Ávila elnöke.

"A költségek az előző kampányhoz képest 800 euróval vagy még többel emelkedtek hektáronként, a burgonya ára pedig nem változott, így nem érdemes erre fogadni. Jobb, ha nem vetünk burgonyát, ha csak 300 euró nyereséget tudunk elérni hektáronként. Ez egyszerűen nem kifizetődő."

Mindeközben Hollandiában eddig a burgonya is elég jól teljesített. Az ipari burgonya értékesítése különösen jól emelkedik. A több mint 0,2 eurós bálásár viszont azt jelenti, hogy kissé drágult az export, de az ipar teljes gőzzel halad előre, ezért a burgonya inkább ebbe az irányba fog mozogni. A szállítás továbbra is akadályt jelent, mind a tengerentúlon, mind Kelet-Európa felé.

A burgonya minősége idén egy kicsit gyengébb Hollandiában. Minden fajtánál van valamilyen probléma. Az Agrias és a Fontane üregesedéstől szenved. A Challengert nehéz tárolni, ami nem segít a minőségen, de a szakemberek szerint a jó keresletnek köszönhetően mindet el fogják adni.

Forrás: FreshPlaza

NAK/Fodor Zoltán

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Ha Ön kamarai tag, akkor a belépést követően szakterületét, tevékenységét érintő személyre szabott információkat, híreket olvashat, illetve az e-Irodában ügyeket intézhet.

Amennyiben Ön még nem rendelkezik kamarai azonosítóval, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.


Lépjen be a kamarai azonosítója és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám