Mezőgazdasági termelés

A nyilvántartásba vett dísznövény szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók, valamint az engedélyes zöldségpalánta szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók tevékenységüket egységesen január 15-ig kötelesek önállóan bejelenteni a NÉBIH-hez.

Fontos tudni, hogy jogszabály módosítás miatt a dughagyma és fokhagyma szaporítóanyagok szerződéses termeltetésére a továbbiakban nincs lehetőség, eladás céljára kizárólag engedéllyel lehet termeszteni. Azoknak a szaporítóanyag-előállítónak, akik dughagymát vagy fokhagyma szaporítóanyagot forgalomba hozatal céljából eddig szerződéses termeltetésben állítottak elő, tevékenységük végzéséhez engedélykérelmet kell benyújtaniuk a tevékenység helye szerinti, növénytermesztési hatáskörben eljáró megyei kormányhivatalhoz.

A szerződéses dísznövény szaporítóanyag-termesztés bejelentését a tevékenység megkezdése előtt kell megküldeni a dísznövény szaporítóanyagok forgalomba hozataláról szóló 45/2008. (IV. 11.) FVM rendeletben is rögzítettek szerint.

A korábbi gyakorlatoktól eltérően a NÉBIH nem küld űrlapokat a kötelezettség teljesítéséhez, azokat online, letölthető formában tette közzé internetes felületén az önálló bejelentés megtételéhez.

A szükséges űrlapok az alábbi linkre kattintva érhetők el:

https://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/noveny/nyomtatvanyok#Disznoveny_es_Zoldsegpalanta.

A cégeknek és az egyéni vállalkozóknak az elektronikus ügyintézést kell választaniuk, melyhez a kitöltött és aláírt űrlapokat be kell szkennelni vagy le kell fényképezni, lementeni, azután a https://epapir.gov.hu/ felületen az űrlapok becsatolásával meg kell küldeni.

Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett természetes személyek (őstermelők) a kitöltött és aláírt űrlapokat postai úton is megküldhetik a NÉBIH részére (cím: Nébih, 1525 Budapest, Pf.: 30. - MGEI KSZFO) a megadott határidőig.

A kötelezettség vonatkozásában felmerült kérdés esetén közvetlenül a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságához fordulhatnak az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

Forrás: NÉBIH

NAK/Horváth Vivien

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése