Mezőgazdasági termelés

A spanyolországi gazdák most folytatni akarják a 2020-ban megszakított tiltakozásokat, tisztességes árakat és az élelmiszerláncban elfoglalt helyük megerősítését követelve. Akkoriban ugyanis több ezer gazda vonult az utcára Spanyolországban, hogy felhívja a figyelmet a gazdaságaikra nehezedő terhekre.

Azóta a termelési költségek tovább emelkedtek, olyan szintre, amelyet korábban soha nem értek el, jelentették be a nagy mezőgazdasági termelők COAG, Asaja és UPA szövetségei közös közleményükben. Decemberre nagyszabású gazdatüntetéseket hirdettek meg. Az elmúlt héten elszigetelt tiltakozásokra került sor, többek között a madridi mezőgazdasági minisztérium előtt a zöldség- és gyümölcstermesztők részéről.

A gazdaszövetségek szerint Spanyolországban az elmúlt évben átlagosan 270 százalékkal emelkedett az áram ára, a gázolajé pedig 73 százalékkal. A műtrágyaárak átlagosan 48 százalékkal, a víz harmadával, az állati takarmány 30 százalékkal, a vetőmagok ötödével emelkedtek.

Ugyanakkor az élelmiszerárak is emelkedtek az üzletekben, de a gazdák mégsem kaptak elegendő kompenzációt. Jelenleg a mezőgazdasági termelőknek fizetett árak nem fedezik a költségeket. Ez nem garantálja a gazdaságok jövedelmezőségét és ezért nem biztosítja a spanyolországi élelmiszertermelést.

A költségek csökkentése érdekében többek között különleges villamosenergia-tarifára és a mezőgazdasági berendezésekre kivetett áfa csökkentésére van szükség. Ezenkívül biztosítani kell a mezőgazdasági termékek tisztességes árát. A COAG, az Asaja és az UPA gazdaszövetségek fontolgatják a harmadik országokkal kötött kereskedelmi megállapodásokban szereplő, az importárakat befolyásoló védzáradékok felülvizsgálatát is.

Sajnos a magyar mezőgazdaság is hasonló cipőben jár, így a megoldási javaslatok is hasonlóak lehetnek. Az energiaár soha nem látott emelkedése több ágazatot is kilátástalan helyzetbe sodor. Ilyen többek között a gombaágazat is, ahol a komposztelőállítás költségeinek 35 százalékát az elektromos áram teszi ki, vagy a mesterséges megvilágítással működő zöldséghajtató üvegházak, melyek az egész éves folyamatos árukínálat megteremtése érdekében végeztek igen költséges beruházásokat.

Forrás: www.farmer.pl   

NAK/Fodor Zoltán

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése